måndag, januari 29, 2018

SAS löser in stor del av sina preferensaktier

Copyright foto: SAS AB
Idag 29/1 meddelar SAS om inlösen av en stor del av sina preferensaktier.
Det är ett obligatoriskt inlösenförfarande och kommer ske automatiskt. Du behöver alltså inte göra något och du kan inte undvika att få dina aktier inlösta (annat än om du säljer dem över börsen).

4,9 miljoner aktier skall lösas in vilket är 70 procent av totalt 7 miljoner SAS preferens.  8/2 är x-datum för inlösenförfarandet och äger man preffen vid stängning börsdagen innan det så deltar man automatiskt i inlösen. Inlösenbeloppet är 525 kronor plus en upplupen preferensutdelning om 1,53 kronor. Så är villkoren uppbyggda i SAS bolagsordning. Pengarna för inlösen väntas betalas 16/2 och inlösen avrundas nedåt där du ej blir inlöst för de aktier som ej är jämna tiotal. Ex Äger du 10 aktier blir 7 stycken inlösta. Om du äger 15 aktier är det fortfarande bara 7 stycken som löses in. Utdelningen med X-datum 2/2 och paydate 8/2 påverkas ej, den får du alltså som vanligt.


21 kommentarer:

 1. Spännande. Minns att jag var sugen på att äga SAS pref en gång i tiden men nu känner jag att min prefportfölj uppnått de innehav jag vill äga.

  Vet du varför man väljer att lösa in dessa preffar?

  Kronan till miljonen - för varje krona är början på en ny miljon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena KTM,
   ANledningen att de löser in preffarna är att de nu kan finansiera sig betydligt billigare än vid tillfället de gav ut dessa. De har tex tagit in pengar genom en nyemission av stamaktier det var otänkbart vid tiden de gav ut preffen. KOmmer sänka SAS löpande utgifter.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Tack för svaret! Har du funderat om du kommer lägga in pengarna i någon annan pref sedan?

   Radera
 2. Vet du villkoren på de återstående 3/10. Utdelning och inlösenregler?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Filip,
   Utdelningen för de kvarvarande aktierna är samma som den varit och SAS arbetar för att lösa in dessa också inom kort. Gissningsvis löser de in de kvarvarande preffarna senast nästa år då de annars successivt börjar höja utdelningen. Det är SAS inte det minsta intresserade av. 525 spänn är inlösenpriset.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Hej! Varför kan inte bolag redovisa så vi amatörer förstår. Tack för att du finns.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena anonym,
   Tack för din kommentar och feedback. Jag minskade ned väldigt mycket information och gjorde den mer lättbegriplig, kul att det uppmärksammas och uppskattas.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Såg det och direkt så slängde jag in en säljorder på 542 kr som till min förvåning gick igenom. 525 + 1,53 + 12,50 = 539,03 kr så jag tjänade 3 kr per aktie på att sälja direkt. Misstänker att man kommer inte att tjäna speciellt mycket på att kvar sina 3/10 av aktierna.

  Trevlig Kväll

  //Krusse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Krusse,
   Nice det låter som en bra deal. Nej de sista 3/10 lär de lösa in inom ett år och ställer man inlösenkursen 525 kronor mot de 542 kronor du fick så verkar din deal nice.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Ajdå, mitt största innehav och inga andra bra liknande alternativ att köpa istället. Undra vart folk kommer placera dessa pengar efter inlösen

  SvaraRadera
 6. så då kan man ju handla 9 st på varje depå man har
  många bäckar små...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ja visst går det bra. Glöm bara inte att räkna med att du kommer få 525 kronor för aktien i en slutgiltig inlösen som sannolikt ej dröjer mer än ett år. Om du köper nu för 538 kronor och de löser in rubbet i sommar tex får du 525 kronor plus 25 kronor utdelning totalt. Det ger dig 2,2 procent totalavkastning.

   Mvh petrusko

   Radera
 7. Köparen på 542 kr får en direktavkastning på 9,3 % det närmaste året, snabbt räknat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Alexander,
   Antar att du gör en tankevurpa där och missar att man kommer få 525 kronor betalt för de där aktierna som man betalat 542 kronor för. 17 kronor back kursmässigt och en utdelning om 50 kronor på ett år ger på kursen 542 kronor en totalavkastning om cirka 6 procent. Om slutgiltig inlösen dröjer så länge dvs.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Nja, det som är intressant är att SAS betalar upplupen utdelning vad jag förstår.

   Detta ger 9,5 % i årsränta givet att du inte betalar mer än 525 + upplupen utdelning (vilket är är nära 12,5 i dagsläget då utdelningen avskiljs snart). Faktum är att SAS skulle kunna funka som en kassa med bra ränta då risken borde vara måttlig i närtid. Skrev precis ett inlägg om detta: http://z2036.blogspot.se/2018/01/sas-pref-ett-kassaalternativ.html

   Bra inlägg oavsett och ett plus att du förklarar inlösenreglerna på ett bra sätt!

   Radera
  3. Stängningskursen igår är inlösenkurs plus kommande utdelning som är om en dryg vecka. Efter den utdelningen kommer du indirekt ha betalat exakt inlösenkursen. DA utan diskontering blir då 50/525.
   I det här fallet betalar han 30 kr för mycket för 10 aktier. Sju blir inlösta, han har tre kvar. Då har han betalat 30/3 kr för mycket per aktie vilket ger ett GAV på 535 kr. DA blir 50/535.
   Man bör väl ta i beaktande hur snart den kommande utdelningen är?

   Radera
 8. Hej, någon som har tips vad man växlar över sina preffar till? Med liknande DA och risknivå? Vh Robban

  SvaraRadera
 9. Nja du får 1 + 4 nya utdelningar enligt SAS styrelsens förslag.
  Så det blir drygt 8,6 % på ca ett år om man köper innan utdelningen.
  Källa https://www.sasgroup.net/en/sas-ab-resolves-on-an-upcoming-compulsory-redemption-of-not-more-than-4-9-million-preference-shares-for-total-redemption-proceeds-of-about-msek-2580/

  SvaraRadera
 10. SAS säger att de ska lösa in restrerande preffar med "egengeneredade vinstmedel". Kan inte du gör ett inlägg om hurvida de kommer att klara av det inom en snar framtid (tills utdelningen ökar efter feb 2019)?

  Källa: https://www.vafinans.se/aktier/nyheter/SAS-genomfoer-inloesen-av-preferensaktier-foer-2-58-miljarder-kronor-1014450488

  SvaraRadera
 11. Kommer dem komma tillbaka med Sas pref??

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Tack för din kommentar. Nu är alla SAS-preffar inlösta och några nya finns det inga planer på. De gavs ut för ett antal år sedan när SAS var i svår finansiell knipa. Nu går SAS bra och är ganska sunt.

   Mvh petrusko

   Radera