onsdag, mars 07, 2018

Varning för pensionsrådgivare


Jag är kanske väl hård nu och skjuter från höften osv men skit i det. Kan detta inlägg åtminstone leda till eftertanke så är det gott nog.
I bilen på väg till ett träningspass lyssnade jag igår på radio. Det blev reklam och när jag tyckte mig höra reklam för "Uddevallas intima förening" spärrade jag upp öronen. Naturligtvis hörde jag fel men där satt jag med full fokus på radion när nästa reklam startade. Det var för en firma som ville ge dig råd om pension. Det är krångligt med pension kom in till oss vi hjälper dig. Ungefär så var budskapet.

Nu har jag inte koll på den specifika rådgivaren och det här inlägget handlar generellt om pension och rådgivning. Jag fick en lite dålig känsla i kroppen när jag hörde reklamen. Det här med pension är egentligen inte värst svårt men många tror och tycker det. Att sedan "rådgivare" spelar på den där rädslan det är ju bara skit. Rådgivare vill ta dina pengar mot att du får råd som i bästa fall är okej. I värsta fall får du råd som är designade för att rådgivaren skall tjäna ännu mer pengar. Men nu skall vi inte spekulera i the good, the bad and the ugly bland rådgivare.

Lyssna nu till mina generella tankar kring spar. Ett spar på börsen ger den bästa avkastningen men det medför också en risk. På kort sikt kan börsen svänga upp och ned och för att inte riskera att dina pengar är mindre värda när du behöver dem bör man ha en placeringshorisont om minst 5 år. Kortare tid än så gör sig pengarna bra på ett vanligt bankkonto, jag använder SBAB som ger kring 0,65 procent ränta. Ett alternativ kan vara räntefonder men där finns det lite olika varianter och har man otur råkar man välja en som faktiskt kan gå ned i värde på kort sikt.

Okej, längre sikt än 5 år på börsen och kortare än så funkar bankkonto och räntefonder bra. Med det i tanken är det ju enkelt att välja vart pengarna skall vara. Är det ett pensionspar och man har mer än 5 år kvar till pension då kan pengarna vara placerade på börsen.

Hur placerar man på börsen då? Ja även det är ganska enkelt. Det är till och med så att det enklaste sättet i form av indexfonder ofta är det bästa. Väldigt få fondförvaltare osv lyckas slå index på riktigt lång sikt och därmed blir också en indexfond ett utmärkt val. Att välja indexfond är inte så krångligt. Titta efter låga avgifter, det finns till och med svenska indexfonder utan avgift hos Nordnet och Avanza. För att sprida risken ytterligare kan man titta på att ha en globalfond också. Titta efter globalfond med låg avgift. Jag investerar själv i en billig globalfond från Swedbank, läs mitt inlägg om den fonden.

8 kommentarer:

 1. Rådgivare = försäljare, har man det tankesättet blir det enklare.
  Ingen rådgivare lägger pengar på reklam för att enbart "hjälpa".

  /Andreas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt, och pss som när man går till en bilförsäljare så försöker han sälja den bil som han tjänar mest på. Dessa sk "rådgivare" försöker kränga produkter som de tjänar mest på. Säkert inte bra för Dig.

   Ha en bra dag

   //Krusse

   Radera
 2. kan du skriva mer om ditt konto på SBAB? har en av storbankerna idag men är sugen på att lägga in på ett bankkonto med ränta. Hur funkar det? måste man byta hem bank?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   SBAB fungerar verkligen toppen och man enkelt ha den vid sidan om sin vanliga bank. Man loggar in och bekräftar transaktioner med Bank-ID. Deras överföringar är snabba, betydligt snabbare än när jag flyttar pengar med Länsförsäkringar. SBAB sparkonto ger 0,65% ränta och omfattas av bankgarantin.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Tips på ett bra fastighetsbolag är NP3!

  SvaraRadera
 4. Jag förstår ditt resonemang, utmaningen är dock (tror jag) att den stora massan inte vet vad en indexfond är.

  Testade precis att söka på "indexfond" på pensionsmyndigheten, behöver nog inte skriva hur många träffar det resulterade i.
  Söker man på "Index" så får man 26 träffar.

  - Så jag har full förståelse för att många luras till att överlåta valet till en "rådgivare".

  Med tanke på att alla har möjlighet att placera pensions pengar (PPM, Tjänste osv) i någon form så är jag uppriktigt förvånad att det skrivs så lite om det bland alla "stora bloggare", alltså med ett tydligt fokus mot pensionsplacering.
  Eller så är det bara jag som lyckats missa vad som skrivs.

  Borde vara en stor potentiell läsarskara att fånga upp.

  /Sputnick

  SvaraRadera
 5. Skrämmande många tror att pension är något som ordnar sig. Många företagare tar ej ur lön för att slippa skatta och har ej utdelning att hämta. Jag är ledsen att säga det men många förstår inte vad de kommer att få förrän för sent och då har de ej sparat en krona för pension. Dessvärre så läser ej dessa människor denna blogg heller för ekonomi i deras ögon är något svårt! Kanske då är det ok att någon startar spar åt dessa även om de tjänar pengar på det? Det kan bli win-win i slutändan?

  SvaraRadera
 6. Alternativet är ju att ligga kvar i "såfa" fonden för PPM och det kanske är ett bättre alternativ än en rådgivare över tid, >20år.

  Men generellt, att säkerställa att man har ett EK som man tycker är OK vid pension kanske 30år framåt så är det nog sorgligt nog många som lockas av den kortsiktiga konsumtionen som erbjuds idag.

  Många ser nog ökat värde i bostad som en typ av bankomat och vill man nu inte toppa upp bolånet så är det ju inga problem att köpa vad som helst på avbetalning (vitvaror, resor, elektronik etc) om man nu inte tar ett blancolån.

  Att då ta aktiva beslut idag om något som inträffar om ~30år ligger nog inte många i fatet.
  Tror att vi kommer vara en mindre grupp som relativt sett (stora massan) kommer ha det bra vid pension. Sen är frågan hur det ser ut i absoluta termer.

  SvaraRadera