Bankfesten snart över - Eller?

 


Det senaste året har ränteläget normaliserats och det betyder bättre förutsättningar för bankerna. Sedan vi lämnade minusräntor har vinsterna stigit rejält för bankerna vilket mynnat ut i stora utdelningar den här våren. Igår avskiljdes utdelningen ifrån SEB och idag handlas Handelsbanken exklusive rätt till utdelning. Om några dagar (27 mars) avskiljs utdelningen även ifrån Swedbank och bankfesten är över för denna gången.

Ja om vi nu syftar till vårens utdelningar som bankfesten. Det normaliserade ränteläget är dock här för att stanna en tid och bankerna kommer göra hyggliga vinster även de kommande åren. Baserat på vinsterna de gjorde 2023 är värderingen inte hög nu och med antagandet att vinsterna blir hyggliga även de närmsta åren så är värderingen heller inte hög.

Utdelningarna väntas bli goda även de kommande åren och med det sagt är det inte tack och adjö bankfesten är över. Det är bara utdelningarna som är tagna för den här gången och bankerna är nog rimliga att hålla på sikt. Nästa vår kommer det en ny fest i form av utdelning och året efter det osv.

För SEB är analytikers snittestimat en total utdelning om 12 kronor per aktie nästa vår. Just nu handlas SEB A i 146,5 kronor vilket ger en direktavkastning om 8,2 procent.

För Swedbank är analytikers snittestimat en utdelning om 15,48 kronor per aktie nästa vår. Just nu handlas Swedbank till 227,50 kronor men den här vårens utdelning är inte tagen ännu och justerat för den är direktavkastningen 7,3 procent.

I skrivande stund har jag inte snittestimat för Handelsbanken nästa år men det är förväntningar om god utdelning där också.

Våren 2026 väntas utdelningarna bli goda även då. Ju längre bort tidsmässigt desto större osäkerhet förstås men det där med minusräntor är något alldeles ovanligt och vi bör inte förvänta oss det i retur i närtid.

Jag äger alla tre de här bankerna även om jag tycker SEB är den allra bästa. Jag har investerat i dem som ett case i sektorn, för bred exponering i svensk bank. Jag gjorde den här satsningen för ett par år sedan när jag tyckte mig se att högre ränteläge var på gång och inflationen inte alls var övergående. Då sålde jag stort i preferensaktier till hög kurs och köpte istället banker till låg kurs. Sedan dess har räntebanan förändrats till att nu se ut att vara nedåtgående men inte till minusnivåer. Jag har haft flyt även i den här rörelsen och köpte på mig mer preferensaktier igen med start i höstas. Bankaktierna har jag behållit och siktar på att göra det så vida inte värderingen blir tokigt hög. Men hey; det är ju storbank vi snackar här och de brukar ha en relativt låg värdering.

Fest och fest men bank är nog rimligt att ha exponering i. Det är en stadig business och bankerna torde spotta ur sig goda utdelningar de kommande åren. 

Apropå bank och utdelningar så gör SEB även överföring av kapital till oss ägare via aktieåterköp. Det ger ett visst stöd till aktiekursen och det leder till färre aktier som delar på framtida vinster och utdelningar. Jag skrev nyligen ett inlägg om SEB och återköpen, länk till det här: https://petrusko.blogspot.com/2024/03/seb-utmarkt-strategi-med-aterkop.html

5 kommentarer:

  1. En fundering är om politikerna gör något åt bankfesten så att utdelningarna blir lägre

    SvaraRadera
    Svar
    1. De politiker som nu har makten är så pass smarta att de inte försöker sig på något sådant. De var ute i media och vevade men det är nog mest för att det går hem hos gemene man (tyvärr).

      Oavsett så kommer det inte landa på bankerna utan det blir som vanligt konsumenten som får ta smällen. Om politiker skulle lägga på någon skatt/kostnad ytterligare alltså. Det för bankerna vidare.

      Mvh petrusko

      Radera
  2. Har bankerna i aktiespararnas
    direktavkastning b och SEB indexnära b. Så får en viss exponering samt utdelning från dessa fonder. Det räcker gott tycker jag.

    Mvh Daniel

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Daniel,
      Tack för din kommentar. Ja men så är det ju. I bla de där fonderna får man stor exponering i de här bankerna. Att nöja sig med exponeringen via fonder gör ju att man slipper helt fundera på tajming, vinster, utdelningar osv. Det kan vara gött att slippa sådant. Jag är å ena sidan attraherad att helt skippa investeringar direkt i enskilda bolag och klippa bort risken förknippat med det. Å andra sidan är det här med aktier något jag älskar och sysslat med i över 25 år. Jag har landat i ett mellanting där jag skiftat över en hel del pengar i fonder och kör vidare i enskilda aktier med mindre belopp.

      Mvh petrusko

      Radera
  3. Även i xact Norden är bankerna med.

    Mvh Daniel

    SvaraRadera

Europa som investering

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Som investerare finns det många olika indelningar man kan göra på världens alla bolag....