Utdelning nästa vecka i Xact Norden Högutdelande

 


Så var det dags för årets tredje utdelning i den börshandlade fonden Xact Norden Högutdelande. Med X-dag 10/9 (nästa tisdag) är utdelningen 1,72 kronor. Pay date är den 16 september.

Fondbolaget beslutar om utdelning i början av varje år och meddelar då årets utdelningstillfällen och belopp. Den sista utdelningen för i år är i november och har X-dag 12/11. Efter det beslutas om utdelning för 2025 och det första utdelningstillfället är i mars.

Vad är X-dag?  https://petrusko.blogspot.com/2017/11/vad-ar-x-datum-eller-x-dag.html

Läs mitt inlägg om Xact Norden Högutdelande: https://petrusko.blogspot.com/2024/02/xact-norden-hogutdelande-uppdaterad-2024.html

Den här fonden är mitt största innehav. Jag använder den som en "Core Holding" och har lagt en mycket stor del av portföljen i den. Fonden innehåller 45 bolag som generellt sett är stora, stadiga med god utdelning. De har lägre volatilitet än börsen i övrigt vilket betyder att det inte svänger lika mycket om den här fonden när det rör sig mycket på börsen. En lite lugnare resa med stadiga bolag helt enkelt.

15 kommentarer:

  1. Ett stort innehav här! Har en fundering där du kanske har tankar? Tycker det är lite svårt att värdera fastighetsbolagen. Många verkar ha haft större omsättning 2023 men gått med förlust. Är det enbart räntan? Tänker om omsättningen ökat så. & vad tror du om framtiden för fastighetsbolagen, exv en tidigare favorit bland utdelningsinvesterar Castellum?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Det är min åsikt att fastighetsbolag kan vara en bra komponent att äga i en långsiktig portfölj. Beträffande dina funderingar låter det som att det skulle göra dig gott att sätta dig in i de olika nyckeltalen som man använder sig av i fastighetsbolag.

      Börja med att sätta dig in i förvaltningsresultat. Där har du de riktiga pengarna ett fastighetsbolag genererar.

      Skit i omsättning och redovisad vinst, det är nyckeltal för andra typer av bolag.

      Beträffande Castellum så är den iskall för utdelningsinvesterare eftersom den inte pyntar någon utdelning. Det kommer den nog börja göra inom några år. Hur som helst, bortsett från utdelningen så är Castellum ett bra bolag med god finansiell ställning. De har mycket kontor och det har blivit en frostig inställning bland investerare till det segmentet. Det har smittat av sig ifrån USA där kontorsfastigheter faktiskt har problem i spår av "kontorsdöden" jobba-hemma-grejen. Det är inte lika problematiskt ännu här i Sverige när det gäller kontor på starka orter men investerare är gärna försiktiga och är det problem med den fastighetstypen på ett ställe kan det bli det på andra ställen. Det påverkar värderingen av Castellum och intresset för bolaget. För utdelningsinvesterare är det ointressant.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Akelius är ingen känd utdelningsälskare. Så tveksamt om Castellum kommer att börja dela ut igen. Kommer snarare använda kassaflödet till att växa.

      Radera
  2. Hej Petrusko! Om man blickar framåt 2025, kan vi vänta oss en höjning per utdelningstillfälle till 1,85-2 kr? Vad är din uppskattning? Mvh Ola

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Ola,
      Tack för din kommentar. Jag skrev faktiskt ett inlägg nyligen med tankar om just det. Länk nedan.

      https://petrusko.blogspot.com/2024/08/utdelning-2025-xact-norden-hogutdelande.html

      Mvh petrusko

      Radera
  3. Hur många % av portföljen tycker du är okej att den fonden väger, om man är en defensiv investerare? Vad har du (om du vill vara offentlig med det)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Xact Norden Högutdelande är ett rimligt "Core-innehav" för en defensiv investerare. Jag har över 40 procent av min portfölj i den fonden. Med min strategi skulle det kunna vara rimligt att välja att ha 100 procent i den fonden. Det är vad ett core-innehav är. En fond med bred riskspridning i sunda bolag, så pass att man kan lägga alla slantar i den om man så önskar.

