Spiltan Globalfond Investmentbolag imponerar

 


Jag har tittat till fonden Spiltan Globalfond Investmentbolag igen och denna gången har den lång historik att se till och jag är desto mer imponerad. Fonden startades 2016 och gick lite sådär de första åren. Lite sämre än en helt vanlig global indexfond. Jag var inte jätteimponerad av fonden då men det var en kort tidsperiod att se till.

När man investerar i något annat än index måste man förvänta sig en utveckling som avviker mot index. Ibland bättre och ibland sämre. Den här fonden har potentialen att prestera lite bättre än index samtidigt som risken på nedsidan torde vara begränsad. Där nedsidan då anses vara risken till underprestanda mot en vanlig globalindexfond. Spiltan Globalfond Investmentbolag kanske avkastar mer än globalindex på sikt medan den förmodligen inte går betydligt sämre än globalindex i ett dåligt scenario.

Om man nu när den har flera års historik ser till prestandan så är den lite sämre än globalindex sedan start men det är de där första åren som drar ned. Ser man till 1, 3 eller 5 år så har fonden avkastat bättre än Globalindex och ge det tid så kanske den tar igen den där svaga perioden i början. Med tiden kommer det så klart komma nya perioder med lite svagare prestanda och man behöver se det på riktigt lång sikt som 10 år eller mer. Så lång historik har inte fonden ännu.

Konceptet med fonden är att den investerar i några få bolag som i sin tur äger andra bolag över vida världen. Det är starka och erkänt duktiga investmentbolag som tex Warren Buffetts Berkshire Hathaway och svenska Investor. Duktiga företag och företagsledare som historiskt skapat stora värden åt sina ägare och har god potential att göra så även i framtiden.

Det är fina bolag i fonden och jag gillar potentialen. Min bedömning är att man i Spiltan Globalfond Investmentbolag får potentialen till högre avkastning utan att man tar risk för stor underprestanda mot globalindex.

Vanligtvis investerar jag inte i värdepapper som inte pyntar utdelning men ibland gör jag undantag och den här fonden kan jag tänka mig att göra så med. Jag behöver regelbundet cash ifrån mina investeringar och i en sådan här fond löser jag det i sådana fall genom att själv sälja några procent per år för att motsvara en utdelning.

Jag tittade senast till fonden i våras och skrev ett inlägg om det då. Det innehåller lite mer info om själva fonden än det här inlägget. I övrigt är slutsatsen den samma att fonden nu har flera års historik och har presterat hyggligt. Sedan jag skrev det där inlägget har fonden fortsatt gått bra. Länk till mitt inlägg jag skrev i våras: https://petrusko.blogspot.com/2023/05/spiltan-globalfond-investmentbolag.html



6 kommentarer:

  1. Den finns i min fondportfölj och jag gillar verkligen hur den gått senaste tiden :)

    SvaraRadera
  2. Hej P och tack!
    Har själv skrivit om fonden samt intervjuat förvaltarna och håller med att den är ett bra alternativ för de som söker den exponering som via fonden kommer.

    En mer personlig fråga; när du slutade förvärvsarbeta har jag ett minne av att du skrev att du inte fullt ut "överlevde" på utdelningarna, utan var beroende av kapital från allt via att din fru stod för lite mer (under en begränsad tid) till försäljningar på tradera eller dylikt. Hur är status nu? Täcker utdelningarna samtliga av dina omkostnader och till vilken grad?
    Jag förstår att det är en nära fråga och förstår samt respekterar om du ej vill besvara den. Jag tror dock vi är många som vill veta hur utdelningstrenden varit sedan dagen då du sade upp dig.

    Önskar dig allt gott,
    Cristofer

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Cristofer,
      När jag slutade förvärvsarbeta så behövde jag lite extra intäkter för att täcka min halva av hushållet. Det behöver jag inte längre. Min fru har jag aldrig levt på.

      Jag har tagit in extra intäkter främst via egen firma då jag skrivit för några externa uppdragsgivare (bla Tradingportalen innan de köptes av ett konstigt utländskt företag).

      Mvh petrusko

      Radera
  3. Jag har ökat kraftigt i denna på senaste tiden. Jag tror det kan vara en bra investering. Jag har tidigare haft en utprägldad utdelningsstrategi. Tex aktiespararna dir avk samt exact norden högutdelande, men är missnöjd. Ser en del fördelar i bra fonder och bolag utan att det är utdelningar.

    SvaraRadera
  4. Kan mycket av uppgången bero på valutaeffekter?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      En del beror på valuta precis som i alla globalfonder. En stor del beror på den starka utvecklingen på USA-börsen.

      Mvh petrusko

      Radera

Europa som investering

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Som investerare finns det många olika indelningar man kan göra på världens alla bolag....