Fastpartner ändrar sig om utdelningen

 


Det blev många sura miner och en hel del frågetecken kring Fastpartners ursprungliga utdelningsförslag. Den korta versionen är att de ville dela ut en hygglig slant till de vanliga stamaktierna medan utdelningen ströps rejält på D-aktier. Ett förfarande som gick emot det sätt många hade tolkat bolagsordningen och villkoren för D-aktien.

Det här tar de tillbaka nu och lämnar ett nytt förslag till utdelning som inte innebär att D-aktierna får se sin utdelning halverad. Det blir vanlig utdelning om 5 spänn per aktie på D-aktien.

Bra att de tänkte om men tråkigt att de ruckade på förtroendet för upplägget från första början.

Så här skriver bolaget i ett pressmeddelande: 

"Fastpartners styrelse har noggrant övervägt de frågor och synpunkter som mottagits kring utdelningsförslaget, samt vägt detta mot bolagets position och intressen och har som en konsekvens av detta beslutat att lämna ett reviderat förslag till utdelning, innebärande en utdelning om 1,0 kr per A-aktie och 5,0 kr per D-aktie i bolaget."

Senast betalt för Fastpartner D var 52,5 kronor i fredags. Innan de föreslog sänkt utdelning på D-aktien handlades den kring 73 kronor men rasade ner till dryga femtilappen på beskedet. När börsen kickar igång här strax för dagen lär aktiekursen stiga i Fastpartner D. Beklagligt för alla som sålde och tappade pengar på den här röran. 18 kommentarer:

 1. D aktien ser billig ut nu, om man vågar att lita på bolaget nu efter detta

  SvaraRadera
 2. Tjena petrusko, hoppas du haft en bra helg.

  Jag kom in av en slump på Avanza's FAQ om utländsk källskatt. På denna sidan har de skrivit upp ett antal länder med vilken % på skatt som dras och hur mycket man får tillbaka.

  Då står det så här:

  "Så funkar utländsk källskatt:

  Land (bolagets legala säte): Irland
  Skatt som dras på utdelningen: 25%
  Så mycket betalas tillbaka: 60%"

  Då tänkte jag på de ETF'er som vi nu kan handla i EU som jag hittat på din blogg som har sitt säte i Irland. Jag har för mig att du skrivit att det inte dras någon källskatt på dessa. Det känns som att du har koll och därför har jag nog missförstått något.

  Skulle du kunna förklara detta så jag förstår? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Avanza har sannolikt korrekt uppgift kring det där vad gäller aktier. Det handlar om hur Irland hanterar skatten och de drar ingen på utdelningen ifrån fonderna.

   För börshandlade fonder med säte på Irland dras det ingen skatt på utdelningen.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Har precis läst in mig lite mer och det är så att Irland har speciella regler för fonder varpå det mycket väl kan vara andra villkor för aktier. Hur det är med aktier på Irland skiter jag dock i då jag bara intresserar mig och läst på kring ETF:er.

   Irlands hantering av skatt på ETF:er är en av anledningarna att de flesta europeiska börshandlade fonderna har sitt säte där.

   Mvh petrusko

   Radera
  3. Okej men då förstår jag!

   Tusen tack för klargörandet. :)

   Radera
  4. På tala om utländsk källskatt från Avanza. När skulle den komma egentligen? Var det inte sagt i slutet av februari?

   Radera
  5. Tjena,
   I februari/mars är det jag hört från Avanza. Om inget förändrats så torde det vara nära nu alltså.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Peter Svensson13 mars, 2023 14:42

  Hej! Har du tips på ETF:er som har utdelning varje månad ,förutom den du skrivet om innan . Skall gå att handla hos Avanza. Tack för en trevlig och inspirerande blogg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Peter,
   Det där med månaadsutdelning är ovanligt för ETFer noterade i Europa. Det finns några med inriktning mot obligationer bla från Vanguard. Du får glömma den tanken med månadsutdelande ETF, det finns inget vettigt här i Europa.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Global X NASDAQ 100 Covered Call UCITS

   Radera
  3. Global X NASDAQ 100 Covered Call UCITS

   Radera
  4. Är den ngt att ha?

   Radera
  5. Tack för en bra blogg, har lärt mig mycket av det du skriver!

   Radera
 4. Jag är glad att Fastpartner ändrar sig, och jag är glad att de väljer att höja utdelningen på D-aktierna istället för att sänka utdelningen på de andra aktierna, men förtroendet för D-aktier och speciellt för Fastpartners D-aktier är nog skadat för lång tid framöver.

  Jag vet inte om de publicerat en tolkning av bolagsordningen som klargör hur de menar att den ska tolkas, men det vore bra om de hade samma tolkning som alla andra.

  Sedan finns det jobbiga lagar när man har flera aktieslag. Lagar som ger ägarna till ett visst aktieslag vetorätt för vissa ändringar under vissa förutsättningar. Jag tror att deras tolkning öppnade för vetorätt för många beslut.

  SvaraRadera
 5. Hej!
  Vilken soppa det där. Det lär dröja ett bra tag innan den kommer tillbaka till nivåerna den låg på innan sänkningsförslaget.
  Mvh PB?
  Pappa betalar? - Bloggen om privatekonomi

  PB Surveys - Min egna panelsida, tjäna pengar på undersökningar

  SvaraRadera
 6. Den här etf:en syftade jag på.

  https://www.avanza.se/borshandlade-produkter/etf-torg/om-fonden.html/1518342/global-x-nasdaq-100-covered-call-ucits-etf-usd-dis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena M,
   Tack för din kommentar. Den fonden ifrån Global X är förmodligen inget att ha nej. Många lockas av den höga direktavkastningen. Den blir högre för varje år som går eftersom NAV stadigt blir lägre. Den kommer inte stiga något nämnvärt eftersom de säljer bort all uppgång via optioner. Det de får in på optionerna delar de ut i utdelning. Den amerikanska versionen av fonden tror jag har cirka 10 år historik där den tappat ungefär hälften av NAV och det lär fortsätta att backa pga hur upplägget är i fonden. De tar inte del av uppgång på börsen.

   Mvh petrusko

   Radera

Jag har köpt mer storbank

  För en tid sedan skrev jag om min banktrippel och att jag utvärderat mitt ägande i sektorn. Jag kom fram till att om något såg det snarare...