Jag har köpt varje dag

 


I början av den här veckan läste jag om en amerikan som varje vecka det senaste året investerat mer pengar i en viss fond. Jag blev inspirerad och skickade genast iväg en köporder. 500 spänn Aktiespararna Direktavkastning blev det och på tisdagen likaså. Jag har fortsatt hela veckan och dunkade precis in ytterligare en femhunka. Så klart är jag sugen på att fortsätta min "streak" imorgon men jag gillar inte att köpa fonder på fredagar. Det är egentligen inga problem utan bara en grej jag fått för mig. Många fonder funkar som så att de får in köpordern på fredagen och sedan blir det efter helgen som man får bekräftat köpet. Jag bara ogillar det där och brukar skippa att köpa på fredagar.

Nu är det ju inte varje vecka jag kör en köparstreak så kanske det får bli ett undantag denna gången. Jag får se hur jag gör. Att fortsätta köpa varje dag ett helt år vore kul men det får bli ett projekt en annan gång och med mindre belopp. När det gäller fonder kan man ju köpa för ganska små belopp jämfört med aktiehandel. Jag skulle kunna lösa att köpa för 100 spänn per dag under ett års tid. En kul grej mer än något annat.

Amerikanen jag läste om köpte en utdelningsfond ifrån Schwab. En fin fond på liknande tema som den här Aktiespararna Direktavkastning. Historisk data talar för strategin med utdelningsaktier. På mycket lång sikt har de genererat bättre avkastning än breda börsindex. Jag tror det kan fortsätta så i långa loppet. Oavsett gillar jag utdelningsaktier av den anledning att det är sunda bolag som genererar cash att dela ut till sina ägare. Visst finns det många bra bolag som inte delar ut men det finns även mängder usla bolag som inte delar ut. Jag undviker dem bägge i ett slag när jag fokuserar på bolag som pyntar utdelning.

Min strategi med inriktning mot utdelningsaktier har jag haft i cirka 25 år och den har tjänat mig väl. Över åren har mina utdelningsaktier växt och genererat fina utdelningar till mig. Under en lång tid återinvesterade jag allt medan jag sedan flera år tillbaka lever på utdelningar. På senare år har jag flyttat allt mer kapital in i utdelningsfonder som ett led att minska risken och bevara mitt kapital. Fonderna gör jobbet galant och de tar bort mig som riskfaktor. Jag kan ha fel i min bolagsanalys, jag kan ha otur osv. 

Aktiespararna Direktavkastning b är en fantastisk fond med en bra inriktning och strålande historisk prestanda. Fonden har kring 5 års historik men det index den följer har funnits och slagit index i cirka 20 år. Jag håller på och viktar upp den här fonden som nu väger kring 5 procent i min portfölj. Halva portföljvärdet ligger nu i indexfonder och lite mer kommer det bli då jag vill ha mer pengar i den här Aktiespararna Direktavkastning b.

Läs mitt inlägg om fonden: https://petrusko.blogspot.com/2022/10/aktiespararna-direktavkastning-b.html31 kommentarer:

 1. Viktar också upp i denna fond just nu. Läste något rykte om att de vill dela ut 2 ggr/år. Något du hört?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Daniel,
   Ja de ser över möjligheten att dela ut fler gånger per år. Vi får se hur det blir med det, själv bryr jag mig inte om de kör 1 eller 2 ggr.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. När delger dom vad utdelningen blir?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   De brukar pynta utdelning i juni och i fondvärlden är det inte som med aktier att de meddelar långt innan. Utdelningen meddelas strax innan den betalas ut.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Vad är ditt estimat för utdelning för aktiespararna direktavkastning b för det här året? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Generellt sett har utdelningar på börsen stigit det senaste året. I det perspektivet är det rimligt att tro på en höjd utdelning från fonden. Förra året betalade de 9,21 kronor utdelning.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Börjar få så sjukt svårt med svenska/nordiska utdelningsbolag. Man tar inte stolthet i utdelning på samma sätt som i Nordamerika.
  Antingen betalar man ut för mycket så man tvingas sänka eller behålla 2-5 år framåt, eller så ställer man in utdelningen helt.
  Eller alternativ 3, man höjer utdelningen eller delar ut bonusutdelning som gör att man kanske inte kan höja 2-5 år framåt.
  Istället för att titta på att höja utdelningen hållbart med säg 2-5% i 2-10 år framåt så smackar man ut allt på ett bräde.
  Sen verkar man inte generellt duktig på att förutspå framtida kassaflöde i sina affärer och förvärv.
  Fler bolag skulle vara som Investor. De är skickliga på att växa och förutspå sina framtida intjäningar och höjer hållbart.

  MVH Richard

  SvaraRadera
 5. Hej,

  Föredrar också denna fond före tex Xact Sverige som jag tidigare hade som favorit.

  Har ersatt Xact Sverige med aktiespararna direktavkastning B som med en bättre utdelning ger ett bättre klirr i kassan.

  Mvh P

  SvaraRadera
 6. Hej! Ja instämmer helt i din strategi med utdelningsaktier,har själv bollat över mer och mer i utdelare ,då jag irriterar mig på alla dessa (skräp)aktier som vållat mig rätt stora förluster.Tänker på Electrolux,HM,Castellum mfl.Har fyllt på rejält i Aktiespararna dir.B,Xact norden Högutd,Xact sverige,Ishares,Spdr,Vanguard högutd.ETF.Känns skönare att minska risken och ha större chans att bevara kapitalet ffa. för mig som är äldre

  SvaraRadera
 7. Tack för att du delar med dig av kunskap och sunda investeringar. Visst är det så att det inte är skatt på utdelningen ifrån fonden om den finns på ISK?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Slobodan, Det stämmer bra att det inte dras någon skatt på utdelningen om man äger den i ett ISK. BEskattningen sker då via schablonbeskatttning av depåvärdet och sköts via deklarationen. INget man behöver göra utan det sköts automatiskt genom att din mäklare rapporterar in till Skatteverket.

   Mvh petrusko

   Radera
 8. Hur räknar man ut vad utdelningen blir?

  SvaraRadera
 9. Tack för dina inlägg. Ursäkta min okunskap, en fråga; då jag tittar på Aktiespararna Direktavkastning B hos Avanza ser jag bara hur mycket den har gått upp i procent, inte vad fonden kostar? Var kan man se vad en andel kostar, bara hos Aktiespararna egen hemsida? (138kr) /Kalle

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Kalle, Ja Avanza har bestämt sig för att det inte är så viktig info och visar inte längre den som standard. Om du lägger till fonden i en bevakningslista så bör du se andelskursen i listan.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Eller så klickar man på fonden och därefter på "Handelsinfo" så ser man senaste kursen.

   Radera
 10. Har också börjat investera i denna fon efter att du skrivet om den. Tack för mycket intressant blogg.Peter

  SvaraRadera
 11. Två Månadslöner02 mars, 2023 16:30

  25 år är länge! ❤

  SvaraRadera
 12. Jag kanske har missat något. Men var är grejen med att köpa för 500kr om dan istället för att köpa för 2000 en dag?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Peter,
   Ja du missade något där. Som jag skrev i inlägget är det bara en kul grej. =)

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Jättekul att göra så!

   Radera
 13. Hej Petrusko!
  Sitter och vänta på att det skall komma ett inlägg om att du ökat i Realty Income C. Den har ju dippat en del nu och börjar få en riktigt attraktiv direktavkastning på 4,8 %. Eller tror du inflation och ränta kommer fortsätta spöka det närmaste halvåret och trycka ner den mer?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Jonas,
   Realty Income är attraktivt värderad nu och operativt tickar det på mycket bra för dem. Det där med inflation är inga pix för dem. Hyresgästerna står för i princip alla kostnader förknippade med fastigheten och hyran höjs årligen. Realty Income och många andra amerikanska REITs har betydligt lägre belåningsgrad än vi kan se i många svenska fastighetsbolag. Stigande räntor slår inte lika hårt emot dem helt enkelt och faktiskt ses de som bra inflationsskydd rentav då hyran stadigt blir höögre.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Tack för svar. Då gör vi ungefär samma analys. Har plockat in lite fler på de här nivåerna.

   Radera
 14. Aldrig förstått mig på kalenderbitarna på ”Aktiespararna”. Även namnet är en motsats. Man sparar inte i aktier, man investerar. Jag minns när AS stjärna 🤡 intervjuade Erik Selin för ett par år sedan. Han frågade varför Balder var så kundfokuserat, om det var en strategi. Selin tittade förbryllat på kalenderbitaren. ”Kundfokuserad måste man väl alltid vara”. 📅

  SvaraRadera
 15. Har själv köpt på mig en del i denna fonden tack vare att Jag brukar gå in dagligen och läsa dina inlägg.
  Det enda tråkiga är att cirkeldiagrammet på avanza ser lite konstigt ut då fonden inte är börshandlad, dessutom så redovisas inte direktavkastningen på avanzas sida.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Mikael,
   Jag förstår dig. Nu har ju Avanza precis efter mycket om och men löst så att börshandlade fonder syns i uutdelningsgrafer osv. Att de skall fixa så att utdelning ifrån en vanlig fond också skall synas tror jag är avlägset. Det är så få fonder och sparare det berör.

   Mvh petrusko

   Radera
 16. Hej Petrusko,
  Tack för detta, och många andra intressanta inlägg på din blogg! Tror jag kommer "ta rygg" på dig och köpa in mig lite i denna. Efter att ha kikat lite på Avanza och SAVR (där jag har en del andra fonder pga den lägre avgiften) ser jag att det finns både en A- och en B-variant av fonden, där A verkar ha funnits längre. Jag kan dock inte begripa vad skilnaden är mellan dem. Kan du hjälpa mig förstå?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Marre,
   Tacck för ditt meddelande. Bra att du frågar för det är en stor skillnad. B-varianten pyntar utdelning medan A-varianten inte gör det. Om man äger B-varianten hos Avanza får man utdelningen i pengar precis som en utdelning ifrån en aktie. Vissa mäklare återinvvesterar dock utdelningen och SAVR är en sådan. Ingen mening med att äga B-varianten då alltså.

   Totalavkastningen är den samma i de två fonderna bara det att den ena lämnar en del av totalavkastningen i form av utdelning.

   För ett långsiktigt spar är det smidigt att ha A-varianten då den sköter sig själv. Man slipper utdelningen och att ta hand om den.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Tack för ett prima svar! :)

   Radera
 17. Väldigt tacksam att jag läste detta och därmed fick upp ögonen för denna fond som passar mig perfekt. Kommer att köpa dagligen tills det är mitt största innehav.

  SvaraRadera

Jag har köpt mer storbank

  För en tid sedan skrev jag om min banktrippel och att jag utvärderat mitt ägande i sektorn. Jag kom fram till att om något såg det snarare...