SEB återköper fler aktier

 


SEB meddelade ikväll att de beslutat nyttja bemyndigandet ifrån bolagsstämman den 4 april 2023 att återköpa aktier.

De kickar igång ett återköpsprogram om 1,25 miljarder kronor där de avser köpa A-aktier med start 27 april och det skall vara avklarat 14 juli som senast.

De senaste åren har SEB återköpt aktier för miljardbelopp som sedan makuleras. Kvar blir färre aktier som delar på framtida vinster och utdelningar. Aktieåterköp är ett sätt att återföra värde till ägarna och att göra det parallellt med vanlig cash utdelning gör att jag gillar det här upplägget ifrån SEB. Det främjar utdelningstillväxt och stigande aktiekurs på sikt. Andra bolag som framgångsrikt återköpt aktier på det här viset är tex Apple, Microsoft och Berkshire Hathaway.

Att Telia och Castellum gjort mindre lyckade aktieåterköp är inte definitionen av förfarandet.

En annan typ av återköp är sådana som hör till incitamentsprogram. De betyder ingenting och är verkligen inget att hetsa upp sig över. Det är "småpengar" och det är för att leverera mot ställda optioner eller hur upplägget nu ser ut i olika bolag.



2 kommentarer:

  1. Finns det någon gräns för hur många aktier ett bolag kan återköpa? Kan ett bolag använda hela vinsten till återköp av aktier och efter säg 30 år äga sig självt?

    Ha en bra dag

    //Krusse

    SvaraRadera
  2. Någon måste sälja för att man ska kunna återköpa. Således kommer någon/några äga till sist.

    Eftersom återköpta aktier makuleras så äger bolaget inte sig självt någon längre period.

    SvaraRadera

Cibus Q1 rapport 2024

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Idag släppte fastighetsbolaget Cibus sin rapport för det första kvartalet 2024. Verksa...