söndag, november 30, 2014

Tobin Properties preferens

Tidigare i år gjorde Tobin Properties en Nyemission av preferensaktier och nu sätter man en liten liten del av dessa hos småsparare via Avanza. Preferensaktier för cirka fem miljoner skall spridas på gissningsvis så många småsparare som möjligt för att uppnå största möjliga ägarspridning som det finns regelverk kring för en notering på First North. Man säkerställer en marknad för befintliga preferensaktieägare att sälja på samt en snabb och smidig lösning för den dagen man åter vill göra en nyemission av fler preferensaktier.

Ett liknande tillvägagångssätt som Oscar Properties och deras preferensaktie. Jag minns dock inte hur många som erbjöds i deras notering. Tobin Properties bjuder ut drygt 4% av preferensaktierna i samband med notering på First North. Preferensaktierna som vid nyemissionen i somras kostade 100 kr stycket säljs nu till småsparare för 105 kr. Utdelningen är på totalt 11,5 kr per år och ger på teckningskursen 105 kr en direktavkastning om knappt 11%. Utdelningstillfälle är halvårsvis i december och juni.

I bolagspresentationen står det att köparna av preferensaktien erhåller utdelningen nu i december om man äger aktien 10:e december. På Avanzas sajt står det att man får aktierna cirka 11/12 om man deltar i noteringen. Jag har frågat Avanza och de har förtydligat eller bekräftat snarare att första utdelningen man erhåller är i juni.

Det här tycker jag är bristfälligt. Oproffsigt eller slarvigt kanske att skriva på detta vis i bolagspresentationen. Man ger intrycket att småspararna som deltar i noteringen skall få utdelning redan nu i december. I samband med att jag skriver detta blogginlägg läser jag presentationen en gång till och ser nu på ett par sidor längre ned att man specificerar att första utdelning är i juni. 
Klart olycklig presentation av detta tycker jag.

Om ett antal år höjs utdelningen på preferensaktierna. Så sker även för andra preffar som tex Ratos och SAS pref. De två sistnämnda sänker samtidigt inlösenkursen. En tydlig signal om att man har för avsikt att lösa in preffen och om man ändå inte gör det blir det högre utdelning för ägarna nice.

Tobin Properties går sin egen väg och höjer inlösenkursen när de höjt utdelningen. Detta gör mig förbryllad. Är det väl planerat för att signalera att man till varje pris kommer lösa in preffen innan detta inträffar. Eller gör man det för att ha möjlighet att ge ut fler preffar till högre pris i framtiden?
Jag vrider och vänder på det men kommer inte fram till en smart förklaring. Varför lägga in villkor som missgynnar bolaget? 

Ledningen i bolaget är fyra unga män och kvinnor. Tre av dem med magisterexamen i företagsekonomi från handelshögskolan i Stockholm. Sen är det Adelina Mehra som imponerar mest på mig, hon är arkitekt från Chalmers och arbetat som VD på arkitektkontoret Semrén + Månsson.

Jag kommer inte teckna mig i denna notering. Önskar all framgång till bolaget samt de som tecknar sig för denna preff.
5 kommentarer:

 1. Jag har inte läst igenom prospektet så noga, men den höga direktavkastning som erbjuder tyder på att de är väldigt desperata och behöver pengar för att överleva.

  Hade de haft en sundare affärsidé borde de rimligtvis kunnat få lån av banker till mycket lägre räntor.

  SvaraRadera
 2. Tjena,
  Ja, det är betydligt högre risk i denna än tex Akelius preferens. Desperata för sin överlevnad behöver de dock inte vara.

  Preferensaktier skall inte ses som något som ersätter traditionell finansiering som tex banklån. Det är ett komplement. Preferensaktier räknas som eget kapital och medför att bolaget kan gå till banken och låna mer pengar på sina projekt och fastigheter.

  Beroende på vad ett bolag har för verksamhet kan man av banken låna flera gånger det kapital man tagit in via preferensaktier.

  Snitträntan blir i slutändan hygglig.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 3. Inte läst prospektet? Har väl ingen gjort, då det finns något!

  SvaraRadera
 4. Hej har ni tecknat preffarna idag? Måste gratulera till petrusko för mkt sakligt och på ett mkt bra sätt informera om preferensajtier. Det bästa jag läst. Hoppas han tjänar ihop några miljoner.
  Mvh bosse

  SvaraRadera
 5. Hej Bo,
  Av oklar anledning har jag missat svara på din kommentar men bättre sent än aldrig...

  Tack och kul att du gillar bloggen. =)
  Jag tecknade mig inte för denna preff. Ska kolla in den igen när de släpper nästa rapport nu i slutet av augusti.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera