Belåning aktier, nödbroms!


Japp som jag nämnt flera gånger tidigare så kör jag med belåning. Jag har flera depåer men har bara belåning på en av dem. Jag är kund hos Avanza och använder mig av Superlånet och det är just det jag skall komma in på nu.

Superlånet är finurligt på det viset att endast ett fåtal aktier går att belåna i denna dealen. Till ett begränsat värde dessutom, upp till 35%. Räntan jag betalar är 1,74% vilket är en riktigt nice deal. För bra för att låta bli. Jag tar dock inga stora risker med belåningen utan köper främst preferensaktier.

Senaste tiden har jag deltagit i den ena emissionen efter den andra vilket lett till högre och högre belåning. Det började någonstans med Akelius senaste emission och den senaste nu, Hemfosa har fått min belåning att vara uppe på gränsen man måste hålla sig under för att vara berättigad till Superlånet. Förvisso ett planerat risktagande, jag har stora utdelningar på väg in i jan/feb som jag tänkte använda till att sänka belåningen med.

Nu har ju dock börsen surat en del och jag har gjort flera insättningar de senaste dagarna för att vara på rätt sida "gränsen", lite av en stressfaktor men inte så värstans. Efter att ha gjort flera insättningar som sagt stängde ändå portföljen precis under (över? fel sida) gränsen och jag pyntar den höga räntan tills på måndag.

Ett litet problem men ack så värdefullt. Jag gillar inte sådan här press kring mina investeringar och kommer sluta agera på detta vis, att medvetet ligga på gränsen i tro/hopp om att det är stabilt tills jag så önskar.

Nu drar jag i nödbromsen och på måndag påbörjar jag i förtid att betala ned mitt lån med mål att ha god marginal till gränsen för Superlånet. En erfarenhet rikare dock!

4 kommentarer:

  1. Samma här ca 220kr på fel sida "gränsen".. Kommer dock in 800kr på Måndag som en första räddning sedan har vi utdelningar på 550kr den 15:e och 2000kr i insättning den 29:e

    Har själv som mål att ha 5-10% marginal dock har Ratos varit så pass billigt så flera stopplossar har slagit till och det har blivit lite handlat.. Finns en risk att någon stopploss till går till också på måndag..

    SvaraRadera
  2. En gåta att man äger Ratos....snacka om kapitalförstöring och det när börsen har gått som tåget...Ratos är det nya Midway innan dom brakade ihop...sälj innan kk:)

    SvaraRadera
  3. Lyckade exits, intressanta köp och pengar i kassan.. Ratos har enligt mig bara ett problem och det är aibel.. Men om 5-10 år oljepriser på topp och exit där så får vi se vem som hade rätt..

    SvaraRadera
  4. Jag har just lånat 200 000 kr för att slå boräntan med räntebevis och kommer att redovisa detta på min sida.

    SvaraRadera

Kort om optionsstrategin i JGPI

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. I slutet av 2023 lanserade JPMorgan en börshandlad fond med global inriktning och en o...