Årets första köp

 Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza.


Igår slog jag till och gjorde min första investering under 2023. Det blev en ökning i investmentbolaget Lundbergs som jag tycker har en fin portfölj och värderingen är ganska rimlig nu dessutom. Med risk för att verka tjatig, jag har nog nämnt det några gånger tidigare; jag gillar hela portföljen i det här investmentbolaget. Annars är det ofta så när man köper en färdig portfölj som ett investmentbolag eller en fond att där ingår något innehav man inte gillar värst men man får ta det med det goda.

Jag pyntade strax över 445 kronor styck för Lundbergs igår vilket innebär en substansrabatt kring 8 procent.

Direktavkastningen är mycket låg i det här bolaget och räknat på förra vårens utdelning ligger den på cirka 0,8 procent.


Medan direktavkastningen är väldigt låg så är Lundbergs en stadig utdelningshöjare. Senaste utdelningen innebar en höjning om 25 öre och kanske är en lika stor höjning nu till våren en rimlig förväntan. Det skulle innebära en utdelning på 4 kronor vilket på nuvarande kurs om cirka 445 kronor ger en direktavkastning på 0,9 procent.


13 kommentarer:

 1. Tjena!

  Om Petrusko eller någon annan känner sig extra snäll idag så hade jag gärna tagit emot lite hjälp!

  Denna ETF'en: iShares J.P. Morgan $ EM Bond EUR UCITS ETF med ticker IUS7 ska vara en månadsutdelande etf men decemberutdelningen syns fortfarande inte på Avanza på själva fondsidan (alltså där du ser föregående utdelningar).

  Vet någon vilken den officiella hemsidan är till denna så man kan läsa på mer om den?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Jag kollade upp den där ETF:en och den har pyntat utdelning i december med X-dag 16/12 och pay date 30/12. Det brukar dröja några dagar innan utdelningen syns hos Avanza när det är utländsk valuta. Du ser den nog imorgon.

   https://www.blackrock.com/se/individual/produkter/251824/ishares-jp-morgan-emerging-markets-bond-ucits-etf

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Supertack för snabbt och bra svar!!

   På länken du skickade ser jag Ex Date 15e och inte 16e december. Jag antar att man inte får rätt till utdelning om man köpte en post 15e december då? 🧐

   // Mattias

   Radera
  3. Tena Mattias,
   Jag skrev fel där precis. 15:e dec var X-dag och för att få utdelningen var man tvungen att äga börsdagen innan den 15:e. Köpte man 15:e eller senare får man inte den utdelningen.

   Mvh petrusko

   Radera
  4. Va tycker du om det här ETF Petrusko?

   Radera
  5. Hej,
   Det är en ETF med obligationer ifrån U-länder. Inte intressant för min del.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Tjena Petrusko! Hur ser du på den höjda skatten på ISK och att då ha aktier, typ Lundbergs, med väldigt låg direktavkastning förvarade på ISK?

  Lundebergs är mitt största innehav, jag har dem dock på vanlig aktiedepå (ISK fanns inte när jag köpte aktierna).

  Allt gott!

  Anders

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Anders,
   Jag ser till väntad totalavkastning och tänker mig att Lundbergs kan komma snitta kring 10 procent per år.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Hej!
  När sålde du akelius?
  Jag har nog missat det helt :)

  Arbetar du fortfarande vid sidan av ditt aktieintresse?
  Hur gammal är du ?

  Ha det fint

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Jag sålde mina Akelius D i början av förra året och skrev några inlägg om det.

   https://petrusko.blogspot.com/2022/02/som-utlovat-salde-jag-lite-akelius-d.html

   Jag har lite kort info om mig själv under fliken "Om mig" https://petrusko.blogspot.com/p/om-mig.html

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Lundbergföretagen verkar sjyst. Jag gillar deras mer konservativa hållning med en försiktig belåning. Holmen är väldigt intressant som även har en energidel med vattenkraft.

  På tal om energi. Hur ser du på Fortum?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Jag har ägt Fortum genom åren och planerade att äga dem inför de åren vi nu är i då elpriset blivit högt pga nedlagd kärnkraft. Det såg man redan för 10 år sedan att elpriset skulle sticka iväg kring 2021 pga planerade nedläggningar.

   Någonstans på vägen tröttnade jag och på senare år har jag blivit helt matt av att försöka sätta mig in i den här härvan med den förvärvade delen (Uniper) som fullständigt havererat. Jag skall sätta mig in i det där men väljer att avvakta några år då jag bedömer att allt det där är helt och hållet avklarat.

   På tal om energi så tror jjag att det är en rimlig komponent att ha i portföljen. I Kanada finns det en hel drös noterade sådana bolag. Jag gillar Brookfield Renewable Corp och den ser dessutom ut att ha fallit ned igen till en något såndär rimlig värdering. Fortis är ett annaat bolag som kan vara värt en titt.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Tack för svaret, Petrusko! Jag är lite inne på samma spår och har inte köpt Fortum eftersom jag tycker det är så svårvärderat. Jag köpte en hel del Dala Energi förut som var lågt värderat och hade gärna köpt mer men nu har den aktien stigit i pris och är nog mer "adekvat" i sin prisnivå. De äger elnät och även en smärre del elproduktion. Stabil och bra real tillgång enl mig.

   Radera

Slopad utdelning på Heimstaden preferensaktie

  Fastighetsbolaget Heimstaden har en preferensaktie noterad men i övrigt ägs bolaget utanför börsen. Således är inte intresset för bolaget ...