Starkt börsår

 


Det har varit en hel del sura börsdagar på sistone och med förra årets börsnedgång färskt i minnet dras man lätt till att tänka att börsen går kass. Faktiskt har börsåret 2023 startat ganska starkt med en avkastning kring 9 procent inklusive utdelningar.

Hur tusan kan börsen gå så bra när allt är så dåligt? Ja det där är inget ovanligt resonemang och grejen med börsen är att den speglar inte bara allt det vi vet idag utan den innehåller en stor del tankar om framtiden. Att det skall gå si eller så om 6-12 månader det prisas in i börskurser idag. Det blir sällan exakt som förväntat och under resans gång justeras det där.

Börsen behöver stiga mer för att nå nya höjder och ta igen nedgången förra året men oavsett det så är utvecklingen hittills i år stark. 

Det historiska snittet för Stockholmsbörsen är kring 10 procent årlig avkastning. Ett sådant snitt är just vad det är; ett snitt. Få börsår slutar på just 10 procent plus utan det är betydligt mer ibland och betydligt mindre ibland. Över tid summerar det till ett årligt snitt. En nedgång på över 20 procent likt förra året är en del i det historiska snittet om 10 procent.

Just 10 procent är en rimlig förväntad avkastning från börsen över tid. Förväntar man sig mer än så har man sannolikt orimliga förväntningar. Vem som helst kan slå börsen ett antal år i rad men få gör det uthålligt på lång sikt. Många som jagar högre avkastning slutar istället med besvikelse när de sölat bort sina pengar.



2 kommentarer:

  1. Om vi leker med tanken att vi skulle få en hyperinflation och ett införande av en digital centralbanksvaluta (CBDC) någon gång i framtiden hur tror du att detta scenario skulle påverka världens börser?
    Själv så tänker Jag att börsindex och de flesta stora bolag på planeten förmodligen skulle finnas kvar även om detta skulle inträffa, men istället för fysiska kronor så blir det väl nån e-krona eller liknande (som eventuellt kopplas till ditt carbon credit footprint)
    Skulle vara intressant att läsa dina tankar kring detta.
    Tack för en fin blogg läser dina inlägg varje dag.

    SvaraRadera
  2. Men på individnivå måste det vara många som slår börsen över tid? Du exempelvis, utdelningsfokus i sig visar väl datan att där är det överavkastning mot index?

    Dom som köpt investmentbolag de senaste 15 åren, eller techbolag för den delen också?

    SvaraRadera

Emilshus rapport Q1 2024 - Höjd prognos

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Idag var det dags för fastighetsbolaget Emilshus att presentera sin rapport för det fö...