Snart meddelas utdelning i Xact Norden Högutdelande

 


Nu får vi snart veta vad utdelningen blir det här året i fonden Xact Norden Högutdelande. Ja i alla fall om de meddelar det ungefär i samma tid som förra året. Den första av fyra utdelningar skall dessutom betalas i mars.

Förra året meddelade de utdelning fredagen den 4 februari. Jag var hoppfull om att det kunde bli idag men inget nytt än så länge och min förväntan är att infon kommer nästa vecka.

Vad utdelningen landar på under 2023 återstår att se men jag har skrivit ett inlägg med lite tankar om det. Länk till inlägget nedan:

https://petrusko.blogspot.com/2023/01/uppdatering-av-utdelning-i-xact-norden.html

Förra året fastställdes utdelningen till 6,52 kronor och betalades i 4 lika stora delar om 1,63 kronor. Utdelningstillfällen under 2022 var mars, maj, september och november. Jag förväntar mig utdelning samma månader även framledes. Det är inte lika lång tid mellan de olika tillfällena och det hänger ihop med fondens stadgar som utökats för fler utdelningstillfällen. Att ändra i de där dokumenten skall synkas med finansinspektionen och det kostar pengar. Av den anledningen är det rimligt att fonden håller sig till de månaderna trots att det kan tyckas konstigt att det inte är prick 3 månader mellan varje tillfälle.

Xact Norden Högutdelande är en börshandlad indexfond som pyntar rejäl utdelning. Den innehåller utdelningsaktier ifrån norden. Läs mitt inlägg med info om fonden i länken nedan:

https://petrusko.blogspot.com/2022/04/xact-norden-hogutdelande-etf.html13 kommentarer:

 1. Hej, om man väljer mellan Xact Norden Högutdelande eller som alternativ; SEB Sverige Indexnära A som man säljer av 5,5 procent av årligen som "utdelning". Vilket är det alternativ som ger bäst totalavkastning på 5-10 års sikt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Det är en fråga som inte har ett relevant svar. Endast framtiden kan utvisa hur börsen och olika bolag utvecklas på 5-10 år.

   Den ena fonden är en ren Sverigefond medan den andra är en nordisk fond med inriktning på utdelningsaktier. På mycket lång sikt som 20-30 år kan man se i historisk avkastning att utdelningsaktier presterat bättre än börsindex. Hur det blir en specifik 5-årsperiod kan bli lite hur som. Perioder om 5 år är starkt påverkade av klimatet som råder just då. För en bred svensk indexfond är det vad det är medan för en fond med inriktning mot utdelningsaktier kan det resultera i en mer eller mindre bra period.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Hej, hade tidigare kontakt med handelsbanken. De nämnde då att info skulle komma i Januari. Verkar dock som det kan glida över till Februari...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Yo! Vi håller tummarna och siktar på nästa vecka =)

   Ha en go helg

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Hej, kan man ha denna fond i ISK, eller bör man ha den i KF med tanke på utländska innehållet i deras portfölj?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Innehållet i fonden gör ingen skillnad. Det är vart fonden har sin hemvist som kan göra skillnad. Precis som att svenska aktier dras det ingen skatt på utdelningen. Det här är en fond med hemvist i Sverige, det dras ingen skatt på utdelningen i ett ISK.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Hej, orelaterat, men när man kommenterar står det så här: "Kommentera från ditt Google-konto om du vill kunna hantera dina kommentarer i framtiden" - så hur kommenterar jag med mitt Google-konto?

  SvaraRadera
 5. Hej, orelaterat, men när man kommenterar står det "Kommentera från ditt Google-konto om du vill kunna hantera dina kommentarer i framtiden" - så hur gör man det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Som någon redan svarat i en kommentar nedanför så är det en liten rulllist man kan kllicka på och vällja att kommentera via sitt Google-konto. Är man redan inloggad så är det bara köra på och om man inte är inlloggad på sitt google-konto så får man göra det. Det är alltså inte på min blogg man loggar in utan det är på sitt eget Google, inga inloggningsuppgifter lämnas till Blogspot utan det är en separat inloggning på ditt Google.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Alltid trevligt med nya inlägg från dig petrusko.

  Ska bli intressant att se vad utdelningen landar på då jag själv börjat satsa mer på utdelningar i portföljen detta året än tidigare börsår.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Mattias,
   Tack för din kommentar. Jag önskar dig framgång med din utdelningsportfölj. Det är ett smart val att använda fonder med utdelning när man sätter samman en sådan portfölj. Det minskar risken att man själv gör fel samt den bolagsspecifika risken.

   Mvh petrusko

   Radera
 7. Svar till Anonym 15:45. Jag har en liten nedåtriktad pil till höger om "Kommentera som:". Där väljer jag Googlekonto.

  Ska kanske tilläggas att det är i en webbläsare på datorn. Vet inte om det ser annorlunda ut i mobil.

  SvaraRadera
 8. XACT Nordic High Dividend Low Volatility (UCITS ETF), har fastställts till totalt SEK 6,68 per fondandel. SEK 1,67 delas ut i mars, maj, september och november.

  SvaraRadera

Slopad utdelning på Heimstaden preferensaktie

  Fastighetsbolaget Heimstaden har en preferensaktie noterad men i övrigt ägs bolaget utanför börsen. Således är inte intresset för bolaget ...