söndag, juni 25, 2017

iShares Thailand ETF - THD. En Thailandsfond med rimlig avgift

Inlägget innehåller affiliatelänkar.

Här har ni en börshandlad fond med inriktning härliga Thailand. Många är vi svenskar som varit där på semester, många är bosatta där helt eller delvis. Det är svårt att inte tycka om Thailand och dess vänliga folk, sköna väder och goa företagare. För den delen måste det inte vara en bra placering men kan mycket väl vara något att titta på om man vill ha exponering i utvecklingsländer eller emerging markets som man säger på engelska.

Ticker: THD
Namn: iShares MSCI Thailand Capped ETF.
Avgift: 0,63 procent
Utdelning: Två gånger per år. Juni och december.
Direktavkastning: 2,4 procent på kurs kring $78.

Här är en bild med de tio största innehaven:
Fonden innehåller i skrivande stund 129 stycken innehav och den är cappad vilket betyder att vissa innehav begränsats i storlek för att de annars skulle väga alldeles för tungt då de är så stora. Det här är som sagt en börshandlad fond och som vanligt har även denna betydligt lägre avgift jämfört med om det vore en vanlig fond. Jämförelsevis kostar tex Tundra Fonders Pakistanfond 2,5 procent per år.

Enligt CIAs world fact book ökade Thailands befolkning 0,32 procent 2016. Ingen fantastisk ökning men ändå en tillväxt. De senaste åren (2015+2016) har BNP växt med cirka 3 procent. Föga förvånande är turismnäringen den största delen i landets BNP.

Vi reser och turistar allt mer i världen. Antalet Kineser som får möjlighet och faktiskt ger sig ut i världen ökar lavinartat och driver turismnäringen i världen. Flyg och resor är här för att stanna oavsett vad Miljöpartiet tycker om det (de är ju aktuella just nu med en flygskatt).

Den här börshandlade fonden handlas på amerikanska börsen i dollar. Utdelningen betalas kontant också den i dollar. Innehaven är dock Thailändska allihop så det är främst Thailändska valutan som styr till syvende och sist. Det dras 15 procent utländsk källskatt på utdelningen och därför är det bäst att äga denna och andra utländska innehav i en kapitalförsäkring där man har bäst möjlighet att få skatten i retur.

Länk till fonden hos Avanza (affiliatelänk).

7 kommentarer:

 1. Dyr ETF. Mycket tveksam nytta med den. Förmodlingen lyfts den fram enbart för kickbackklick. Skulle inte köpa denna!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej anonym,
   Tack för din kommentar. Som jag påpekar i inlägget är den relativt liknande fonder billig. Den kan tyckas dyr jämfört en svensk indexfond men jämfört med andra emerging marketsfonder är denna jättebillig.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Intressant fond. Tycker att alla ETFer som lyckas ge utdelning är nästan mer intressanta än de som inte ger det. Kommer kika närmare på denna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena HQS1mme,
   Tack för din kommentar. Ja visst är der mycket roligare med utdelning.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Med tanke på vad du skriver i ett annat inlägg så förstår jag inte varför du länkar till Avanza när det gäller utländska innehav med 15% källskatt.

  http://petrusko.blogspot.se/2017/03/varning-for-utlandska-aktier-hos-avanza.html

  Har de fixat det kanske? Isf förstår jag. :)
  Jag vet att de jobbar på det men inte läst att det är fixat.

  Gillar din blogg/twitter bra i övrigt.
  Keep it up!

  /Nillson

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Nilsson,
   Tack för din kommentar. Avanza har inte lösningen på plats men har uttalat sig kring det på ett sätt att det blir väldigt svårt för dem att backa. Senast idag svarade de på twitter i just den frågan att de räknar med att ha lösningen på plats till nästa år. Jag litar på dem och gör mina köp av utländska aktier i min KF hos Avanza.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Låter fint i mina öron.

   Tackar!

   Radera