10 procent Investor via fond

 


Jag tittar regelbundet till innehavslistan i mina fonder. Det händer förstås inte mycket från gång till annan men jag är ändå där och tittar så har jag koll. Det är lite kul också och apropå kul så tänkte jag precis på en grej som om inte annat är åtminstone en kul grej.

Via Xact Sverige, en vanlig Sverigefond som följer svenska börsen så får man cirka 10 procent exponering i Investor. Jag som gillar Atlas Copco mycket noterar att man får cirka 9 procent exponering i Atlas i den här fonden också.

När vi nu redan är inne på Investorspåret så tål det att nämnas att bortåt 40 procent av en sådan här fond består av Investorbolag. Alltså; Investor självt och bolag som ingår i deras portfölj. Exempelvis ABB, Atlas, Ericsson, Epiroc, AstraZ mfl.

Den som enbart investerar i indexfonder får en stor del Investor utan att investera specifikt i Investor. Indexinvesteraren kan gott känna sig delaktig och med på Investors framgångar.

Läs mitt inlägg om Xact Sverige, indexfonden med cash utdelning: https://petrusko.blogspot.com/2022/08/xact-sverige-borshandlad-sverigefond.html



26 kommentarer:

  1. Spiltan investmentbolag består till typ tre fjärdedelar av Investor och "Lundbergvärden" i olika varianter. Lägg till Kinnevik, så är det typ 20% kvar för *alla andra* att dela på. Kul om man gillar dem, mindre kul om man köpte för att man trodde att man skulle få bred spridning mot börsens investmentbolag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Ja Spiltans fond för investmentbolag är käck för att få exponering i Investor och Industrivärden i huvudsak. På senare år har de även börjat inkludera investmentbolagsliknande bolag och förvärvsbolag varpå den kanske inte är vad man tror men den har presterat hyggligt. Den är ett enkelt och prisvärt sätt att investera på börsen.

      Mvh petrusko

      Radera
  2. Jag tycker det är utmärkt att både investera i indexfonder, för att ha det som grund, medan jag också gillar aktier med god utdelning.

    SvaraRadera
  3. Den ETF:en ger mig mest utdelning av allt jag har investerat. Brukar alltid köpa en till när den dippar en smula . Gillar att dippköpa :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej CS,
      Jag gillar att köpa fler aktier/fondandelar mellan utdelningstillfällena och få mer utdelning än den förra =)
      Nästa sommar skall jag ha köpt fler Xact Sverige än vad jag har den här utdelningen nu i juni.

      Ha det gott

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Vad brukar utdelningen ligga på ungefär?

      Radera
    3. Xact Sverige brukar dela ut kring 4 procent.

      Mvh petrusko

      Radera
  4. Hade en hel del placerat i olika indexprodukter tidigare men har sålt av dessa till förmån för Investor.
    Xact NHU och Aktiespararna DA är de enda som jag fortfarande har lite kvar i.Finns risk att dessa också åker in i Investor till slut.
    //Jojje

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Jojje,
      Investor har variot fantastiskt och kommer nog vara det även framöver men man skall ha i åtanke att bolag och dess förutsättningar kan förändras. För 20 år sedan var både Ratos och Öresund fantastiska. De var långt mer uppskattade och ansedda än Investor. Bägge två de där har havererat och blivit riktigt dåliga.

      Jag tror inte det händer med Investor men det var ingen som trodde det skulle hända Öresund och Ratos heller förvisso.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Håller med ang Ratos och Öresund men tror dock att både Investors innehav samt förvaltning av dessa är stabilare än de andras.
      Men men,osvuret är bäst.
      //Jojje

      Radera
  5. Tänkte först köpa investor för SSAB utd men tar en chansning med pengarna i Volvo! Artikeln gav mig en tankeställare! Mackan

    SvaraRadera
  6. Xact Sverige halkar efter Avanza Zero. Varför om fonden är så bra?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Förklaringen till det är enkel och uppenbar. Avanza Zero innehåller endast 30 st storbolag. Under en begränsad period nu har storbolag presterat bättre än breda börsen. På lång sikt har det smala storbolagsindexet presterat sämre än stockholmsbörsens breda index.

      Eftersom det är olika index med olika innehåll varierar utvecklingen på kort sikt men i långa loppet är trenden och historiken tydlig. Det breda indexet som även innehåller medelstora och små bolag genererar en högre avkastning än de 30 storbolagen i det smala indexet OMXS30.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Hej igen , Det stämmer inte vad Du skriver, Xact Sverige halkar efter Avanza zero tydligt sedan starten år 2004, alltså år efter år har fonden underpresterat mot Avanza zero. Nästan 20 år tidshorisont är tillräckligt att säga att långsiktig fonden Xact Sverige underpresterar Avanza Zero, kolla grafer själv, MVH

      Radera
    3. Tjena,
      Kolla graf skippar jag. Den vanliga grafen hos Avanza är exklusive utdelning i Xact Sverige och deras funktion som inkluderar utdelningar litar jag inte på då jag sett att den fungerar uselt eller inte alls på ETF:er.

