Castellums värdering

 Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza.

Fastighetsbolaget Castellum är mitt största enskilda bolag i portföljen och jag närmar mig 20 år som ägare. Det passar perfekt i min strategi med fokus på kvalitetsbolag som pyntar utdelning. Castellum har höjt sin utdelning varje år sedan börsnoteringen 1997. Den stigande utdelningen kommer ifrån ett stadigt stigande förvaltningsresultat.

Förra året presterade de ett förvaltningsresultat om 12,45 kronor per aktie. Under de första 6 månaderna i år har Castellum växt sitt förvaltningsresultat med 21 procent och det är en bra utgångspunkt för resten av året. För att ta det lite lugnt i antagandena räknar jag här med 10 procent tillväxt i förvaltningsresultatet helåret 2022 vilket mynnar ut i 13,7 kronor per aktie.

Igår stängde Castellumaktien på cirka 157 kronor och mitt antagande om 13,7 kronor förvaltningsresultat per aktie ger en värderingsmultipel om 11,5 gånger.

Castellums senast rapporterade substansvärde är 263 kronor vilket på gårdagens stängningskurs innebär en värdering om 40 procent substansrabatt.

På kursen 157 kronor är direktavkastningen 4,85 procent. Utdelningen är på totalt 7,6 kronor och fördelas jämnt på 4 utdelningstillfällen under året.

Förutsättningarna för fastighetsbolag har förändrats under året men det varierar mellan bolagen hur det påverkar. För Castellums del har värderingen kommit ned så pass att det bör vara en överreaktion och aktien är nu billig i ett långsiktigt perspektiv.

Jag finner Castellum attraktivt värderad här på 157 kronor.

Länk till Castellum hos Avanza (reklamlänk).

Info om reklamlänkar.

7 kommentarer:

 1. Jag köpte 30 CAST på 157 igår. Så antagligen håller jag med dig i din analys :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena, den satt fint. Jag tror det blir riktigt bra i långa loppet och jag hoppas att jag äger Castellum i minst 20 år ytterligare =)

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Håller med
  köpte en stek på 140kr när den va nere i dippade men tror starkt på castellum 🧿

  SvaraRadera
 3. Vad tror du om Cibud värdering nu?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Cibus är högt värderad och jag köper inte på dessa nivåer. När den var nere kring 157 kr nyligen övervägde jag köpa en dutt då jag tyckte det var en ok nivå.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Bra analys och jag håller med dig där. Ett bolag jag tycker är intressant är Diös. De har starka kassaflöden och klarar av att svälja räntehöjningar gott utan att P/F ökar allt för mycket. Räntetäckningsgrad på 6,9! Tror jag räknade på det förut att på en kurs runt 80 kr ökar P/F från 10 till 12 vid 2% räntehöjning och då beaktade jag inte ev hyresökningar. En annan positiv grej med Diös är att flera av deras orter verkar i elområde 1 och 2 som har betydligt lägre elpriser än södra Sverige. Min tanke är att värmekostnader bör stå för en inte obetydlig del av driftnettot. Deras fastigheter har dessutom högre avkastningskrav, vilket borde minska fallhöjden på ev framtida nedskrivningar.

  Hur ser du på Diös?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Ramin,
   Jag gillar Diös idag. För ett antal år sedan var jag inte övertygad kring inriktningen i norr men det där har svängt för mig. Diös har väldigt attraktiva nyckeltal och jag tror det kan bli en bra investering ifrån dagens nivåer kring 82 kronor aktiekurs.

   Japp jag gillar och tror på Diös.

   Mvh petrusko

   Radera

Slopad utdelning på Heimstaden preferensaktie

  Fastighetsbolaget Heimstaden har en preferensaktie noterad men i övrigt ägs bolaget utanför börsen. Således är inte intresset för bolaget ...