USA stängde i linje med 17.30

 


Det är känsligt där ute på börsen nu och minsta tecken på något negativt drar ned vår Stockholmsbörs än längre ned i djupet. Efter Stängning kl 17.30 här i Sverige gick börsen i USA ned rejält och det såg som bäddat ut för att Stockholmsbörsen skulle kickstarta måndagen med att ta igen den nedgången.

När USA stängde kl 22 svensk tid hade den repat sig och stängde i linje med nivån den låg på kl 17.30 när svenska börsen stängde. Vår börs kan så klart backa av andra anledningar efter helgen men nu har den åtminstone inte nedgången i USA att "ta in".

Egentligen är sådana här funderingar onödiga tidstjuvar för långsiktiga investerare men jag vet att det läggs mycket energi och tid på just sådant här. Man oroar sig för hur börsen och ens investeringar skall gå.

Har man bara gjort sunda investeringar så kvittar det hur börsen går för dagen eller nästa kvartal. Det är en obetydlig prutt i rymden den där enstaka dagen eller det där kvartalet relativt det långa perspektivet. Om man investerar på tex 15 års sikt så är det vad man skall fokusera på och i så långa perioder går börsen upp. Det finns knappt någon 15-års period i historien som inte givit positiv avkastning.

Som långsiktig investerare behöver man tro på börsen och man behöver is i magen när det stormar. Vädrar man bara ut stormen är man en vinnare i långa loppet.


5 kommentarer:

 1. Man handlar på rea nu, men rean är dyr för mig! Nu kan man fynda!
  Mackan

  SvaraRadera
 2. Det är intressant, hur vet man vad en "sund" investering egentligen är, bortsett då från breda aktiefonder? Finns det egentligen några sunda bolag? Många anser uppenbarligen att SBB är ett sunt bolag, som investerar i samhällsviktiga byggnader med ränteokänsliga kunder såsom stat och kommun, samt hyreslägenheter som sällan drabbas så hårt som t.ex. villor och bostadsrätter. Trots det är den aktien totalt slaktad. Jag gick in med en skvätt vid 25 kr, på en nivå som jag ansåg efter lite "due diligence" var en rimlig värdering. Kyss mej i baken, nu är vi nere på 12, och då kan man ju undra hur mycket skrämselhicka Mr Market har. Man börjar ju undra vad som är i görnigen egentligen med Viceroy, och Ilja som pratar om att investera 700 miljoner i advokater i USA. Jag fattar noll, men uppenbarligen finns det investerare som satsat stenhårt på att aktien ska ner ytterligare. Att aktien och dess fastigheter har varit högt värderade tidigare, absolut. Men att aktien ska ligga och skvalpa runt 10-15 kr, det är inte rimligt sett till NAV och kassaflöde. HAde det varit Oscar Properties eller Alm, då hade det varit en helt annan fråga.

  Likadant med Cibus, hur många matvarubutiker kommer att gå i konkurs eller inte kunna betala hyran eller deras andra åtagande enligt triple net lease-upplägget, nu med stigande elpriser och räntor? Antagligen ett fåtal. Trots det slaktas denna aktie lika brutalt som alla andra fastighetsaktier. Även denna hade en skyhög värdering innan, men nu börjar det bli fånigt.

  Man brukar ju likna börsen vid en gubbe på promenad, och Mr Market likt dess Terrier i koppel som fladdrar lite hit och dit, och frågan är om det inte är detta vi ser i många bolag.

  Oavsett vilket trycker jag främst in pengar i Xact Högutdelande och fortsätter vikta ner i fastigheter (12% av portföljen idag).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kloka ord! Jag tänker likadant förutom att jag inte viktar ner i fastigheter, när något är hatat av marknaden och det kommer att återhämta sig med tiden så är det bara att köpa mer. Jag har svårt att se att fastigheter inte blir populärt igen i sinom tid. Köper gärna Castellum, SBB, Cibus mfl på rean och håller i 10 år. Köper även mer Xact högutdelande, känns som ett safe bet.

   Radera
  2. Sverige är en pytteliten marknad globalt. Fastigheterna är bara en del av den lilla marknaden. Varför skulle man vilja satsa så hårt på så liten del av det hela? Från risk perspektivet är det inte så bra, oavsett hur enskilda bolag går eller inte.

   Radera
  3. Förtydligande kring varför jag vikar ner i fastigheter. VI kommer att göra en större tillbyggnad på vårat hus. Vill inte vara för mycket exponerad mot fastigheter även på börsen. Handlar om några få %, är annars lång i vettiga fastighetsbolag såsom SBB, Castellum K2A osv.

   Radera

Slopad utdelning på Heimstaden preferensaktie

  Fastighetsbolaget Heimstaden har en preferensaktie noterad men i övrigt ägs bolaget utanför börsen. Således är inte intresset för bolaget ...