Nya bolag i Aktiespararna Direktavkastning - Fonden omviktad nu

 


Aktiespararna Direktavkastning är en indexfond som en gång per år screenar efter hög direktavkastning bland de största bolagen på Stockholmsbörsen. Detta sker i mars och alla bolag som väljs in eller stannar kvar i fonden viktas lika stora. 21 bolag väljs ut och viktas alltså till 4,76 procent vikt vardera. Under året får innehaven väga utefter kursutveckling och därför kan det bli så att vissa innehav väger tex 6 procent medan andra gått sämre och väger 3,5 procent. 

Nu har den här omviktningen skett och vissa bolag har fått lämna medan några nya tillkommit. Bland annat har fastighetsbolaget Castellum lämnat fonden och in har istället Samhällsbyggnadsbolaget kommit. Nedan är en bild över aktuella innehav i fonden.
Bolag som lämnat: ABB, Castellum, Electrolux och Fabege.

Nya bolag i fonden: Ericsson, Husqvarna, Stora Enso och SBB.

Som ni kan se i bilden ovan är direktavkastningen i snitt 5,9 procent och det är baserat på utdelningen som innehaven kommer pynta det närmsta året genom dagsaktuell aktiekurs. Det är en bra indikator för vad utdelningen kan tänkas bli nästa år. Nu när jag skriver det här inlägget är andelskursen i Aktiespararrna Direktavkakstning b cirka 138 kronor. Jag har uppdaterat bilden och inlägget för att inkludera extrautdelningar i listan ovan ifrån Handelsbanken, Volvo och Billerud.

Andelsklass b pyntar cash utdelning i juni och beslut om den utdelningen brukar meddelas strax innan den betalas ut. Jag kommer följa upp det så klart med fondbolaget och lägga ut här på bloggen så fort den infon finns tillgänglig.

Läs mitt inlägg med info om Aktiespararna Direktavkastning b i länken här: https://petrusko.blogspot.com/2022/10/aktiespararna-direktavkastning-b.html

39 kommentarer:

 1. Direktägande i alla ingående, förutom Ericsson :) OCH därtill äger jag själva fonden....

  SvaraRadera
 2. Hej Petrusko!

  Hur ser du på denna fond kontra Xact Sverige och Xact Norden Högutdelande?

  Skulle du säga att fondens innehav skiljer sig tillräckligt (särskilt från sistnämnda) för att det inte ska bli kaka på kaka att äga denna vida sidan av de två nämnda? Hur annorlunda är fondens profil i övrigt vid en jämförelse?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena, Jag tycker om dem alla tre och anser inte att de är så pass lika att det är onödigt att ha dem allihop. Rent krasst behöver man inte mer än en enda fond. Man kan utan vidare ha tex alla slantar i en vanlig svensk indexfond eller för all del alltihop i Aktiespararna Direktavakastning. Det ger fullgod riskspridning enligt diverse portföljteorier.

   När man har tex tre fonder och de dessutom har några innehav som överlappar så blir det ingen big deal. Om man tex har 100% i Aktispararna Direktavkkastning så har man 4,8 % Axfood. Om man kör 50% Aktiespararna Direktavkkastning och 50 % Xact Norden Högutdelande där Axfood också ingår till en vikt om 1,73 % så har man istället en exponering i Axfood om 3,26 %.

   Skulle man dessutom äga Xact Sverige och vikta dem 1/3 var så blir din exponering i Axfood än lägre.

   De har olika inriktning och de har olika urvalsprocess de två utdelningsinriktade fonderna.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Tack för svar! Gav en bra nyansering av skillnader samt hur man kan tänka gällande kombinerat ägande.

   Radera
 3. Hej, jag kan inte hitta denna info på Ciceros hemsida. Tacksam om du kan lägga upp en länk till nyheten om omviktningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Infon kommer skjutas ut till Morningstar mfl nästa vecka skulle jag tro och då uppdateras det även automatiskt hos Avanza.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Är detta en ETF eller "vanlig" fond?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Yo!
   Aktiespararna Direktavkastning är en vanlig fond. Inte börshandlad.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Hej bäste P, om man jämför Aktiesparna direktakastning (jämför med A som har längre historik) mot Xact norden högutdelande så får jag inrycket att Aktispararnas fond på totalen ger en sammanlagt bra mycket bättre avkastning än Xact norden högutdelande. Har jag fattat rätt och i så fall, bör jag då välja Aktispararnas fond? (Vet att historik inte borgar för framtiden, men ändå...)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hello,
   Aktiespararna Direktavkastning är en fantastisk fond vars index har historik sedan 20 år tillbaka. Den har slagit breda börsindex i långa loppet och är sannolikt en mycket sund långsiktig investering. Under de 5 år som de två fonderna funnits parallellt har Aktiespararna fonden presterat bäst avkastning under 3 av de åren. Under pandemin repade sig Xact Högutdelande inte lika bra och tappade mycket prestanda där under 20/21 mot AD-fonden. 2022 presterade Xact Högutdelande bättre än AD-fonden och hur det blir framöver får framtiden utvisa. De har bra urvalsmetodik bägge två. Skall man ändå gissa på någon av dem så kan man gissa att AD-fonden blir bäst. Dels har den 20 års historisk bra prestanda i det index den följer och dels har den vunnit 3 av 5 år mot Xact Högutdelande.

