Castellum snart rapport för Q2

 


Fastighetsbolaget Castellum släpper sin rapport för det andra kvartalet den 15 juli. Det skall bli intressant att se hur fastighetsvärderingar ser ut då och vad substansvärdet är. Transaktioner som skett på marknaden det första halvåret visar att fastighetsvärderingar ligger hyggligt rätt men det är nog bara trögrörligt det där och vi bör få se nedskrivningar av fastighetsvärden i kommande kvartalens rapporter.

När fastigheterna blir mindre värda påverkas nyckeltal i bolaget. Tex substansvärde och belåningsgrad. I rapporten för kvartal 1 hade Castellum en belåningsgrad om 39,6 procent. Det är en mycket sund belåningsgrad som förvisso kan komma upp en del i spåren av nedskrivningar. Bolag som har kring 40 procent belåningsgrad står bättre rustade att ta nedskrivningar än de bolagen som sedan innan ligger kring 60 procent.

Ett bolag som har liknande belåningsgrad och räntetäckningsgrad som Castellum är Fastpartner och de släpper sin rapport redan denna veckan (imorgon tisdag). Jag ser fram emot att spana in den och VD-ordet från Sven-Olof Johansson som brukar vara mycket läsvärt.

Hela fastighetssektorn är ned kraftigt, bra som dåliga bolag. Det kommer bli tufft för vissa bolag när finansieringskostnader nu stiger och tillgång till finansiering stramas åt. Castellum och Fastpartner står hyggligt väl rustade men hela sektorn är i frysboxen.

Jag äger Castellum och tror på dem i långa loppet. 

11 kommentarer:

 1. Hej P

  Tror du de bottnat nu runt 130? Har köpt på 155 och 135 och har utrymme för lite fler. Eller ska man vänta lite till?

  Mvh
  Erik

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Erik,
   Om det har bottnat eller ej är i min menlöst att spekulera i. Ingen har en blekaste aning om det. Den som i efterhand får rätt är sannolikt lika dum som alla andra som fick fel. Det är rena gissningar.

   Försöker man istället avgöra om det är ett bra pris på det man köper och kan känna sig nöjd med det är det en rimlig väg att gå. Det är mitt förhållningssätt och jag tycker att Castellum ser attraktiv ut på de här nivåerna kring 130 kronor. Fastighetsvärden kommer sannolikt skrivas ned och det rymmer nuvarande värdering gott och väl. 130 kronor är cirka 10 gånger förvaltningsresultatet per 2021.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Köpte lite mer på denna nivå. Super priser på utdelningen.

  SvaraRadera
 3. Vilket fastighetsbolag har lägsta belåningsgrad i dagsläget?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Hufvudstaden är i en klass för sig själv med belåningsgraden och har lägst. De har under 20 procent belåningsgrad.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Tack för en superbra blog o twitter. Tycker du Platzer är köpvärd på nuvarande nivåer?

   Radera
  3. Tjena, Platzer kring 74 kronor tror jag kan bli en bra deal på lång sikt. Jag gillade Platzers rapport. Det är ett bra bolag med sunda nyckeltal. Kan hända att fastighetssektorn inte är värst het på ett bra tag men det är inga pix för en långsiktig investerare.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Vilket ras bland fastighetsaktierna, helt otroligt vad fort det har gått. Personligen tror jag inte det finns utrymme för särskilt mycket högre räntor innan bolag börjar gå i konkurs och folk förlorar sina bostäder till höger och vänster. Således bettar jag på att centralbanker kommer fega ur om ett tag och sluta höja räntan, köper mer fastigheter nu när de är så hatade och hoppas att jag har rätt.

  SvaraRadera
 5. Har man lyckats höja utd i snart 25 år känns det som att bolaget har en hållbar strategi.

  Castellum börjar bli väldigt attraktivt sett till utd.

  Jag antar att dem också har inflations justerade hyror likt andra fastighetsbolag vilket det då finns ett värde i. Fina fastigheter med bra kontrakt och lägre belåningsgrad, absolut att det kan gå ner mer men ser man till 2008-2009 så tappade dom ~50% vilket vi nu sett ungefär.

  Skulle bli förvånad om dom går under 100kr. Men marknaden är inte alltid sund då den som lever får se.

  Mvh

  SvaraRadera
 6. Jag köpt mer, fantastisk bolag som kommer med 25e utdelningshöjning nästa år

  SvaraRadera
 7. Ja Castellum är mycket köpvärt på dessa nivåer. Lågt belånat, starkt kassaflöde och troligen har vi redan sett peak inflation.

  SvaraRadera

Lyft blicken!

  I år har börsen gått uselt men sett över en 2-årsperiod har en vanlig svensk indexfond avkastat 11,5 procent per år. Det inkluderar alltså...