Inflationen kan få börsen att stiga

 


I flera månader nu har inflationen vid upprepade tillfällen varit högre och mer uthållig än analytikers prognoser. Det har fått investerare att vara mer försiktiga och börsen att surna till. Oro för högre räntor än man trott under en längre period än man räknat med.

Precis som överraskning och surt på nedsidan kan det komma en tid när inflationen visar sig vara mindre än befarat och att analytikers prognoser om framtiden är lite för bäsiga. 

Hur det hela spelar ut återstår att se men inflationen kommer lugna ned sig lite av sig självt då den möter tuffa jämförelsetal. Inflationen mäts mot året innan och med start i februari 2023 något sådant är det betydligt tuffare jämförelsetal.

Inflation är en mycket viktig och betydelsefull faktor just nu för börsen. Det har fått börsen att surna ordentligt och den kan få den på bättre humör igen.

3 kommentarer:

 1. Jag har en liten kommentar angående läget, som jag tror en del missar när vi pratar inflation. Iaf om jag utgår från diverse kommentarer på diverse ställen...
  Inflation ingår i ekonomins cykler, ibland hög ibland låg. Inget konstigt, och väntat. Efter typ tio år med noll ränta, massiv börsuppgång, ökade löner, mer pengar över, stigande bostadspriser osv. Då kommer verkligheten ifatt till slut, det krävs bara en trigger. Det har varit "gratis pengar" ett tag.

  Vad man själv kan göra är att vid behov flytta sina pengar där dom gör mest nytta, o inte leva +-0 varje månad. Det här är ju inget nytt, men inflationen har ju fått vissa att tappa omdömet fullständigt.

  Jag köper på som vanligt under tiden.

  SvaraRadera
 2. Pengarna är ju mer "gratis" än på länge med en inflation som är mer än 4% över räntan, dvs man får mer "betalt" för att låna.

  SvaraRadera
 3. Vad tror du om fastighetsbolagens utdelningsförmåga när/om räntorna stiger till nivåer som många analytiker prognostiserar?

  SvaraRadera

Slopad utdelning på Heimstaden preferensaktie

  Fastighetsbolaget Heimstaden har en preferensaktie noterad men i övrigt ägs bolaget utanför börsen. Således är inte intresset för bolaget ...