   Mvh petrusko

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Var det inte snack om att dela ut fler tillfällen än bara ett?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   De har sett över möjligheten att pynta utdelning två gånger per år. Vi får se vad de meddelar där i juni om det blir en fetingutdelning eller om de delar upp den på två tillfällen.

   Mvh petrusko

   Radera
 7. hej Petrusko vet du om utdelningen kommer att synas i förväntade utdelningar på Avanza som det gör med aktier? eller dimper pengarna bara in på kontot som gubben i lådan. Som Jag skrev igår så är det lite irriterande att fondinfon är ganska bristfällig och det ser lite konstigt ut i utdelningsgrafen. I praktiken så spelar det naturligtvis ingen roll men det är intressant och spännande att göra en kalkyl över förväntad utdelning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Mikael,
   Det lär bli gubben i lådan. Avanza har inte stöd för det i systemet tror jag och de lär inte fixa det i närtid då det berör så få fonder och få sparare.

   Mvh petrusko

   Radera
 8. Måste säga att jag gillar fondens likaviktning, känns som en riktigt bra strategi den följer. Kommer fortsätta köpa på mig månad för månad tills den här fonden är ett av mina största innehav.

  SvaraRadera
 9. Hej,
  Började spara i AD efter att jag läst om den i ett av dina inlägg och den är numer en del i mitt månadssparande. Tack för tipset!

  Har för mig jag läst att du också har pengar i en vanguard högutdelande ETF. Hur ser du på den fonden, har du kvar sparande där?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,,
   Kul det tror jag kommer bli bra. Japp jag har en slant i Vanguard All World High Dividend Yield. Det är en mycket bred fond och ger mig riskspridning. Jag har den dels för att jämna ut kursrörelser en aning. Olika bolag i olika delar av världen och i olika valutor rör sig olika. När mina svenska innehav backar kraftigt kanske vissa utländska står emot och jämnar ut fluktuation i portföljen.

   Rent prestandamässigt så har globalindex presterat betydligt sämre avkastning än svenska börsen historiskt.

   Mvh petrusko

   Radera
 10. Hej tack för bra inlägg som vanligt 👍
  Har idagsläget två fonder Aktiespararna d. B och x-act högutdelande. Men funderar på att bara gå över till Aktiespararna d. B.
  Tycker du att man tar en för stor risk genom att göra så? 5.9% måste väl anses vara en bra utdelning för fonden? Tanken är att nå en högre total avkastning.

  SvaraRadera
 11. Hej,

  Kanske en dum fråga men utdelningen är släpande antar jag?
  Alltså att den utdelning vi skall få nu till juni är baserat på förra årets utdelningar om jag fattat rätt?

  Mvh P

  SvaraRadera
 12. Just den här omviktningen är väldigt fiffig. Ut med de som har för dålig eller slopad utdelning och in med något bättre. Ofta slopas utdelningen av en anledning men på detta sätt städar de portföljen åt en varje år.

  SvaraRadera
 13. När jag ser listan med bolag i fonden kan jag inte låta bli att tänka att anledningen att de just nu delar ut mycket pengar är att de helt enkelt inte har framtiden för sig. Dödsryckningar i bolag som inte har kreativitet att använda pengarna bättre. Äger själv dock flera av dem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jasså? Dödsryckningar? Snarare mogna bolag som är väletablerade och har goda kassaflöden. Precis det jag vill äga. Håller mig borta från förhoppningsbolag som lever på investerares pengar i hopp om vinst någon gång i framtiden...kanske, möjligen med lite tur.

   Radera
  2. Yo Pagu!
   Det index fonden följer har slagit börsen i över 20 år. Något många småsparare och professionella förvaltare misslyckas med.

   Mvh petrusko

   Radera
 14. Hej Petrusko!
  Jag har Aktiesparararna direktavkastning A.
  Just nu +44,5% sedan start så jag kan inte klaga.
  Beträffande B som lämnar utdelning så är det väl ingen större skillnad?
  Men alltid roligt när det trillar in pengar på kontot.
  Men som sagt. En bra fond med fina innehav till låg kostnad.

  Tack för alla fina tips och ha det så bra.
  Trevlig helg  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Sweeeet. Grattis till bra val av fond. Det är samma grejen A och B-versionen bara det att man slipper hantera utdelningen i A. Perfekt för ett långsiktigt spar krångelfritt låta pengarna växa i A-versionen.

