Heimstaden preffen


 Det har blivit en riktig surdeg den där Heimstaden preffen och så är det på börsen ibland. Det finns stadigt ett bottennapp någonstans och man behöver ha många krokar ute och se till att väga upp bottennappen med fångst på annat håll.

Heimstaden preffen har över en längre tid utvecklats till ett redigt bottennapp. Ifrån kursnivåer runt 35 kronor innan det stod klart att inflation ej var övergående och högre räntor stod för dörren. Aktien har stadigt gått ned och gjorde en mellanlandning runt 20 kronor en tid för att nu dala än längre ned efter artiklar i Dagens Industri.

Det är problematiskt för Heimstaden AB nu vilket jag skrivit om tidigare. Deras intäkter består i huvudsak av utdelningar ifrån en handfull olika aktieslag i Heimstaden Bostad. Hur det blir med utdelningar framöver ifrån Heimstaden Bostad är oklart läge. Det är ett snårigt upplägg i den här koncernen och jag tänker hålla mig kort kring den saken i det här inlägget. Ett par utav aktierna som Heimstaden AB äger i Heimstaden Bostad är preferensaktier med olika upplägg. De är konstruerade olika och åtminstone den ena utav dem tolkar jag som att det sitter långt inne att hålla inne utdelningen.

Vore det inte för att Heimstaden AB i sin tur har belåning de också skulle de klara sig hyggligt okej om en del av utdelningarna stryps ifrån Heimstaden Bostad. Nu har de deg i kassan och utdelningar för 2023 är redan klubbade varpå vargen står inte för dörren idag. 

Det finns tid att vidta åtgärder. Heimstaden Bostad behöver sannolikt ta in mer eget kapital för att refinansiera obligationer. En åtgärd de gjort ett par gånger redan de senaste åren. En utav delägarna är Alecta och de har fått ta stryk i media redan för den här investeringen i Heimstaden. Hur de ställer sig till ytterligare kapitalinjektion i närtid återstår att se.

Heimstadens tillgångar är det inget fel på. Hyresbostäder är en fin tillgång med pålitligt kassaflöde. Det som är jobbigt nu är att finansieringssidan snabbt förändrats. Räntor har blivit högre och obligationsmarknaden är minst sagt sval. Nyemission är ett sätt att finansiera sig och inget konstigt i sig. Jag vill se ytterligare injektion av eget kapital i Heimstaden Bostad.

Jag äger Heimstaden preferens och det är en rejäl surdeg för mig likt de flesta andra som sitter med den. För en tid sedan minskade jag innehavet för att begränsa möjlig förlust. Det är surt att gå på sådana här smällar men man gör det ibland. Hur det skall gå för Heimstaden framöver är svårt att sia om. Det kommer bli en "bumpy ride" och jag är kvar med en stek tillsvidare. 

Vill du läsa lite mer om Heimstadens intäkter och ränteutgifter så är en länk nedan till ett inlägg jag skrev vid årsskiftet. Om operativa intäkter, preffutdelningar och ränteugifter.  https://petrusko.blogspot.com/2022/12/heimstaden-preff-varderad-som-vore.html



6 kommentarer:

  1. Hej Petrusko. IR på AB verkar inte överoroliga tycker jag. Har fått en del svar på frågor jag ställt.

    Här ett litet utdrag.

    Heimstaden AB:
    As for Heimstaden AB, focus has been to bring down leverage through a number of initiatives as per below:

    Distributions from Heimstaden Bostad AB in 2022 to Heimstaden AB amounting to: SEK 3,250m.
    Sale of Country Management Organisation in 2022: SEK 3,000m
    Distribution from Heimstaden Bostad AB in 2023 to owners amounting to SEK 6,742m of which Heimstaden AB will receive its part according to ownership.
    Sale of shares in Heimstaden Bostad AB: SEK 1,150m


    Heimstaden AB has funds in place taking out upcoming maturities in Heimstaden AB for the next 18 months without any refinancing assumed.



    In summary, even though we expect the financial markets to continue to be challenging throughout 2023, our high-quality portfolio of affordable rental apartments in stable European Fundamentals position us well to continue to perform also in a higher inflation / higher interest rate environment.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Det är deras jobb att framstå "inte överoroliga". Men det är som sagt ingen ko på isen idag.

      Mvh petrusko

      Radera
  2. Jag köper, det här är överdrivet.

    SvaraRadera
  3. Tack för att du delar med dig av dina kunskaper. Mvh Stefan

    SvaraRadera
  4. Läste detta i DI "Kreditinvesterare verkar redan mycket oroliga då Heimstaden AB:s obligationer handlas till räntor på 18-32 procent – nivåer som implicerar inställda betalningar."
    Var lite sen i att sälja, men runt 20 kr gick jag ur allt, då jag insåg att detta ser riktigt illa ut. Sedan har ju aktien fortsatt ned, idag under 15 kr. Det blir med säkerhet kapitaltillskott, försäljningar som kommer pressa kursen ytterligare tyvärr.
    Tror inte det är fel att sälja. Man kan ju komma in senare när refinansieringen är på plats.
    https://www.di.se/analys/hall-dig-borta-fran-hogutdelaren/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kapitaltillskott och försäljningar påverkar inte kursen negativt i en preff om de stärker bolagets BR. Allt med denna nedgång handlar om rädsla för indragen utdelning eller något ännu värre.

      Radera

Banktrippeln har rapporterat Q1

  Nu har de tre svenska storbankerna lämnat rapport för det första kvartalet 2024. Efter en rad räntehöjningar och ett mer normalt ränteläge...