Sandvik - Bra men inte fantastiskt

 


Sandvik är ett bra bolag vilket jag i dagsläget inte äger några aktier i. Exponering får jag ändå ifrån investmentbolaget Industrivärden i huvudsak. Jag gillar Sandvik och ser det som ett bolag jag kan tänka mig att äga. Faktiskt har min utdelningsstrategi en klar koppling till bolaget Sandvik.

För cirka 30 år sedan fick jag upp ögonen för börsbolaget Seco Tools. De presterade bra och pyntade god utdelning. Ett par år dunkade de ut rejäla extrautdelningar. Jag ägde Seco Tools och det var ett av några bolag som fick mig mer intresserad av utdelningsaktier. Största ägare i Seco Tools var Sandvik som senare köpte ut dem från börsen.

Jag äger Atlas Copco som är en sektorkollega till Sandvik. Atlas Copco presterar på en mycket högre nivå än Sandvik och har belönats med en högre värdering. Atlas är mer effektivt och har högre lönsamhet och starkare nyckeltal rent generellt. Atlas Copco är fantastiskt och sektorns ledstjärna.

Lastbilstillverkaren Volvo är ett annat bolag jag äger och de gör förvisso något annat än Sandvik och Atlas men jag skall knyta ihop dem ändå. För många år sedan, kanske 20 år så ägde jag Scania. Då var läget så att Volvo var okej medan Scania var fantastiskt. Man tittade på Volvo och resonerade att kunde de prestera lika effektivt som Scania fanns där en enorm potential.

Det tog lång tid men idag är det så att Volvo presterar sedan flera år. Volvo är ett fantastiskt bolag. Scania har blivit utköpt från börsen och sammanslaget med ett mycket sämre bolag men nu skiter vi i Scania och fokuserar på Sandvik.

Sandvik är bra men inte fantastiskt. En investering i Sandvik bär sig som den är men om de skulle lyckas prestera bättre finns där en stor potential. Jag spekulerar inte i om/när de kan lyckas göra det utan ser det som en potential som finns där i bolaget. Atlas Copco är ett bolag jag fokuserar på och håller dem långt högre än Sandvik men jag kan tänka mig att ha en slurk i det sistnämnda bolaget också.

7 kommentarer:

  1. Har en gammal depå från 2009 där jag köpte Sandvik i efterdyningarna av finanskrisen den ligger plus 308,40% efter 16 år exklusive utdelningar. Du kan nog fortsätta övervikta Atlas Copco enligt mig. Patrik

    SvaraRadera
  2. Sandvik är en ca 3% av min portfölj. Känns lagom.

    SvaraRadera
  3. Sandviken är ett typiskt svenskt kvalitetsbolag men jag har faktiskt aldrig ägt aktier i dem.

    Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

    SvaraRadera
  4. Någon anledning till att du äger Industrivärden i stället för Lundbergs? Den högre DA:n?

    SvaraRadera
  5. Äger inte Sandvik och har aldrig ägt bolaget, men när Sandvik delade ut Alleima till aktieägarna så köpte jag Alleima när kursen var nerpressat pga att många sålde. Köpte för runt 35 spänn och gårdagens stängningskurs var 89,80. Dessutom delar Alleima ut lite pengar. Kanon investering för min del. Undersökningar visar (jag vet inte hur vetenskapliga de har varit) att när bolag delas ut så säljer många direkt och köper istället mer aktier i utdelande bolaget. Indexfonder måste sälja om utdelade bolaget inte ingår i index som fonden följer.

    Ha en bra dag

    //Krusse

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Krusse,
      Fin affär du gjort där. Jo det är så att det ofta finns bra affärer att göra kring avknoppningar och liknande. Det är inte alltid lika dant eller ens lika uppenbart som att köpa det utdelade bolaget för att alla säljer det. Ibland är det omvänt och ibland ser affären annorlunda ut. Joel Greenblatt är en känd och duktig förvaltare som gjort mycket av sin avkastning på just den här typen av affärer. Han har även skrivit en ingående bok om saken. Den heter You Can Be A Stock Market Genius.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Jag köper inte alla bolag som delas ut och sjunker vid noteringen på börsen. När Neobo delades till aktieägarna i SBB så köpte jag inte aktier i Neobo. Fruktar att något flyttades från SBB till Neobo som inte är så bra. Det har visat sig att SBB har en del "skumma avtal", t.ex har SBB varit garant till ett lån som Oscar Properties har tagit. Så länge som OP sköter sig och betalar räntor på lånet så är det ingen kostnad för SBB, men nu har OP gått i KK och då är lånet SBB's problem. Hur många fler liknande "skumma avtal" har SBB? Vilka avtal hamnar i de bolag som knoppas av från SBB? Jag är väldigt selektiv vilka utdelade bolag som jag köper.

      Ha en bra dag

      //Krusse

      Radera

Ökat i Aktiespararna Direktavkastning B - Två utdelningstillfällen?

  Jag har ett automatiskt månadsspar i fonden Aktiespararna Direktavkastning B hos SAVR men jag gör även extra köp i den då och då. Senaste...