Cibus förvärvar 2 matbutiker i Norge

 


Fastighetsbolaget Cibus med inriktning mot fastigheter där dagligvaruhandel bedrivs meddelade idag att de förvärvar ytterligare två fastigheter med Coop som hyresgäst. Butikerna är belägna i Nordnorge och köpeskilling uppgår till 7,9 miljoner euro.

Så här skriver VD Sverker Källgården i ett pressmeddelande:

"Vi adderar två bra Coop-butiker till vår norska portfölj och vi ser med tillförsikt fram emot att selektivt fortsätta utvärdera nya investeringsmöjligheter på den norska marknaden".

Jag tycker det här är ett trevligt besked i dessa bistra tider på börsen. Medan fastighetsbolag fått se sina aktiekurser slaktas på börsen fortgår dess verksamhet utan större problem. Så klart varierar det från bolag till bolag där vissa fastighetstyper är mer utsatta än andra. Cibus med sina dagligvarubutiker ser jag som mindre utsatt än vissa andra. Hyrorna kommer stiga i takt med inflationen och deras hyresgäster är finansiellt starka och heller de inte värst utsatta med sin konjunkturokänsliga verksamhet. Finansieringskostnaderna var redan relativt höga i Cibus då de är ett ganska litet bolag i sin resa mot något större så klart. I takt med att de blir större på sikt får de bättre förutsättningar hos banker och på obligationsmarknaden. Relativt sitt mindre tidigare jag förstås. Om man nu skall hitta något positivt när det är så dystert på börsen.

Cibus är inte paralyserat och heller inte marknaden av den fastighetstyp de inriktar sig på.

Värderingen är attraktiv här kring 140 kronor. Det är en rabatt mot senast redovisade substansvärde om cirka 157 kronor och det är en rimlig multipel på intjäningsförmågan. Läs min kommentar utav Cibus rapport för det andra kvartalet. I länken nedan.

https://petrusko.blogspot.com/2022/07/cibus-rapport-for-det-andra-kvartalet.html

Rapport för det tredje kvartalet släpps den 9 november.

4 kommentarer:

  1. Köper hellre SBB nu men Cibus är också ett bra köp.

    SvaraRadera
  2. Högt belånade Cibus köper ännu mer på kredit. Huga. Ser inte ut som något fyndpris heller, men de kanske har låst in coop på jättelångt kontrakt med gigantisk hyra. Det framgår ju inte av PM. Men hoppas det går bra för er som äger.

    SvaraRadera
  3. Jag tänker att man kan tänka att Cibus är rätt så högt värderad om man bara tittar på substansen men vad jag förstår har deras fastighetsportfölj en yield på 5,6-5,7% vilket är betydligt högre än andra konjunkturokänsliga segment, t ex bostäder och samhällsfastigheter. SBB har en yield på 3,6% och HEBA på 2,2%. Jag tycker inte det är en orimlig jämförelse då dagligvaruhandel ändå är relativt stabilt. En H&M-butik har högre risk än en Lidl-butik för att stängas. Jag antar att de kan hålla hög yield på fastigheterna eftersom de finns i små orter där fastighetspriser är billigare men även jag som bor i en mindre stad har svårt att se att livsmedelsbutiker är de som kommer få det svårt i en stundande lågkonjunktur.

    Känns som man får en bra balans mellan konjunkturokänslighet och yield genom Cibus. Andra fastighetsbolag med hög yield som NP3, Diös och Castellum har mer konjunkturkänslighet uppfattar jag det som.

    Hade rabatten varit större i Cibus hade det varit riktigt bra case, men marknaden verkar dessvärre rätt så rationell i värderingen av Cibus, varför rabatten är så liten. Sammantaget blir det ändå köp, inte säkert man får det billigare än såhär.

    SvaraRadera
  4. Ändå rasar Cibus med alla andra (-50,14% i år) trots att de har sk säkra matbutiker.

    SvaraRadera

Detta gör Nasdaq för att främja fler svenska ETFer

  Vad gör egentligen Nasdaq för att främja fler börshandlade fonder på Stockholmsbörsen? Det har jag frågat mig genom åren men nu har jag fa...