Stark rapport från Axfood - aktien stiger

 Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza.

På ett sätt levererade Axfood precis det man som investerare förväntar sig, stadig prestanda. Ja det var stadigt precis som vanligt men de lyckades faktiskt prestera lite bättre än marknadens förväntningar och aktien stiger initial på börsen.

Inklusive förvärv ökade omsättningen med 7,8 procent till 57891 miljoner kronor. Exklusive förvärv av Bergendahls var tillväxten 2,8 procent.

Vinst per aktie steg 12,7 procent till 10,28 kronor.

Både omsättning och vinst i det fjärde kvartalet var bättre än analytikers estimat och det är en riktigt bra prestanda Axfood visar upp. De växer klart snabbare än dagligvarumarknaden i snitt.


Utdelningen föreslås bli 7,75 kronor. Det är en höjning om lite drygt 3 procent.

Axfood ökar etableringstakten av nya butiker. De investerar i logistik och de har höjt lönsamhetsmålet. I långa loppet ser potentialen mycket god ut. Axfood kan fortsätta prestera starkt relativt övrig dagligvaruhandel. 

Den senaste tiden har det varit mycket snack om inflation och stigande matpriser har vi nog bara sett början utav. Stigande kostnader i alla led ger ringar på vattnet och matvaror blir dyrare. Senast igår läste jag en artikel om att matpriserna väntas stiga än mer framöver. För dagligvaruhandlarna innebär det högre omsättning och högre vinst. Ja den här typen av verksamhet har inga utmaningar att föra över kostnadsökningar till kund. De lägger på sin vanliga marginal på de nya högre inköpspriserna och i kronor räknat mynnar det ut i högre vinst. Så har det varit historiskt och det finns ingen anledning att tro något annat om framtiden.

Länk till Axfood hos Avanza (reklamlänk).

Info om reklamlänkar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

OMX Stockholm Banks

  De svenska storbankerna har gått bra det senaste året i spåren av ett normaliserat ränteläge. Hittills i år har de presterat en god totala...