Jag sålde mina WPC

 


Inget varar för evigt och denna gången var det fastighetsbolaget WPC som fick lämna portföljen. Bolaget har idag kommit med ny info som förändrar viktiga faktorer i investeringen. De kommer skifta ut en del fastigheter i ett separat bolag vilket kommer sänka AFFO i kvarvarande WPC. Utöver det kommer de även sänka utdelningspolicyn och betala ut en lägre andel av AFFO.

Framledes är det lägre AFFO och än lägre utdelning. Fastigheterna som de delar ut i ett nytt bolag vill jag verkligen inte ha och ingen annan heller för den delen varpå de sannolikt kommer gå uselt på börsen initialt. I tillägg till det så kommer man sannolikt att få betala skatt för att man tar emot aktierna i det nya bolaget.

Enligt min erfarenhet har det aldrig kommit något gott av utdelningssänkningar. En hög och stadigt stigande utdelning var en viktig parameter i den här investeringen och när den nu försvinner är den här investeringen något annat.



21 kommentarer:

  1. Jag inväntar nog X-dagen innan jag säljer. Bara en vecka dit.
    Tråkigt att sånt här ska hända med annars bra bolag.

    SvaraRadera
  2. Vad blir det att göra för pengarna?

    SvaraRadera
  3. Hej Petrusko!
    Jag äger också Wpc och såg denna press-release. Var framgår det att de kommer sänka utdelningen framgent?
    Hälsningar Olle

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Olle,
      Om du går in på WPCs sajt så finner du där en presentation från igår där de informerar om denna förändring. Att de sänker sin utdelningspolicy och siktar på att dela ut en lägre andel av AFFO framledes.

      Utdelningen kommer bli lägre av den anledningen.

      Den kommer även bli lägre med anledning att en stor del av hyresintäkterna lämnar bolaget och hamnar i NLOP istället.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. "The company guides for adjusted funds from operations of around $5.25 for the current year, which would mean a dividend of $3.67 to $3.94 per share per year. Today, WPC pays out $4.28 per share per year" MVH Richard

      Radera
    3. Tjena Richard,
      Den där guidningen gäller hela bolaget som det ser ut idag. Ifrån den där AFFOn skall man dra bort NLOP som kommer delas ut.

      Nu minns jag inte siffrorna i huvudet men anta att NLOP står för 15 procent av de där $5,25 så skall det först dras bort och sedan är det 70 procent utav det som man kan anta att utdelningen landar på. Kring $3,12 utdelning snarare då.

      Mvh petrusko

      Radera
  4. Oj Ja vad ska man säga, ibland går det fort det var inte så länge sedan du hyllade bolaget i ett inlägg!
    Jag behåller mina WPC iallafall men visst känns det trist att det blev såhär. Är inte beroende av mina utdelningar då Jag jobbar heltid och lever på min lön, Alla mina utdelningar återinvesteras men har full förståelse för de som väljer att sälja av.

    SvaraRadera
  5. Jag är chockad. Ägt sen 2016. Jag har börjat titta på STAG och Agree Realty. REIT-investeringar i denna högräntemiljö börjar bli klurigare och klurigare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Ja så är det. Det är både stigande finansieringskostnader och utmaningar med vakanser i vissa sektorer (kontor). Jag trodde verkligen inte att WPC skulle komma göra så här. De är inte tvungna men de agerar för bolagets bästa. Kanske blir det ändå helt okej i långa loppet men man måste inte vara med och och se hur det går.


      Mvh petrusko

      Radera
  6. Du behöver inte svara på detta men i juni 2022 skrev du faktiskt lyriskt att Telia var ditt största enskilda innehav och ”Jag är lockad att köpa mer men får väl sansa mig då det redan väger så pass mycket i min portfölj.” Hälsningar igen Lasse

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Lasse,
      Jag googlade och hittade inlägget där jag faktiskt skrev så där. Det hade jag helt glömt bort att innehavet en gång vägde så tungt i portföljen. Det året var Telia en positiv faktor i portföljen. Det har det tyvärr inte varit i år och jag har gjort rejäl förlust när jag sålt av.