      Jag tittar hellre på faktisk prestanda. Den finns hos fondbolaget och den finns hos Fondkollen som jag har stort förtroende för. På 10 år har Xact sverige genererat högre avkastning än Avanza Zero. På kortare sikt än så väger den senaste perioden såpass tungt att Avanza Zero vinner av dem två.

      Xact Sverige hade för övrigt en betydligt högre avgift också fram till ca 2015 då den sänktes till nuvarande 0,15%. Det är en faktor som ger den extra skjuts framöver jämfört med historisk prestanda.

      Xact Sverige är långtifrån den bästa sverigefonden det kan nog PLUS Allabolag vara som följer hela Stockholmsbörsen till en rimlig avgift.

      Att små och medelstora bolag genererar en högre avkastning än storbolag över tid är fastställt och allmänt känt. Avanza Zero saknar denna typ av bolag och det är således solklart att den kommer prestera sämre än breda börsindex på lång sikt.

      Avanza Zero är ingen bra Sverigefond och Xact Sverige hör inte heller till de bättre. Man kan släppa dem båda två och bara fokusera på faktan att breda börsindex presterar högre avkastning över tid än storbolagsindex. Ett smart val är PLUS Alla bolag Sverige.

      Just nu ser Avanza Zero bättre ut än vad den någonsin gjort med anledning av att storbolagen just nu gått starkare än breda börsen.

      Mvh petrusko

      Radera
  7. Går lite utanför ämnet här men är fundersam över varför man får 2 utdelningar från Cibus i maj, en i början och en i slutet men ingen utdelning i april? Är det någon som vet varför det är så?

    Ha det fint!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Mattias,
      Det är ungefär en månad mellan utdelningarna. Den betalas kring månadsskiftet varje månad. Helgdagar osv kan påverka men det är ju skitsamma om utdelningen kommer 2 maj eller siste april.

      Mvh petrusko

      Radera
  8. Tjena P!

    Angående investmentbolag (åtminstone de större), skulle du säga att det är "bättre" att investera direkt i Investor, Industrivärden och kanske några till jämfört med att köpa Spiltan Aktiefond Investmentbolag? Jag gillar fonden men den börjar bli lite väl lik OMX30 (bortsett från innehavens vikt)?

    Jag sparar förvisso i Avanza Zero också och har absolut inget emot indexet, men börjar Spiltan-fonden "spela ut sin roll"?

    Med det sagt är jag rätt dålig på att äga individuella aktier, pga dåligt tålamod :)

    Tack på förhand!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Ocke,
      Spiltans investmentbolagfond är ett smidigt sätt att månadsspara i. Jag tycker inte fonden är lika fin som förr då den innehåller mycket annat nu för tiden men den är ändå bra.

      Har man inget emot att investera direkt i aktier själv så är det ju rimligt att istället kanske köpa de stora investmentbolagen Investor, Industrivärden och Lundbergs i huvudsak och kanske komplettera med några mindre till en mindre viktning då. Då har man rakt av exponering i investmentbolag utan massa annat bös.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Precis, det känns som att fonden inte är lika fokuserad längre? Sen får jag erkänna att jag har dålig koll på hur fonden har sett ut historiskt sett.

      Det jag tycker talar för den är att den fortfarande har stor vikt i "the big four".

      Jag får se hur jag gör. Det är nog överlappet mot Avanza Zero som stör mig mest, så det kanske får bli individuella aktier framöver. Kanske.

      Trevlig helg!

      Radera
  9. När jag jämför Xact Sverige med Seb indexnära så är i princip top 10 innehav helt lika med liknande % satser. Men på 5 års grafen har xact underpresterat SEB med 35%. Är detta pga utdelningar?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Ja det är sannolikt utdelningarna som gör lejonparten av den skillnaden. SEB indexnära har en avkastning på 5 år om cirka 65 procent medan Xact Sverige har cirka 58 procent.

      Mvh petrusko

      Radera
  10. Tjena Petrusko,

    Om du fick välja mellan Xact Sverige och xact Norden, vilken väljer du och varför?

    // Filip aka trogen följare

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Som svensk investerare anser jag att man bör ha en del av portföljen i en svensk indexfond. Jag har valt Xact Sverige för det ändamålet. Det är en viktig del i portföljen i mina ögon och det skall vara där innan något annat.

      Således är mitt svar Xact Sverige i första hand.

      Xact Norden ger god exponering i Novo Nordisk samt några andra fina nordiska bolag. Det är en bra fond och man kan ha den som ett komplement i portföljen jämte Xact Sverige.

      För dig och andra som läser detta så är det så att det finns en fond som heter "Xact Norden" det är den jag skriver om i detta svar. Det finns dessutom en fond som heter "Xact Norden Högutdelande" och den äger jag men det är inte den jag skriver om i detta svar.

      Mvh petrusko

      Radera

Jag har tagit hem en fin vinst i Corem pref

  I höstas tog jag in en stek Corem Property Group preferens när mycket pekade på ett förändrat ränteläge och därmed andra förutsättningar f...