Investor tidigt ute med bokslutsrapport

 


Nu närmar sig rapportsäsongen och investmentbolaget Investor är bland de första bolagen att släppa sin bokslutsrapport för 2022. Det är också rapporten då bolagen presenterar förslag till utdelning. Stor förväntansbild och längtan hos många investerare på just den rapporten således.

Fredagen den 20 januari släpper Investor sin rapport och det planeras ske kl 08:15. Klockan 10:00 samma dag håller bolaget en telefonkonferens där de presenterar rapporten.

Förra året var Investors utdelning 4 kronor vilket var en höjning med 50 öre mot året innan. En utdelningstillväxt om 14 procent och väl i linje med historisk utdelningstillväxt då Investor är en bra utdelningshöjare. Historiskt har de höjt med lika stort belopp många år i rad innan de jackar upp till en högre nivå. Skall det mönstret hållas så blir utdelningen 4,5 kronor under det här året och denna gången innebär den där femtioöringen i sådana fall en utdelningstillväxt om 12,5 procent.

Jag lutar åt att tro på det här historiska mönstret om lika stora höjningar ett antal år i följd. Om bara ett par veckor har vi det svart på vitt hur utdelningen blir under detta året. Investor delar sedan några år tillbaka upp utdelningen på en stor del på vårkanten och en liten slurk på hösten. Det speglar hur de tar emot utdelningar under året och det finns ingen anledning att tro det blir annorlunda i år.

Investor grundades år 1916 av familjen Wallenberg och är Sveriges i särklass största investmentbolag. De är inte bara störst till börsvärdet utan de har även en bred portfölj med en lång rad storbolag jämte många onoterade innehav av varierande storlek. Investmentbolaget Investor är så sett en väldigt bred investering och jag tycker den utgör en mycket bra komponent som en grund i min börsportfölj. Historiskt har Investor avkastat bättre än breda börsindex och man kan hoppas och tro de kan göra det i långa loppet. God potential och god riskspridning i en och samma investering.8 kommentarer:

 1. Om de ska hålla sig till mönstret så höjer de med 25 öre för det är det som de brukar göra. Höjningen med 50 öre var bara för att få tillbaka utdelningen på 25-öresnivån efter att de hade sänkt och hållit tillbaka under pandemin.

  Sedan kan man ju hoppas att de höjer med mer än 25 öre då en ökning med 25 öre vore mindre än inflationen.

  (Det blir tydligt om man tittar på grafen från förra utdelningsbeskedet.)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Daniel,
   Mnja höjningen om 50 öre var nog snarare att de växt ur 25-öres höjningar. Ju fler år som går desto sämre bli en höjning om 25 öre procentuellt sett och till slut är den varken relevant eller rimlig längre. Vi får se hur det blir framöver men fler år med 25 öre blir sopigare och sopigare utdelningstillväxt.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Skulle inte va fel om de höjde med 50 öre, men fördelat över båda tillfällena. Den där enkronan i November vill också ha lite kärlek.

   Radera
 2. Den STORA frågan är när ska de ta sitt ägaransvar och anmäla ledningen i EQT för trolöshet och bedrägerier när de själva omförhandlade sina lock-up avtal, och tjänade miljarder (!) på aktieägarnas bekostnad? Det finns en anmälan och FI utreder, men som ägare kan man aldrig tolerera detta beteende hos tjänstemän. 🐀 💰

  SvaraRadera
 3. En höjning till 4,5 vore mycket välkommet för mig. Just utdelningarna har "räddat" mig från en total katastrof under 2022. Tyvärr tror jag på en fortsatt dålig börsutveckling. I alla fall det närmsta halvåret.

  SvaraRadera
 4. Vad tycker du om EQT o framtiden där?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Jag har inte följt EQT på länge. Rent operativt är det en bra verksamhet där de förvaltar institutionelllla och knösusfolks pengar och tar en avgift på det. De får in sina pengar oavsett och de har en historiskt mycket god prestanda åt sig själva och sina klienter. EQT är inget investmentbolag som många tror utan mer att likna vid ett fondbolag. De äger inte investeringarna, det är deras investerare som gör och EQT tjänar pengar på avgifterna de tar från sina investerare. Precis som i en fond.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Blir intressant att se hur det skall gå för Q4 rapporten. Electrolux, Husqvarna och framförallt Wärtsilä har inte presterat. Ericssons problem med Facket kommer visserligen visas i Q1 2023 troligen men detta bådar inte gått för Investor. Kanske dags att omvärdera strategin lite? Jag må låta för kritisk till det hela och hoppas att jag har stort fel.

  SvaraRadera

Kvalitetsbolag + Investmentbolag i ett

  Senaste veckan har jag skrivit om att investera i fantastiska bolag och idag tänkte jag kort lyfta fram en mäkta fin kombo. Det är en bra ...