Vanguard FTSE 100 ETF

 Reklam: Inlägget  innehåller reklamlänk till Avanza.

Här är en börshandlad fond som följer ett index för storbolag i Storbritannien. FTSE 100 heter det och som namnet antyder är det cirka 100 bolag som ingår. Det är stora kända bolag som Astrazeneca, Unilever mfl. Bilden ovan visar sektorfördelning och jag som är ganska defensiv av mig gillar den. Det är hyggligt mycket dagligvaruhandel och hälsovård. Nedan är de fem största innehaven och dess vikt i fonden:

AstraZeneca plc 6.61936%
Unilever plc         5.14629%
Diageo plc         4.50889%
HSBC Holdings plc 4.42804%
GlaxoSmithKline plc 3.89592%

Fonden handlas på tyska börsen i euro men exponeringen man får är i brittiska pund eftersom det är vad fonden innehåller. Många gör en tankevurpa och tänker att det är exponering i euro eller kanske både det och pund men så är det inte. Vilken valuta fonden handlas i är skit samma. Den innehåller brittiska bolag och det är exponeringen man får, brittiska pund alltså. Sedan är det väldigt stora bolag i fonden, med försäljning i vida världen och den vägen tar man ändå del av utvecklingen globalt. Liknande en vanlig Sverigefond där våra svenska bolag säljer över vida världen och på den vägen ändå får en global exponering.

Fondavgiften är endast 0,09 procent. Som vanligt vid handel med börshandlade fonder betalar man courtage vid köp och sälj. Valutaväxlingsavgift tillkommer också eftersom fonden handlas i euro. Det där är dock engångsavgifter och sedan är det bara löpande 0,09 procent fondavgift. iShares har en fond som följer samma index till än lägre kostnad om 0,07 procent. Länk till mitt inlägg om den: https://petrusko.blogspot.com/2021/12/ishares-core-ftse-100-etf.html

Utdelning betalas kvartalsvis och det är ganska hög direktavkastning i FTSE 100. I skrivande stund ligger den kring 3,9 procent direktavkastning och analytiker väntar sig höjning 2022. Vanguard betalar ut mottagna utdelningar varpå fonden avkastar precis som indexet i direktavkastning. Utdelningen betalas ut i slutet av mars, juni, september och december. Våra nätmäklare brukar ta någon dag extra på sig med utdelningar i utländsk valuta så det blir nog att man får utdelningen i början av efterföljande månad. Vanguard FTSE 100 ETF har sitt säte på Irland vilket betyder att det inte dras någon utländsk källskatt på utdelningen.  

I mina ögon är det här en utmärkt komponent att använda i portföljen för riskspridning. Det är annorlunda sektorfördelning och bolag än vi har här i Sverige. Den låga fondavgiften är en stark faktor i långa loppet. Om man vill ha just den här exponeringen är upp till var och en. Den kan passa vissa strategier och verka meningslös för andra. Så är det ju med alla investeringar.

Länk till Vanguard FTSE 100 hos Avanza (reklamlänk).

Info om reklamlänkar.

10 kommentarer:

 1. Hej!

  Får man betala utländsk källskatt på utdelningarna?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena pribus,
   Du slarvade när du läste inlägget. Det står där att det inte dras någon utländsk källskatt på utdelningen.

   Ha det gott.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Intressant, det där! Hur tycker du värderingen på FTSE100 är jämfört med t.ex OMX,S&P 500 eller NSDQ?

  Bästa

  Thom

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Thom,
   FTSE 100 har en klart rimlig värdering om p/e 14,2 och de ingående bolagen har en genomsnittlig avkastning på eget kapital om 17,3 procent.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Denna är bättre än nästan alla andra globalfonder och landsfonder för utdelningar, eftersom UK är ett av de få länder som inte har någon källskatt på utdelningar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ja det är en faktor med den här fonden. Förvisso något som man behöver vara nästan nördigt insatt för att greppa men yes. I andra länder varierar det hur beskattning hanteras för fonder och det varierar också med fondens hemvist. Viss skatt betalar tex en globalfond och det mynnar ut som sämre avkastning för investerarna. Så är det dock med alla globalfonder.

   Just den här fonden tror jag att ingen skatt över huvud taget går förlorad som försämrad avkastning för investeraren. Det är ju en liten positiv faktor jämfört med tex en globalfond.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. iShares har föresten en likadan ETF med 0,07% avgift och kanske lite lägre spread.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nice, det var en bra input. iShares har gjort en ny sajt i år och jag är inte riktigt kompis med den ännu varpå jag missade den här fonden. Japp 0,07% avgift är så klart bättre än 0,09%

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Hej,

  Äger du båda dessa etfer samt vart hittar man info om dess innehav och utdelningshistorik, finns det sedan någon index för dess hemmamarknad man kan jämföra mot så man ser avkastningen i paritet mot?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Jag har köpt fonden från iShares då den har en aning lägre avgift men följer samma index. INdexet heter FTSE 100.

   vanguardinvestments.se

   Mvh petrusko

   Radera

Mer info om Vanguard All World High Dividend Yield ETF

  Jag  skriver titt som tätt om den här fonden och mina investeringar i den och ofta får jag frågan om mer info om den. Själv har jag skrivi...