Akelius D - Ingen uppsida

 

Akelius Residential Property är ett bra bolag och Roger Akelius är ett geni i fastighetssektorn. Jag får ofta kommentarer och mail om det här bolaget och dess D-aktie. Jag svarade precis på en kommentar om bolaget varpå det slog mig att göra ett inlägg av svaret för att komma fler till nytta. Dels vill jag belysa fenomenet med att aktiekursen går ned inför rapporterna och framförallt vill jag lyfta fram att det här är ingen vanlig stamaktie.

Akelius D är en stamaktie med begränsad vinstdelning precis som en preferensaktie.

Just nu är värderingen i topp och det finns ingen uppsida att prata om i Akelius D eftersom den inte tar del av stigande vinst/värde. Aktien pressas upp av ett stadigt köpflöde ifrån de olika stiftelserna som redan är befintliga ägare. Cirka 1 månad innan varje rapporttillfälle upphör de med sina köp varpå kursen dippar ned. Nedåt 1,65 euro brukar den kunna gå ned. Direkt efter rapporten börjar de sina köp igen varpå kursen på nytt stiger upp till 1,8-1,85 euro. 

Jag tycker inte det är en smart deal att köpa Akelius D när kursen är kring 1,8-1,85. Dels är det en väldigt hög värdering och dels är ju mönstret tydligt att den går ned inför rapporterna.

På sikt kommer den här aktien avnoteras och man skall ta för givet att det inte finns några pengar att vinna på det. På sin höjd får man ett erbjudande om inlösen i linje med rådande aktiekurs eller så blir man tvångsinlöst. Glöm drömmar om ett tilltaget utköpserbjudande.

Man sitter inte i samma båt som Roger när man äger Akelius D.


1 kommentar:

  1. Skulle du kunna ge ett exempel på ett bolag med samma star ägare där även bolaget är välskött, är ju så pålitligt bolag med bra kassaflöde från utdelningarna.
    Mvh

    SvaraRadera

Europa som investering

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Som investerare finns det många olika indelningar man kan göra på världens alla bolag....