Dagens rapporter

 


Det är en rapporttung dag idag och jag har spanat snabbt på ett knippe bolag som intresserar mig. Några äger jag och några som jag inte äger.

Castellum: Redovisar ett förvaltningsresultat om 3,09 kronor per aktie vilket är cirka 9 procent lägre än året innan. Man skriver ned värdet på fastigheterna med 6 miljarder kronor. Bolaget lämnade viss info om den förestående nyemissionen. Detaljer om emissionen kommer presenteras i det andra kvartalet och den kommer även genomföras under kvartal 2. Det tolkar jag som att info om emissionen kommer i början av kvartal 2. Mitt i semestertider där i juli tror jag inte de planerar göra emissionen.

Axfood: Som väntat ökade omsättningen kraftigt. Dels pga att de tar marknadsandelar men mycket pga matprisinflation. Rörelsemarginalen pressades ned till 3,9 procent och Axfood fortsätter trenden som jag befarat. Att omsättningen ökar snabbt men att man inte fullt ut får igen ökade kostnader. Rapporten kom in strax under marknadens förväntningar och nuvarande värdering torde inte ha utrymme för besvikelse. Börsen öppnar om 10 min i skrivande stund och det återstår att se hur rappen tas emot.

Telia. Den här kom nog in okej men själv hade jag inför rapporten fokus på kassaflödet och det var uruselt med en tillhörande förklaring. Jag ville inte ha en förklaring jag ville bara ha leverans. Telia ökade sina intäkter med 5,7 procent och de står fast vid sin prognos för helåret. Jag har inte hunnit läsa i detalj men inför rappen tänkte jag mig att energikostnader sannolikt är lägre än befarat och att jag skall spana vad de nämner om det i rapporten. Läser mer under dagen.

SEB. Dönarrapport med rejäl resultatökning och en avkastning på eget kapital om 17,9 procent. Nettoresultat per aktie steg med 50 procent till 4,45 kronor.

Handelsbanken. Samma här, en riktigt stark rappe. Över marknadens höga förväntningar. Rejäl resultatökning och 15 procent avkastning på eget kapital. Resultat per aktie ökade med 20 procent till 3,44 kronor. Kreditförlusterna är fortsatt superlåga om 0,01 procent. Handelsbanken är försiktiga och tar låg risk i sin utlåning.

Det var några snabba kommentarer på en handfull rapporter jag slängt ett getöga på. Under dagen skall jag titta närmre på dem.



8 kommentarer:

  1. Godmorgon! Äger själv SHB A och är förvånad över aktiens nedgång idag? Rapporten var ju finfin , har du några tankar här? MVH E

    SvaraRadera
  2. SHB A ner ca 3 %, SEB A, upp dryga 3 %. Varför så olika reaktioner (även om SEB s rapport var aningens starkare i vissa delar?)

    SvaraRadera
  3. Vad betyder en dönarrapport?

    SvaraRadera
  4. Nån som vet varför ABB störtdök? 🥲

    SvaraRadera
  5. Början på Q2 var för 3-4 veckor sedan. Ska Castellum få in kontanterna i Q2, inom 9 veckor så har de några veckor på sig att publicera erbjudandet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Daniel,
      Ja det blev luddigt så som jag uttryckte mig. Infon bör komma snart för att hinna göra emissionen under Q2.

      Mvh petrusko

      Radera
  6. 15% avkastning på eget kapital och Handelsbanken handlas under eget kapital per aktie för tillfället. Ser ju jättebilligt ut. Vad är riskerna som jag missar? Preffar och D-aktier på fastighetsbolag känns spontant som större risk ( t ex Corem D, SBB D och Heimstaden pref) och de handlas inte till sån hög avkastning, men det kanske inte är en rimlig jämförelse?

    SvaraRadera

Emilshus rapport Q1 2024 - Höjd prognos

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Idag var det dags för fastighetsbolaget Emilshus att presentera sin rapport för det fö...