Utdelning FLXD ifrån Franklin - Mars 2024

 

Nu är kvartalsutdelningen för mars spikad och det är som vanligt snabba puckar. Idag är sista dagen för handel inklusive rätt till utdelning. De flesta fondbolagen gör så här och det beror sannolikt främst på att de vill ha så lite handel som möjligt i fonden efter beslutet till dess de skickar ut utdelningen. Eller så här: De vill inte ge ut nya fondandelar från det att de beslutat om utdelning. Det är ett sätt att hålla det enkelt och smidigt för fondbolaget. Det är ju inte fantastiskt ur andelsägarnas perspektiv men jag har vant mig vid detta och har ingen betydelse i min värld.

Med X-dag imorgon den 12 mars är utdelningen på 0,1494 euro vilket är en god bit högre än utdelningen i mars förra året då den var 0,1233 euro.

Utdelningen varierar vida mellan kvartalen där den nu i mars är den i särklass minsta. Jämförelsevis är den på sommaren i juni betydligt större. Förra året var den på 0,7133 euro. Snacka om skillnad.

Räknar man samman de fyra senaste kvartalsutdelningarna ifrån FLXD summerar de nu till 1,3301 euro. På andelskursen 25,96 euro ger det en direktavkastning om 5,12 procent.

Fondens fullständiga namn är Franklin European Quality Dividend UCITS ETF och den har ticker FLXD på tyska börsen. Nedan är en länk till mitt inlägg med mer info om fonden: 

https://petrusko.blogspot.com/2022/01/franklin-libertyq-european-dividend-etf.html 

11 kommentarer:

  1. Hej Petrusko och tack för infon.
    Alltid trevligt med en höjning även om, precis som du skriver, mars-utdelningen står för en väldigt liten del av helåret. FLXD har en positiv utdelningstrend sedan 2020 och med den här inledande höjningen så stärks ju förhoppningarna att den fina trenden håller i sig, eller hur ?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Knocker,
      Ja det är ju en bra start på året och trenden med stigande utdelning. Över tid borde utdelningen stiga i den här fonden. Den har en metodik som främja stigande utdelningar och kräver 5 års historik av höjd eller oförändrad utdelning. Bolag som sänker utdelningen åker ur indexet. Det kommer ju hända att bolag sänker och får lämna fonden och enstaka år kan det dra ned fondens direktavkastning beroende på vad som tas in istället och om det är flera bolag samtidigt. Det är en eventualitet och över tid borde det stiga som sagt.

      Mvh petrusko

      Radera
  2. God morgon Petrusko.
    En dum fråga som jag funderat på ett tag.
    Justeras på något sätt NAV-kursen i en fond med tiden? Som en aktiesplit? Eller rullar det bara på och andelskursen blir högre och högre i all oändlighet?
    Tack.
    /K

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Koll på kontot,
      Det går att göra splitt i en börshandlad fond men det är mycket ovanligt. En börshandlad fond som funnits mycket länge är Xact Sverige. Den handlas idag i 620 kronor stycket och har inte gjort någon splitt sedan starten 2003.

      Förr eller senare tar nog fondbolagen tag i allt för höga andelskurser och gör en splitt men det ser ut som att man väntar in i det längsta. Exempelvis handlas den amerikanska ETFen VOO till 470 dollar per styck.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Ok, tack för snabba svar som vanligt, det uppskattas.
      God avkastning på dig.
      /K

      Radera
  3. Tjena, det här med att Storebrand global all countries B blivit tillgänglig på Avanza var ju bra. Hyfsat låg avgift dessutom. Om man nu gillar en superglobal indexfond med god utdelning och har 100K att placera så är det ju ett bra tillfälle :) Utbudet på antalet "fonder med utdelning" verkar öka i fin takt, det tackar vi för! //humlan

    SvaraRadera
  4. Off Topic
    Såg att bloggaren Koll på Kontot noterat att Storebrands Globala index B fond finns nu att tillgå på Avanza. Själv tänker jag investera i fonden.
    MvH Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Lars,
      Ja det stämmer, Avanza lade upp två utdelande fonder ifrån Storebrand häromdagen. Bägge har 100k som minsta initiala insättning. Jag har varit inne på att investera i Global All Countries B men sedan jag började tjata på Avanza förra året om att ta in den fonden så har jag börjat investera i bla JGPI ifrån JPMorgan. Inte alls samma typ av fond men det är en stor förändring i min portfölj. Jag skall se över helheten och strategin framåt och efter det vet jag som jag slår till på den här eller ej.

      Mvh petrusko

      Radera
  5. Har man SEB Sverige indexnära b. Hela höstacken i Sverige och adderar till Storebranda Globala index b fond står man mycket bra på spelfältet. En bra kombo. Som sagt jag tänker köpa fonden.
    MvH Lars

    SvaraRadera
  6. Hej, tycker du det är onödigt att ha xact Norden högutdelande, xact Sverige och seb indexnära utdelning? Har även aktiespararna direktavkastning B
    Mvh Kalle

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Kalle,
      Både ja och nej. I termer av riskspridning så ger det inget extra. Xact Sverige och SEB Sverige Indexnära är nästan samma grejen. Aktiespararna Direktavkastning och Xact Norden Högutdelande har bägge inriktning mot utdelningsaktier men lite olika metodik och norden vs Sverige.

      Är man medveten att fonderna är lika är det ingen big deal. Om man tex bestämt sig för att ha 20 procent svensk indexfond i portföljen så är det strunt samma om man har alltihop i en fond eller om man fördelar det på tex de två sverigefonderna du nämner.

      Sen är det ju enklare ju färre fonder man har. Att hålla det enkelt är ett bra val för gemene man med minimalt intresse.

      Mvh petrusko

      Radera

Jag har sålt Fastpartner D

  I vintras klippte jag in ett gäng Fastpartner D strax över 50 kronor styck. Ränteläge och förutsättningar för bolaget pekade åt rätt håll ...