4,25 procent sparränta hos SBAB

 


Hos SBAB har jag ett helt vanligt sparkonto med schyssta 3,75 procent ränta. När jag loggade in för att titta till det idag möttes jag av en nyhet; SBAB har börjat erbjuda fasträntekonto. Det tyckte jag var väldigt kul då jag spanat en del på det senaste tiden. Bland annat hos Erik Penser Bank som erbjöd nästan lika hög ränta men de hade ett krångligt förfarande varpå jag inte fick tummen ur att sätta in pengar där.

SBAB erbjuder olika bindningstider där det också är olika räntor. Jag är främst intresserad av 3 månader. Det är tillräckligt kort för att kunna anse att pengarna är nära till hands. Dessutom är räntebilden sådan nu att man får nära på bäst ränta på den bindningstiden.

Ett fasträntekonto är inte samma grejen som ett vanligt sparkonto. Det är dock insättningsgaranti på det här kontot hos SBAB. Man kan inte ta ut pengarna innan bindningstiden är över utan att åka på en straffavgift. Man sätter in ett belopp (minst 10.000 kronor) som när bindningstiden är slut betalas tillbaka till dig ihop med upplupen ränta minus skatt. Ränta räknas årsvis så på ett 3 månaders konto får man efter 3 månader en fjärdedel av en årsränta. Det är olämpligt att ha pengar man behöver i närtid på ett fasträntekonto, detta eftersom de är låsta. Pengar man vet att man verkligen inte behöver i närtid däremot kan vara värt att överväga fasträntekontot.

Börsen lär fortsatt vara det bästa alternativet för långsiktig avkastning. Allt spar är dock inte för det långa loppet varpå man kan ha användning av alternativ som ett fasträntekonto tex.

4,25 procent är det som sagt i skrivande stund på ett 3 månaders fasträntekonto hos SBAB. Jag kan använda mig utav ett sådant här konto och kollar på att slå till. Nästan lika hög ränta kan man få hos ett obundet sparkonto hos Resurs Bank. Ett helt vanligt sparkonto alltså, ger 4,1 procent ränta hos Resurs Bank.



11 kommentarer:

  1. Tjena.

    En sak jag funderat på. Jag brukar vanligtvis spara ca 5000kr en gång per månad.

    Men, vad tror du om man gör 4 veckoköp istället? Vet ej om du någonsin skrivit om detta men bara en tanka jag hade:)

    SvaraRadera
  2. Fin blogg!

    En fråga.

    Jag har stor del av mitt fondsparande i SEB Sverige Indexnära. Jag har också AMF småbolag.

    Det jag undrar är räcker det inte bara med Sverige Indexnära A egentligen? Den har väl också en del småbolag då det är hela börsen?

    Stort tack

    SvaraRadera
  3. Tack för Tips P! Med lite längre horisont ger flera företagsobligationsfonder idag fina företagsobligationer 6,5-7% per år till låg avgift. Något du överväger?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Jonas,
      Nej jag tycker faktiskt inte obligationer är intressant som det ser ut nu. Kupongavkastningen är något mellan börsavkastning och vad man får på ett helt vanligt sparkonto.

      Utöver kupongavkastning finns där kursutvecklingen på obligationer och den har en historik som avskräcker. Det kan bli en bra investering att ligga i obligationer rakt in i en räntesänkningsperiod men det är svårt att förutspå dels när räntan sänks samt när rätt köpläge och säljläge är. Obligationer har varit en genomusel investering länge nu och man är så klart lite skeptisk då.

      Jag tycker inte kupongavkastningen är värd risken att kursen går ned och äter upp all avkastning och lite till. Risken finns där på nedsidan medan uppsidan är strängt begränsad.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Hej! Jag fattar. Mitt bet är att obligationerna gynnas av förmodade räntesänkningar. Men det är ju som du skriver osäkert och visst finns det då en risk på nedsidan. Och egentligen har kanske preffar/D-aktier en mer omedelbar korrelation med räntan och en högre "kupong".

      Radera
  4. Hej Petrusko.

    Vad tycker du om att krydda till sin portfölj med Handelsbanken Hälsovård? Jag har en tråkig portfölj med enbart index men tänkte kanske lägga till 5% i den här.

    Fonden kostar 1.17% på Levler.
    85.7% utv senaste 5 åren

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Jag gillar och tror på hälsovårdsektorn i långa loppet. De tillför något vi behöver och kommer behöva i än mer utsträckning i takt med att vi blir fler och välfärdssjukdomar ökar dessutom. Man brukar säga att sektorn är defensiv men den är inte fri från svängningar för den delen. Rent operativt kan man se en efterfrågan och ökande försäljning i flera decennier framöver. Det är en bra underliggande trend att vara exponerad mot.

      Handelsbankens fond tror jag är helt okej. Om du gillar den och tro på sådan exponering år blir det en bra komponent i din portfölj. Var dock medveten om att den kommer utvecklas annorluna än vanliga börsindex. Det kan hända att börsen går starkt samtidigt som en hälsovårdsfond går svagt. Det omvända kan också inträffa. Det kan gå upp och ned över tid det där men totalt sett finns där potential till rimlig avkastning i ett sådant här sektorbet på hälsovård.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Tack för svar.

      Vilken hälsofond tycker du är fin?

      Radera
  5. Det har inte alls värd besväret, Avanza ger 3,5% utan bindningstid och utan några krav. Varför krånglar till och slösar tiden för några futtiga kronor?! Är man hyfsad duktig med börsen kan tjäna 10-tals såna små pengar genom bara sina affärer.

    SvaraRadera
  6. Jaså, är det såå- enkelt?

    SvaraRadera
  7. SBAB har väl insättnings garanti?
    Känns ju säkrare med den banken än andra småbanker.
    Efter avslutad tid kommer väl pengarna till valt konto på gamla banken?
    Fast nu vill man ju ha mer aktier går ju rätt bra nu

    SvaraRadera

Europa som investering

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Som investerare finns det många olika indelningar man kan göra på världens alla bolag....