Cibus sänker utdelningen

 


Fastighetsbolaget Cibus släppte precis sin bokslutsrapport och utdelningsförslag. Bolaget som har ett uttalat fokus på utdelningen till ägarna och utlovat en stigande utdelning över tid. Denna gången gör de många ägare besvikna då de sänker utdelningen. Det är dock ingen stor sänkning och fokus på utdelning är inte minskat framledes.

I Q4 gjordes en liten nedskrivning av fastighetsvärdet om ett par hundra miljoner kronor. För helåret har värdet stigit och substansvärdet  är nu 14,7 euro (EPRA NRV) vilket är cirka 162 svenska kronor.

Räntetäckningsgraden har gått ned lite till 3,1 gånger mot 3,5 gånger året innan.

Belåningsgraden är 59,1 procent.

Intjäningsförmågan har gått ned under året till följd av det högre ränteläget och ligger nu på 1,16 euro. För ett år sedan låg den 1,25 euro. Under första halvåret 2022, innan räntan steg var intjäningsförmågan uppe i 1,34 euro men har alltså nu gått ned till 1,16 euro.

Utdelningen förslås sänkas till 0,9 euro per aktie vilket innebär en sänkning om cirka 9 procent. Utdelningen är en anpassning till ränteläget och den är satt på en nivå som bolaget bedömer innebär att de kan göra stadiga höjningar härifrån.

Jag äger Cibus och visst  är det inte imponerande att de efter bara några år tvingas sänka utdelningen. Utdelning som de pushat som sin stora grej och att den skall höjas vare år. Nej det är ingen guldstjärna i kanten men det är ändå inte så värstans. Sänkningen är inte så stor och de avser höja den ifrån den här nivån. Skulle det bli fler sänkningar i närtid eller uteblivna höjningar så har de förbrukat sitt förtroende helt dock. 11 kommentarer:

 1. läget är som det är just nu och då tycker jag det är bra att man är lite försiktig och inte trixar med saker bara för att man ska kunna höja. Är man långsiktig kan man ta en liten sänkning och till nästa år tar de kanske igen det med en höjning. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ja det är inte roligt men rimligt ändå.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. En oväntad sänkning. Dock påverkar det inte våra utdelningar speciellt mycket, några hundralappar om året. Mer intressant tycker jag dock att SBBs utdelningshöjning är.

  SvaraRadera
 3. Tror dom gör klokt som sänker lite. Jag köpte på mig lite mera idag. Behåller du dina ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Jag behåller mina Cibus och har köpt fler idag när den backat så mycket.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Men hur tänker du kring att deras räntor kommer öka? Kan ju ta år innan indexeringarna hinner i kapp om det vill sig illa (har ej kollat just deras skulder).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Per 2022 fick inte Cibus med någon stor hyreshøjning pga inflationen utan den kickade in vid årsskiftet. Høgre räntekostnader har de haft under 2022. Intjäningsförmågan om 1,16 euro är beräknad på det högre ränteläget.

   Inflationen är fortsatt hög och kommer sannolikt mynna ut i stor hyreshöjning även nästa årsskifte.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Hur ser du på deras möjligheter att refinansiera sig? De har ett större obligationsförfall under 2023 och givet att belåningsgrad kryper upp kan det få en påverkan på möjlighet att finansiera sig alt. till vilka räntenivåer.

  //MM

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena MM,
   Några problem att refinansiera sig ser jag inte för Cibus. Räntekostnaden kommer bli högre när de refinansierar obligationen senare i år. Det har bolaget och analytiker räknat in.
   Cibus har redan en förhållandevis hög räntenivå och har ingen IG-rating att förhålla sig till. På lång sikt strävar Cibus efter en IG-rating och det kommer sänka finansieringskostnaderna för dem.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Nä de var inte den kvaliten på bolaget som man trodde. När man fallerar så pass snabbt på det som är primära målet " stabila ökande utdelingar" så borde ledning lämna in snarast. Då man har kört i diket. Säljer allt, då man t o m gick så långt som att sänka. Det måste vara sista man ville göra. Så röd flagg. Premiumvärdering återkommer inte igen då man svek sitt löfte.

  SvaraRadera

Ingen avkastning i räntefond

  Grafen ovan visar avkastningen i en populär räntefond de senaste 5 åren. Minus 3,8 procent har man fått totalt på 5 år. Att jämföra med bö...