NP3 bokslutsrapport för 2022

 


Idag släppte fastighetsbolaget NP3 sin bokslutsrapport för 2022 och det var idel lovsång i den. God prestanda och goda utsikter för 2023 kan man sammanfatta.

Förvaltningsresultat per stamaktie ökade med 19 procent till 13 kronor.

För helåret steg värdet på fastighetsbeståndet med 341 miljoner kronor och det är inräknat nedskrivningar som gjordes i det fjärde kvartalet om -84 miljoner kronor.

Utdelningen på stamaktien förslås höjas med 16 procent till 5 kronor. På preferensaktien föreslås utdelning om 2 kronor som vanligt.

Nytt i rapporten är att bolaget lämnar en prognos för framtiden och det är sannolikt ett sätt att blidka både långivare och investerare. Det är skakiga tider nu i fastighetssektorn och bolagen gör vad de kan för att visa sig värdiga investerares och långivares kapital. För 2023 lämnar NP3 en prognos om 730 miljoner kronor förvaltningsresultat. Det är en aning lägre än 2022 då det var totalt 785 miljoner kronor. Inte värst mycket lägre och de förklarar även varför. Det är högre lite högre vinterkostnader i början av det här året men framförallt är det kraftigt ökade finansieringskostnader.

Jag gillar det här tilltaget med prognos. Det ger mig som investerare lite mer att gå på. Den prognos bolaget lämnar tycker jag dessutom verkar bra givet omständigheterna. 

Som du kanske märker är det andra toner ifrån NP3 jämfört med vad vi hört från flera andra fastighetsbolag. Det har att göra med fastighetstyp. NP3 har fastigheter som genererar hög direktavkastning/stort kassaflöde. Det är industri och logistikfastigheter i huvudsak. NP3 är på sätt o vis likt Sagax. Jag såg någon i finansvärlden kalla dem för "mini-Sagax" till och med. Sagax som också har en sådan här inriktning på fastigheterna och som också har ett rejält kassaflöde. Sagax är för övrigt näst största ägare i NP3.

Jag äger NP3 preferensaktie.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Emilshus rapport Q1 2024 - Höjd prognos

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Idag var det dags för fastighetsbolaget Emilshus att presentera sin rapport för det fö...