      Mvh petrusko

      Radera
  7. Vad tror ni om att investera i en etf med REITs istället för enskilda bolag i det här läget? Finns en från ishares med ticker IQQ6, på så sätt kan man köpa dippen i globala fastighetssektorn samt inkassera 3.6% utdelning under tiden.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Jag tycker det är ett smart val att göra bred satsning via tex en ETF för att få exponering i en viss sektor osv. Man tar bort den specifika bolagsrisken men får ändå den exponering man vill ha.

      Grundtanken här skulle kunna vara att fastigheter generellt sett är en rimlig komponenet i en långsiktig portfölj. Att nuvarande dipp kanske flera bolag inte repar sig ifrån men som grupp är det bara en dipp som sektorn repar sig ifrån och det snarare är ett köpläge i ett långt perspektiv.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Tänkte själv ställa samma fråga som ovan. Vill passa på att nämna IQQ7 som är 100% USA. IQQ6 är ca 63% USA. Däremot många liknande toppinnehav.

      En fråga till dig petrusko, dessa dippar som oundvikligen sker, drabbar dom dig hårt så att du hamnar under vad du vill avkasta?
      Jämför du dig mot något index?

      För egen del, varje gång ett innehav sänker utdelningen säljer jag (för sent oftast som nu) o därefter fyller på mot utdelande ETFs.

      I förlängningen går jag mot tanken att strunta helt i enskilda innehav och bara köra ett gäng ETFer o jämnvikta dessa. Då slipper jag de här dipparna o undviker tajmingen. Bra/dåligt?

      Ordet n själv är att realty står näst på tur, ett av mina största innehav. "Odödlig" men det har vi hört förr...

      Hälsningar
      Andreas

      Radera
    3. Hej Petrusko och "Anonym", great minds think alike :) Jag sålde också mina WPC i fredags och stoppar in pengarna i en fastighets-ETF: VanEck Global Real Estate UCITS ETF
      (TRET) Jag gillar Van Ecks ETF:er mycket pga deras hemsida med, i mitt tycke, tydligare information jämfört med de flesta andra . Dom lägger tex ut X-dag och utb.dag flera månader i förväg. Direktavkastningen varierar en del men ligger just nu på ca 4%. Baserad i Nederländerna så denna bör ligga i en kapitalförsäkring.

      Radera
    4. Någon som har koll på källskatten på ETF:en TRET som nämns här i kommentarerna. Säte i Nederländerna.

      Radera
    5. Varför bör den ligga i en KF för att den är baserad i Nederländerna? Räknas betald källskatt på den inte av i deklarationen nästa år om man har den i Isk, menar du?

      Radera
    6. Tjena,
      Avanza har en lista med källskatt för olika länderna och enligt den så dras det 15 procent på utdelningar i bolag och fonder med hemvist i Nederländerna.

      Mvh petrusko

      Radera
  8. Köp Fortum för pengarna?

    SvaraRadera
  9. Hej Petrusko !
    När du nu sålt WPC, vad köper du istället ?

    Vänligen
    Tony

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Tony,
      Jag är en försiktig general och jag kommer smeta ut pengarna på indexfonder som jag redan har i portföljen. I första hand Xact Norden Högutdelande och så lite mindre slantar i bla Handelsbanken Global High Dividend Low Vol.

      Det föll sig naturligt att överväga Realty Income men jag ökade nyligen i den och vill inte pytsa in mer pengar där.

      Mvh petrusko

      Radera

Utdelning i SEB Sverige Indexnära B maj 2024

  Nu har SEB meddelat utdelning för sina fonder och jag följer primärt deras fina indexfond SEB Sverige Indexnära B. Jag tycker det är en ut...