      Xact Norden Högutdelande har 45 nordiska bolag och min portölj i övrigt består av aktier ifrån några olika länder och fonder med exponering globalt varpå jag totalt får en mycket bred exponering.

      Mvh petrusko

      Radera
  4. Hej! Tycker du även att denna ETF är rimlig att spara i till sin pension, även om man är i trettioårsåldern Jag menar det är ju ganska många år till pensionen så tror du det är bättre att spara i en vanlig svensk indexfond? just nu har jag mycket av mitt kapital i denna fond samt i xact Sverige. Hälsningar bonden.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Bonden,
      Xact Norden Högutdelande väljer man av en speciell anledning. Man kanske är extra försiktig av sig eller man kanske av olika anledningar vill ha den stora utdelningen här och nu.

      Generellt sett så är ett rimligt val för någon i 30-års åldern att pensionspara i helt vanliga billiga indexfonder. Vissa väljer en del i globalindexfond och en del i svensk indexfond. Andra kör allt i globalfond och vissa kör allt i den svenska fonden. Jag tror det blir helt okej oavsett hur man gör med det där.

      Mvh petrusko

      Radera
  5. Jag ligger med cirka 28% av min portfölj i XACT och det känns ok. Inte så sexigt, men det gör jobbet. Har tänkt svälla andra positioner för att få ett jämnare cash flow över året och så får XACT fortsätta växa av sina egna utdelningar.
    Många bäckar små.
    Vi skottar på, Petrusko!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Tack för din kommentar. Ja precis så är det. Med en nordisk inriktning i Xact Norden Högutdelande finner jag fonder med en globalinriktning bra komponent att bygga på med. Jag har några olika men apropå kassaflöde jämnt över året så är Aktiespararna Global Direktavkastning B en bra kompis till den här fonden. Den tillför global exponering och är så sett ett bra komplement men det där med kassaflödet över året så ligger dess två utdelningstillfällen på månader då Xact Norden Högutdelande inte pyntar. Aktiespararna Global pyntar i juni och december. Så klart finns det mängder olika fonder som passar bra ihop, det här var bara en reflektion över en fond jag använder ihop med Xact Norden Högutdelande.

      Mvh petrusko

      Radera
  6. Hej och tack för en riktigt bra blogg! Med tanke på utdelningar har jag funderat på att rikta över mitt barn sparande mot utdelande ETF:er istället för vanliga indexfonder, då kan ju barnen få ett litet kassaflöde varje år och på så vis slippa sälja av sina fonder för att få loss pengar. Vad tror du om det upplägget? Ser du några nackdelar med att spara i ETF:er? Det är ju ofta lägre avgifter som även det är positivt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Tack för din kommentar. Jag tänker mig själv att jag vill lämna över en portfölj till barnen när de är redo och att då berätta för dem att om de bara nyttjar utdelningarna så kommer de ha det där kassaflödet för all framtid. Ett smidigt upplägg kan vara att spara i billiga indexfonder fram till dess man skall lämna över portföljen och då eventuellt placera om till utdelande värdepapper. Man slipper hantera att återinvestera utdelningarna under spartiden till dess barnen tar över.

      Vill man spara i ETFer redan nu så funkar ju det men man får tänka på att återinvestera utdelningarna och man får tänka på att antingen nyttja Nordnets månadsspar eller att inte köpa för mindre än 6-7000 kronor åt gången. Courtaget utgör en onödigt och orimligt stor andel annars.

      Mvh petrusko

      Radera
  7. Vad gäller för nordnet ETF..är alla courtage fria över 500kr?

    SvaraRadera

Jag har köpt en hel del Handelsbanken idag

  För bara några veckor sedan tog jag in extra många Corem preferens då jag anade att den stod för en uppvärdering. Jag köpte på mig fler än...