Dags att se över sparet?

 


Imorgon är det löning och för väldigt många dras det automatiskt pengar till sparet. För ganska många är det nog också så att det där sparet är det samma sedan flera år bak i tiden. Sedan man startade det en gång rentav kanske.

Samma hundring eller femhunka som alltid dras automatiskt och investeras i de där fonderna man en gång valde.

Det här inlägget är en friendly reminder:

Dina förutsättningar är kanske annorlunda nu. Kanske har du gott och väl möjlighet nu att öka beloppet som dras varje månad. Hundra spänn var kanske rimligt att spara när du väl startade men nu har du helt andra förutsättningar. Kanske.

Fonderna du valde kanske inte är så bra. Se över de fonder du sparar i så att de är rimliga. Att du inte betalar höga avgifter i onödan och att avkastningen är okej. Jämför mot ett relevant index och liknande fonder. Har du en aktiv fond skall du noga syna om den givit dig något mer än en billig indexfond. I långa loppet lyckas nämligen få aktiva fonder avkasta bättre än börsindex.7 kommentarer:

 1. Började spara till pension för 15 år sedan med 300kr i månaden på Swedbank fonder. För 5 år sedan öppnade jag konto på Nordnet och Avanza och har undessa 5 år snittat 3000kr per månad.

  Nu tar jag o frugan nästa kliv och börjar spara på allvar. Budgeterat 15k i långsiktigt sparande per månad. Målet är att kunna välja pension innan vi fyller 60 år.

  SvaraRadera
 2. Bra inlägg. Givetvis bör man kolla om man har några dyra aktivt förvaltande fonder som nästan alltid underpresterat. Både Avanza och Nordnet tillhandahåller rena gratis fonder. Själv har jag både Avanza Zero och Nordnet Indexfond Danmark i portföljen. De flesta förstår att om två ungefär lika duktiga galopphästar skall tävla mot varandra så vinner den som bär den lättaste ryttaren på ryggen.
  MvH Lars

  SvaraRadera
 3. När det gäller sparet bör man oxå se över vad man betalar för finansiell information. Publikationer som Börsveckan och Aktiespararen är ju inte gratis. Börsveckans övningar i SBB ställer givetvis frågor. Vad är värdet av denna fundamentala analys? En skribent konstaterade lite surmulet att det var Novo Nordisk som i månget och mycket fått betala för denna stockpicking.
  MvH Lars

  SvaraRadera
 4. Hej! En koll fråga! Nordnet index Danmark kostar avgift va?
  Va sugen på den men IOM avgift så hoppade jag den, valde Suomi istället, men dom kanske har ändrat!
  Bra jobb Petrusko och kommenterare;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kostar inte avgift, däremot betalar fonden källskatt som inte återbetalas till fonden.

   Radera
 5. Borde inte sparet ökas med byggaktier närmaste månaderna, gärna 3-4 st för att minska risken - Skanska, JM o PEAB är rejält nedtryckta nu, men är bra bolag i grunden. På 2-3 års sikt är det sannolikt en mkt god investering.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vart vet man vad byggsektorer tar vägen? Idag gick räntan upp 50 punkter och man kan läsa att nu verkar det finnas i korten att den går upp 50 till. Jag vågar inte ha bygg alls i portföljen längre. Jag är ändå lite riskbenägen i vanliga fall. Jag vet inte om jag tänker fel. Vad tänker du/ ni?

   Radera

Jag har köpt mer storbank

  För en tid sedan skrev jag om min banktrippel och att jag utvärderat mitt ägande i sektorn. Jag kom fram till att om något såg det snarare...