På sajten Placera är där en artikel nu med 5 tips från Per H Börjesson. De kallar det tips för att bli rik men tycker man det är lite pajigt kan man se det som förnuftiga spartips helt enkelt. Jag skall inte gå in på de 5 tipsen här utan kortfattat gå in på en sak som ett par av tipsen kretsar kring.
Länk till artikeln hos Placera: https://www.placera.se/placera/redaktionellt/2024/11/27/per-h-borjessons-5-basta-tips-for-att-bli-rik.html
Jo jag tänkte gå in på det här med transaktioner och kostnader förknippade med det. Kostnader som för stunden kan se små ut kan bli riktigt stora i slutändan. Vi går rakt in på ett exempel. Du vill sälja aktier för 10.000 kronor för att omplacera dem i en börshandlad fond. Du betalar då 25 kronor courtage när du säljer aktierna. När du köper den där fonden pyntar du 25 kronor courtage plus 25 kronor valutaväxlingsavgift.
Totalt 75 kronor kostnad för en enda omplacering av 10.000 kronor. Avgifterna är baserade på Avanzas prislista för en helt vanlig depå som de kallar för "mini".
Om man inte har en strikt plan och tanke kring omplaceringar kan det lätt bli många och de samlar avgifter som leder till sämre avkastning i långa loppet. Här har indexinvesterare ytterligare en fördel. Att investera i indexfonder är smart då det är svårt att slå index över tid och många som försöker misslyckas. En indexinvesterare har sin indexfond och behöver inte fundera på kostnader för omplaceringar. Det är också en stor fördel med indexinvestering, att helt slippa sådana avgifter.
Själv lägger jag betydligt mer på sådana här avgifter än jag vill och tycker är rimligt. Jag är en förespråkare av långsiktig investering och att äga sunda bolag länge. Samtidigt är jag ganska aktiv och säljer när det är dyrt och omplacerar osv med blandat resultat. Generellt sett är det rimligt att göra sunda investeringar och hålla dem länge. Fonder, investmentbolag och om man analyserar och väljer rätt även enskilda bolag att hålla i decennier. Mest lämpade placeringar att hålla så där riktigt länge är billiga indexfonder och de största svenska investmentbolagen.
Fundera kring det här med avgifter. Ha en plan och tanke kring det.
Hej, instämmer helt i din beskrivning av problematiken med transaktionskostnader. Förhoppningsvis gör vi flera bra än dåliga affärer och då är det ju trots allt värt den kostnad som transaktionerna medför.
SvaraRaderaHej P, ja det där tål att tänka på. Det är så lätt att ryckas med i både upp och nedgång. Ofta är det lika bra eller bättre att sitta på händerna. Själv försöker jag samla utdelningar i ca 6 veckor och sedan investera det i ngt befintligt eller nytt innehav. Men dumt nog lyckas jag inte hålla strategin jämt.
SvaraRaderaMvh Roger W
Viktig iakttagelse. Jag har ett Excel-ark där jag lägger in alla mina portföljhändelser, så jag gick in och tittade nu. Baserat på dryga 1100 köp- och sälj-händelser sedan augusti 2014 har jag betalat dryga 11.000 kronor i courtage. Det blir mycket över tid, ungefär 1000 kr per år. Första åren hade jag dock inte mini-courtage, så det var dyrare då än senare.
SvaraRaderaJag vill dock tro att min avkastning varit högre än courtageavgiften på totalen, men jag har kanske missat lite avkastning då istället.
Har funderat på det där, och inser att jag någonstans köper och säljer mer än jag borde, som så många andra... Men igår sålde jag av Apple från AF-kontot för att köpa idag på ISK-kontot. Utdelningen är låg, och jag tror att jag fattar hur jag ska köra för att få tillbaka pengarna för utdelningen som skattas bort. I gengäld såg jag att det handlade om 20 kr vid förra utdelningen. Fördelen är att jag har belåning på ISK-kontot, men märkligt nog inte kunde få det godkänt på AF-kontot, så jag kan låna lite mer till låg ränta.
SvaraRaderaJag har varit väldigt lyckosam med många korta köp/sälj med lånade pengar för oftast 300000 kr/transaktion i enskilda aktier till ett lågt Courtage, men jag vet att det inte kommer att kunna vara så för evigt.Jag är tacksam för att jag hittills har fått drygt 45% i avkastning i år så i framtiden kommer jag att nöja mig med lägre avkastning och så kommer jag mestadels köpa och behålla värdepapper som har minst 6% i DA.Mvh Peter Jansson
SvaraRaderaI hang my head and cry.
