Så gör jag med Castellum nu

 


Det har varit ett turbulent år i Castellum, kanske inte så värstans rent operativt utan snarare för oss ägare och på finansieringssidan i bolaget. Aktiekursen har gått ifrån sjukt högt värderad till en låg värdering. Ränteläget har fått marknaden i gungning och rent finansiellt har det fått effekter i fastighetsbolagen. Emedan hyrorna tickar in och dessutom blir högre med tiden så har finansieringskostnaderna snabbt stigit. För att behålla Investment Grade rating har Castellum bland annat valt att slopa utdelningen.

Utöver slopad utdelning har de aviserat avsikten att göra en nyemission om 10 miljarder kronor.

Inget av det jag nämner ovan är något drömscenario i ett ägarperspektiv men varken börsen eller enskilda bolag har en spikrak utveckling upp.

Jag bedömer det som tillfälligt att Castellum inte pyntar utdelning. Utdelningen tror jag kommer åter om inte nästa år så året efter det. Operativt tickar Castellums kåkar in pengar och med finansieringsbiten i check så är det bra business. 

Man måste inte äga Castellum. Jag har ägt Castellum i många år för att det är ett bra bolag och det har genererat god avkastning åt mig. Just nu passar det inte mina kriterier då det inte pyntar någon utdelning. Detta kan jag ha överseende med en tid givet att investeringen i övrigt är vettig. Jag brukar inte behålla bolag som slopar utdelningen och kanske blir det så även med Castellum. Jag har bara inte bråttom att sälja mitt innehav. 

Det finns mycket fint att investera i och mina pengar kan växa vidare någon annanstans. Även om jag ägt Castellum länge och gillar bolaget har jag inget emot att sälja och gå vidare. Inget bestämt i dagsläget, jag avvaktar. 12 kommentarer:

 1. Överväger starkt att sälja en delmängd i mitt innehav. Har blivit lite mer intolerant den sista tiden....

  SvaraRadera
 2. Det finns väldigt många fastighetsbolag man äga. Förstår inte alls detta fokus på just Castellum.

  SvaraRadera
 3. Sålt allt i Castellum och köpt SBB istället. Känns mycket bättre!

  SvaraRadera
 4. blir väl en preferensaktie till slut som Akelius är nu

  SvaraRadera
 5. Väldigt turbulent år för Castellum, ja. Glad att jag hann sälja ...

  SvaraRadera
 6. Hej Petrusko!
  Jag behåller mina aktier.
  Ska bli intressant att få veta villkoren I emissionen.
  Jag är långsiktig och ser 5 år framåt.
  Vad är räntan då?
  Svar! Jag vet ej.
  Min slutsats är.
  Ha is imagen och se framåt
  Minst 5 år iallafall.
  Ni kommer bli belönade då.
  Hälsningar Aktieamatören

  SvaraRadera
 7. Minns en video som publicerades här för nåt år sedan. Där hävdade vd att det var bara gynnsamt med högre räntor. Den pitchen funkade inte..

  SvaraRadera
 8. Själv köpte jag Hufvudstaden idag. Rapporten kom. Höjd utdelning. Soliditet 60%. Fastigheter som ingen annan kan skaffa sig om inte Fredrik den Store vill sälja. Substansrabatt 25%. Förstår inte alls detta härjande med Castellum.
  MvH Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Lars,
   Fantastiskt fint bollag Hufvudstaden. Jag har ägt det till och från genom åren och "älskar" det för de fina superstarka fastiigheterna och den defensiva finansiella ställningen.

   Mvh petrusko

   Radera
 9. Japp! Arnhult och Batljan tycks ha insett att en högbelåning och ett orimligt risktagande kan slå åt andra hållet. Buffett brukar visst prata om att när floden drar sig tillbaka och det blir ebb kan man se vem som simmat naken. Katarina Martinsson köpte en ansenlig post till kurs 128 kr i Hufvudstaden. Som seden bjuder handlar Lundberg när deras innehav är nedtryckta.
  MvH Lars

  SvaraRadera

Jag har tagit hem en fin vinst i Corem pref

  I höstas tog jag in en stek Corem Property Group preferens när mycket pekade på ett förändrat ränteläge och därmed andra förutsättningar f...