   Mvh petrusko

   Radera
 15. Hej Petrusko. har swedbank här.handlar på ISK där.men går inte köpa alla fonder där. man blir ofta fast i samma bank
  så funderar på om man skulle börja handla ISK på Awanza eller Nordnet..eller båda kanske.
  vilken tycker du är bäst? har du båda?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Jag är kund hos både Avanza och Nordnet men är främst aktiv hos Avanza pga att de var strået bättre än Nordnet för ett antal år sedan. Nu har det nog nästan skiftat och Nordnet är den som är mer på tårna med lite bättre prislista och större utbud av fonder och ETF:er.

   Det är väldigt enkelt att bli kund hos dem. Med hjälp av ett bank-ID är mman igång på några minuuter.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Tack för svaret Petrusko
   Storbankerna höjer sina avgifter hela tiden
   Dom mindre har helt andra priser
   Man är väl lika skyddad hos dom mindre? Vid konkurs ex
   Mvh Mats

   Radera
  3. Hej Mats,
   Nordnet och Avanza lyder under samma regler och kontroller som storbankerna. Man har samma skydd hos dem.

   Mvh petrusko

   Radera
 16. Bra fond, men det hade varit gött med kvartalsutdelning.

  SvaraRadera
 17. Vill tillägga att jag har flyttat över mina fonder till savr och att det känns bra

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Savr är bra men se upp med att äga utdelande fonder där då de inte ger dig några cash utan istället återinvesterar pengarna i fonden oavsett vad du tycker om saken.

   Aktiespararna Direktavkastning b är alltså helt menlös att äga hos Savr. Då är det bättre att äga A-versionen och slippa tiden det tar för Savr att återinvestera.

   Mvh petrusko

   Radera
 18. Hej tack för bra inlägg som vanligt 👍
  Har idagsläget två fonder Aktiespararna d. B och x-act högutdelande. Men funderar på att bara gå över till Aktiespararna d. B.
  Tycker du att man tar en för stor risk genom att göra så? 5.9% måste väl anses vara en bra utdelning för fonden? Tanken är att nå en högre total avkastning genom att bara ha den fonden. Intressant att höra din åsikt. Tack för en fin blogg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Det är en fantastisk fond Aktiespararna Direktavkastning med lång historik sett till indexet som startades för cirka 20 år sedan. Det är en bra urvalsmetodik och jag tror på den även de kommande 20 åren. Den kan mycket väl prestera bättre än Xact Norden Högutdelande framöver samtidigt som den inte lär prestera värst sämre.

   Nej det är ingen stor risk i att bara köra Aktiespararna Direktavkastning jämfört med att även ha en del i Xact Norden Högutdelande. Det kan det vara värt om man vill försöka pressa ut högre totalavkastning. Direktavkastningen har historiskt varit högre i Aktiespararna Direktavkastning också så för den som vill ha ut mer där är det också en rimlig plan kanske.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Stort Tack för svar 👍

   Radera
 19. Hej Petrusko.
  Kan man se någonstans vad fonden har avkastat år från år?
  Tack för en super blogg 👍
  Man blir inspirerad av dina inlägg.

  SvaraRadera
 20. Hej Petrusko, vad är din åsikt kring innehaven och generellt om fonden nu när fonden har fått två riktiga surdegar i form av Intrum och SBB och presterat betydligt sämre än både Avanza Zero och Xact HDIV i år.

  Har det visat sig med detta året att aktiespararna direktavkastning kör ett alldeles för riskabelt index där det är stor sannolikhet att man får surdegar som bara har hög utdelning pga kursen har fallit(Alltså ej hållbar) eller vad tycker du?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Det är riktigt surt att fonden är back nu på året medan breda börsindex är upp cirka 10 procent. Det hör dock till att det kan bli sådana här avvikelser. När man investerar i något annat än breda börsindex måste man vara beredd på att det inte utvecklas precis som börsen heller.

   Fondens index har 20 års historik som mycket väl styrker dess metodik.

   Man behöver ha acceptans för sådana här perioder som vi är i just nu annars skall man inte investera i något annat än breda börsindex.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Hej igen, ja självklart kan det bli så ibland är inte orolig över fonden egentligen, är mycket storbanker i fonden som jag tror stenhårt på som gått dåligt i år. Är dock SBB innehavet som retar mig då jag inte vill ha något med det bolaget att göra, men men om inte annat så försvinner det tills nästa år. Även Intrum är jag helt OK med att ha i fonden. Hade bara önskat något mer filter i indexet för att hålla borta allt för skuldsatta bolag från fonden.

   Radera

Cibus förvärvar 6 livsmedelsfastigheter

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Idag meddelade fastighetsbolaget Cibus att de förvärvar 6 stycken fastigheter ifrån kr...