Jag äger Axfood igen

 Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza.

Jag har ägt Axfood större delen av de senaste 20 åren men nu har jag stått utanför i nästan 2 år. Axfood förtjänar en hög värdering för sin goda operativa prestanda och konjunkturstadiga verksamhet. De förtjänar en hög värdering men det finns ju gränser så klart. Jag vräkte ut mina aktier när Axfoods värdering var idiothög. Det gick inte räkna hem Axfood när de stod kring 330 kronor för ett par år sedan. På sikt kommer de växa in i den aktiekursen men de som köpte till den höga värderingen får en usel avkastning på sin investering. Nu handlas Axfood till en värdering som är hög men under smärtgränsen varpå jag köpt in mig igen. Det är verkligen inget fyndläge eller ens bra köpläge i Axfood. Det är bara inte idiotdyrt längre. Håller den sig under smärtgränsen kan jag tänka mig att dutta in fler aktier regelbundet. Skulle Axfood backa härifrån så blir den mindre dyr och bättre köpläge infinner sig då.

För 2023 gjorde Axfood en vinst per aktie om 10,92 kronor och för 2024 kommer den bli högre än så. Analytikers snittestimat är en vinst om 12,68 kronor per aktie för 2024 och 13,79 kronor för 2025. Räknat på analytikers prognos för 2025 är nuvarande aktiekurs om 275 kronor en multipelvärdering om 20 gånger. Räknat på 2023 års vinst är värderingen 25 gånger årsvinsten (p/e-tal).

Utdelningen är på 8,5 kronor fördelat på 4,25 kronor i mars och 4,25 kronor i september. De senaste 3 åren har utdelningstillväxten varit kring 4 procent per år och det är klart tänkbart att den blir åtminstone så pass de närmsta åren.

Axfood är ett bra bolag. De gör sin grej mycket bra och presterar goda nyckeltal. Riskmässigt är Axfood finansiellt mycket starka och verksamheten de bedriver är stadig. Oavsett konjunktur och ledsamheter behöver vi handla mat. Varje vecka, varje månad.

Det är ingen bli rik snabbt aktie det här inte. På kort sikt kanske rentav sämre än börsindex då värderingen är i högsta laget. På lång sikt är det en sova gott om natten-aktie och en bra komponent i en bli-rik-långsamt portfölj.

Länk till Axfood hos Avanza (reklamlänk).

Info om reklamlänkar.

9 kommentarer:

  1. Haha… bra slutkläm där!
    En ”bli-rik-långsamt-aktie”👍😊

    SvaraRadera
  2. En fundering; vad är det som säger att Axfood inte går samma väg som Ica gjorde för några år sedan? Varför ”försvann” Ica plötsligt bara från börsen? Vet du något om det?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Huvudägaren köpte ut ICA ifrån börsen. De hade inte varit i noterad miljö särskilt länge.

      Axfood däremot har varit noterat länge och de har haft samma familj som storägare hela tiden. De verkar trivas i noterad miljö.

      Mvh petrusko

      Radera
  3. Aha…tack för ditt svar!

    SvaraRadera
  4. Jag har också ägt Axfood till och från som många andra. Ofta köpt när aktien varit lite för dyr. Den här gången har jag bestämt mig för att behålla den. Oavsett börskurser tjänar bolaget helt OK med pengar. Defensiv aktie och stabilt bolag, ca 3 procent av min portfölj.

    SvaraRadera
  5. Hej

    Har du tittat på Carrefour eller Ahold? De ser vid en första titt ut att ha en attraktiv värdering jämfört med Axfood.

    SvaraRadera
  6. Hej

    Har du tittat på Carrefour eller Ahold? De ser vid en första titt ut att ha en attraktiv värdering jämfört med Axfood.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Jag har tittat till dem genom åren och de har en lägre värdering för de presterar inte lika bra. Axfood har hög avkastning på eget kapital, hygglig tillväxt och i princip skuldfria.

      Mvh petrusko

      Radera

Ny billig globalfond från Franklin Templeton

  Igår noterades en billig global indexfond på den tyska börsen Xetra. Det är Franklin Templeton som startat en ny globalfond som följer glo...