RaderaMvH Lars
Överallt. Alltid. Om o om igen. Ja man saknar Lundaluppen.
RaderaB. Lundin
Låt Peter vara med och leka.
RaderaAnonym,
RaderaDu har har rätt. Nätet är trots allt allmänhetens fria åkning. Gillar bloggaren presenterar ständigt bra investeringsuppslag. Kommentatorsfältet är ibland på en nivå som om jag uttrtycker mig milt lämnar en del övrigt att önska.
MvH Lars
Ett tips till alla som månadssparar eller återinvesterar mindre belopp från utdelningar, jag brukar lägga alla dessa i en vanlig fond tills den växt till sig, kanske 80 eller 100k, och då omplacera till någon aktie eller ETF. Då kan man ha en mycket förmånligare courtageklass
SvaraRaderaSå ditt tips är att missa avkastning på det du vill köpa och hålla en fond tills du har minst 80-tusen eller mer och sedan köpa det man egentligen vill äga, allt på grund av en courtage avgift?
RaderaOkej, fonden kan ju ha gått upp(?) eller ner men vadå? Vad betalar du i courtage som gör att du måste minst ha 80 000 för att göra en vettig investering?
0,069% Nordnet private banking. Jag äger ändå både fonder och aktier så varför ska jag smådutta i aktier och betala dyrt courtage när jag kan smådutta i fonderna och sen placera om när det är större belopp
RaderaDet blir ju samma courtage oavsett en investering på 80 000 kr direkt (55,2 kr) eller uppdelat på t.ex. 5 000 kr (3,45 kr) fast 16 gånger.
RaderaAtt inte vilja investera "små belopp" det är ju en annan sak men att skylla på dyrt courtaget är ju inte sant.
Minimum 69kr så man behöver handla för 100k för att få ner det till 0.0069%
RaderaJag håller med dig att man skall köpa och äga sunda bolag. Man kan också ha ambitionen att vara långsiktigt vid köpet. Däremot skall man inte vara långsiktig i ur och skur. Det är mycket svårt att bedöma hur ett bolag kommer att utvecklas på 10 års sikt (och ännu svårare om vi pratar på 20 års sikt eller på 30 års sikt). Det finns gott om bolag som en gång i tiden skapade stora värdeökningar för sina aktieägare och nu är inget att ha. På 00-talet hade H&M en fantastiskt värdeökning och analytiker skrev att H&M aktien passar i varenda aktieportfölj. Sedan dess har kursen rasat, utdelningen minskat och den som håller kvar aktien bara för att man är långsiktig är säkert djupt besviken. Ett annat exempel är Nokia, man hade 40% av mobil marknaden i hela värden och Nokia tog ytterligare marknadsandelar. Nokia aktien handlades för 700-800 kr och analytiker har köp rek. på aktien. Den som har hållit kvar aktien bara för att man är långsiktig är säkert också djupt besviken. Det finns även fler exempel där långsiktighet inte har lönat sig med tanke på aktien kursutveckling.
SvaraRaderaHa en bra dag
//Krusse
Hej Petrusko,
SvaraRaderaJag har Plus alla bolag fonden och Plus småbolag fonden, är det värt att ha båda eller blir det lite kaka på kaka då Plus alla bolag är så bred?
Vänliga Hälsningar
Alec
Tjena Alec,
RaderaDet går alldeles utmärkt att göra så om man vill ha extra exponering i de bolag som inte är allra störst.
Om man går ifrån att ha 100% i PLUS Allla Bolag till tex 75% PLUS Alla Bolag och 25% PLUS Småbolag så är det enda som händer att du får lite mindre exponering i de största bolagen och istället mer exponering i övriga bolag.
Fonden PLUS Alla bolag innehåller alltså de bolagen som ingår i fonden PLUS Småbolag men de väger väldigt lätt i den förstnämnda.
Mvh petrusko
Ibland kan innehav hållas endast en kort tid även av proffsen. Ett fondbolag sa ungefär att de sålde direkt dagen efter de köpt på sig en drösa då "aktien" direkt åkt upp som en raket. Det stämmer ju att långsiktighet skapar värde över tid men ibland kan man också fånga anomalier. Det gör man genom köp och sälj. Så länge dessa procentuellt överstiger eller är så hög som möjligt så tjänar man på det. Index ligger nog före mig tyvärr då enstaka aktieköp innehar större risk. Mitt senaste: bottennapp: Adverty - Vilket kan bränna upp en del kapital rätt snabb och bam så ligger du efter den där tråkmånsen som köpte den där indexfonden.
SvaraRadera