Vanguard All World High Dividend Yield 8 års historik


Jag fick en fråga om historisk avkastning i fonden Vanguard All World High Dividend Yield och svarar med det här inlägget. Fler kan få nytta av det på detta viset och jag kan själv enkelt gå tillbaka till det här inlägget och kolla, länka osv.

Bilden ovan visar 8 års historik för fonden. Jag gillar att titta på avkastning per kalenderår var för sig och det är vad bilden ovan visar. Här är en direktlänk till Vanguards sajt där man kan ändra inställningar själv. I bilden ovan ser man även hur stor direktavkastningen var år för år. Under kolumnen "Income Return by NAV".

Fondens totala prestanda inklusive utdelningar är i kolumnen "Total return by NAV".

Vid jämförelse är det en del saker att tänka på. Exempelvis är valutaeffekt inkluderat i utvecklingen på en vanlig globalfond utgiven i Sverige vilket under flera års tid påverkat positivt till avkastningen. Det är också att tänka på att det här är ju ingen vanlig globalfond utan det är en globalfond med inriktning mot utdelningsaktier. Den kommer därför inte prestera likadant som en vanlig globalfond. Vissa år sämre vissa bättre. Till syvende och sist är det ändå du själv som investerar och jämför på det sätt som passar dig bäst. Du kanske väger mellan denna och en annan fond och då är ju det ditt perspektiv.

Här är en länk till det inlägg jag skrivit om fonden Vanguard All World High Dividend Yield.

8 kommentarer:

 1. Har du någon kolla på Guggenheim Strategic Opportunities Fund?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Inte som jag minns men nu är det ju flera år sedan EU stoppade möjligheten att investera i börshandlade fonder från bla USA. Fonden finns hos mäklarna men det går inte genomföra ett köp i den.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Bloggaren har rätt. Bra skrivet. Bra resonerat. Det finns ingen perfekt portfölj som passar alla. Men det finns en bra portfölj som passar just dig som läser dessa rader. En 60-åring och en 30-åring kan inte ha samma portfölj. Man har helt olika tidsperspektiv.
  MvH Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Lars, Tack för det och bra input där. Det lyfts inte fram ofta nog det här med att investera är individuellt och alla har vi olika premisser och förutsättningar.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Min enda fond är xact hög utd. Men jag vill utöka med minst en fond till. Finns det något argument mot att köpa t.ex. Länsförsäkringar global index och ta ut 4% per år kontra en etf som denna? Om vi bortser från olika inriktning på fonderna och tänker på sälja 4% kontra få cash utdelning?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena, Den där globalfonden ifrån Länsförsäkringar är en mycket rimlig fond. Det går alldeles utmärkt att göra så som du funderar på att sälja tex 4% årligen av fonden.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Länsförsäkringar-alternativet är bättre. /Henrik Jansson

   Radera
 4. Funderar på att utöka min portfölj med 1-2 fonder som ger utdelning, vilka hade du valt och är xact högutdelande fortfarande ditt största innehav och hur många % av portföljen är den? Mvh

  SvaraRadera

Utdelningshistorik Franklin European Dividend

  Jag har tittat en vända till på hur den börshandlade fonden FLXD presterat historiskt. Utdelningen har varit stabil och trenden är stigand...