måndag, januari 29, 2018

Atlas Copco bokslutsrapport 2017


I fredags rapporterade Atlas Copco för 2017 och jag har läst och reflekterat i helgen. Det var en fantastisk rapport men ungefär som väntat. När en rapport är ungefär som väntat blir det ju inte något glädjerus i aktiekursen heller oavsett hur fantastiskt bolaget presterar. På rapportdagen backade Atlas Copco strax under 1 procent. Förväntningarna var höga och det krävdes mer för att aktiemarknaden skulle känna glädjerus och handla upp aktiekursen. Några rader om det för att förklara den där mekaniken med att en rapport kan vara så här fantastisk och så går inte aktiekursen upp.

Vinst per aktie landade på strax under 14 kronor per aktie vilket var en rejäl tillväxt mot föregående år. Beroende på hur man jämför var tillväxten 21 procent (justerat). Avkastning på eget kapital var 30 procent och det är generellt väldigt bra men Atlas Copco presterar stadigt högt på detta nyckeltal. Enkelt uttryckt kan man säga att för varje krona man engagerar i bolaget avkastar den 30 procent. Det skapar stort värde åt ägarna på sikt.

Atlas Copco meddelar även fortsatt goda utsikter men inget sådär som verkar få analytiker att höja sina estimat vad jag kan se.

Ett tag hade Atlas Copco en stor vikt i portföljen men i takt med att de stigit kraftigt på kort tid har jag successivt viktat över till Investor där Atlas Copco är största innehav. Ett sätt för mig att minska risken men ändå ta del av Atlas Copco som är ett fantastiskt bolag.

Atlas Copco föreslår en utdelning om 7 kronor vilket är cirka 3 procent upp mot förra årets 6,8 kronor. En extrautdelning om 8 kronor föreslås också vilket innebär en total utdelning om 15 kronor. På en kurs om 325 kronor för Atlas Copco b innebär detta en direktavkastning om 4,6 procent. Den extra utdelningen om 8 kronor kommer ske via en utskiftning av en inlösenaktie och ett automatiskt inlösenförfarande.
En saftig och fin utdelning för ägarna, Investor inkluderat som med detta får mycket goda förutsättningar att höja sin utdelning nästa år. De utdelningar Investor tar emot under 2018 ligger till grund för sin utdelning nästa år.

Riktigt bra presterat av Atlas Copco och det ser ut som att de kommer fortsätta prestera starkt i närtid. Det är en cyklisk business varpå det är viktigt att vara lyhörd kring marknaden och den bild Atlas målar upp av den.

Länk till Atlas Copco hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

3 kommentarer:

 1. Hej!
  Off topic. Jag läste någonstans att Avanza skulle betala ut utländsk källskatt för 2015 denna veckan men att det inte var bestämt om vi skulle få rätt summa tillbaka. Du som har bra kontakter med Avanza, vet du hur det blir?
  Krya på dig!
  Ulf

  SvaraRadera
 2. Jag hade också en rätt stor del atlas Copco tidigare men sålde av 2/3 delar och köpte Investor istället för att vikta ner risken. Det känns tryggare så ;).

  Med vänlig hälsning Frihetsmaskinen

  SvaraRadera
 3. Gryymt bra sammanfattat Petrusko. Förstod inte riktigt det där med extrautdelningen och inlösenaktien men förstod det bättre när jag läste ditt inlägg.
  Hade gärna sett att man höjde den ordinarie utdelningen mer, men kan förstå att det finns nackdelar med att göra det också.

  Kronan till miljonen - för varje krona är början på en ny miljon

  SvaraRadera