Aktiespararna Direktavkastning andelsklass B med cash utdelning

 


Det här är en rackarns bra fond som jag skrivit om några gånger. Indexet den ursprungligen följde har historik sedan 2001 (på ett ungefär) och det har presterat bättre än storbolagsindex sedan dess. För några år sedan uppdaterade de indexet men det är ingen stor skillnad utan de har breddat det lite ifrån tidigare endast 15 bolag till nuvarande 21 st. Indexet inkluderar Stockholmsbörsens främsta högavkastare där hög direktavkastning och stigande utdelningstrend prioriteras.

Sedan ett par år finns det en utdelande andelsklass utav den här fonden vilket gått mig förbi men idag blev jag upplyst och vilar ej på hanen. Jag har varit i kontakt med fondbolaget och greppat lite mer info och jag har såklart pitchat för Avanza att den här andelsklassen lär uppskattas av kunderna varför de borde ta in den i sortimentet.

Aktiespararna Direktavkastning andelssklass B pyntar utdelning årligen i juni och det är de mottagna utdelningarna i fonden som ligger till grund för utdelningen de pyntar. Den här andelsklasssen startade mars 2020 vilket var ett år då utdelningar drogs in pga pandemin. Nedan är info om de två utdelningar fonden hunnit betala sedan start. Nästa utdelning blir i juni 2023.

5,08 SEK per 2021-06-14 (ca 3,4%)

9,21 SEK per 2022-06-28 (ca 7%)

Stor skillnad i utdelning där ser ni men det finns faktorer som påverkat bägge tillfällena. Det senaste utdelningstillfället så hade börsen backat kraftigt och det får direktavkastningen skjuta i höjden. 7 procent är nog inte vad man skall räkna med i normalfallet. Nedan är en bild med de 10 största innehaven:


I dagsläget hittar ni fonden hos Avanza men det är då andelsklass A som inte pyntar utdelning. Man kan så klart investera i den och själv sälja en liten del varje år för att motsvara en utdelning. Många uppskattar dock att äga passivt och luta sig åter och bara ta emot cash utdelning.

Ja jag gillar som sagt den här fonden och kan gott tänka mig att investera i den här andelsklass B om Avanza tar in den (Pretty plzzz Avanza ta in den).

18 kommentarer:

 1. Svar
  1. Ja B versionen med utdelning finns på Savr, vet du om man faktiskt får utdelning på sitt konto på Savr dock? Tänker att de har ju "bara" fonder och har aldrig sett en fond med utdelning som man får i cash.

   Radera
  2. Undrar detsamma

   Radera
 2. Hej,

  Intressant, det är absolut något som många borde vara intresserad av.

  Tror du att det är större sannolikhet för Avanza att ta in den om fler frågar efter den?

  Tänkte själv skicka meddelande till dem om intresset.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Det är värt ett försök. Gamla Avanza var lyhörda och kunde fixa på det viset. Nuvarande Avanza är annorlunda tycker jag.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Sparar mer i ETFer och fonder numer, inte värt bolagsrisken och volatiliteten i ett enskilt företag.

  SvaraRadera
 4. Se där, den kände jag inte till. Däremot finns det en annan fond benämnd Aktiespararna Direktavkastning som återinvesterar utdelningarna. Den har jag ägt länge.

  Å andra sidan direktäger jag redan ALLA de där största innehaven ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns det något du inte äger NLI ? :D

   Radera
 5. Precis som nämndes ovan så finns andelsklass B på Savr. Då får man också en liten behändig rabatt på avgiften

  SvaraRadera
 6. Dock undrar jag om det där med att stigande utdelningstrend prioriteras. På Cicero fonders (de som förvaltar fonden) sida för fonden står "Fondens mål är att så nära som möjligt följa SIX Sweden Dividend 21 SRI Gross Index (SIXSEDIV21SRIGI). Bolagens direktavkastning viktas utifrån de senaste tre åren, där årets föreslagna utdelning viktas till 60 procent och de två föregående årens utdelningar viktas till 30 procent respektive 10 procent, varefter de 21 bolag med högst viktad direktavkastning väljs." Inget om utdelningstillväxt. Eller innebär det där om de föregående årens utdelningar indirekt att utdelningstillväxten prioriteras?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Gurkan,
   Att stigande utdelning prioriteras blir en sorts effekt av hur de väger betydelsen av de senaste 3 årens utdelningar. Ett bolag med hög utdelning för 3 år sedan och som sänkt därefter kommer inte bli lika betydelsefullt som ett bolag som höjt sin utdelning.

   Mvh petrusko

   Radera
 7. Lite sosse varning ⚠️ på portfölj 💼 med Telia och Nordea. Har du SBB också?

  SvaraRadera
 8. Jag undrar var man kan se alla 21 innehaven?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena, Du kan enkelt se de 21 innehaven i den här fonden hos mäklaren Avanza eller fondbolaget Cicero.

   Mvh petrusko

   Radera
 9. Jag trodde inte fonder fick lämna utdelning i Sverige?

  SvaraRadera
 10. Hej,
  Ser ut som att den dykt upp på Avanza nu 😀

  https://www.avanza.se/fonder/om-fonden.html/1474099/aktiespararna-direktavkastning-b

  SvaraRadera
 11. Hej, har varit i kontakt med SAVR och de betalar inte ut utdelning utan återinvesterar så man kan lika gärna ta a varianten./Göran

  SvaraRadera

Jag har tagit hem en fin vinst i Corem pref

  I höstas tog jag in en stek Corem Property Group preferens när mycket pekade på ett förändrat ränteläge och därmed andra förutsättningar f...