Jag har investerat hos Kameo

 


Som ett komplement till min börsportfölj har jag skaffat ett konto hos Kameo och lånar ut pengar via dem. Jag har spanat på dem ett tag och tycker det ser rimligt ut. Historisk avkastning är runt 9 procent och de har haft låga kreditförluster. De verkar ha god ruljangs på nya lån och på bara ett par dagar har jag kunnat investera i 3 olika lån.

Kameo är en plattform där bolag i byggsvängen kan söka finansiering till sina projekt.

Minsta investering är 500 kronor och jag gillar det. Jag har valt att pynta in 500 kronor per lån och siktar på att bygga upp en portfölj av många lån om 500 kronor i varje. De tre jag investerat i hittills har en löptid om 15-20 månader. 

Ränta och amortering får jag månadsvis under lånens löptid. Som vanligt med ränteintäkter pyntar man 30 procent skatt. Inget ISK-snack här alltså.

En sådan här investering beter sig annorlunda än börsen som går upp och ned över tid. Bortsett från kreditförluster så tickar räntan in på ett sådant här lån till dess man fått hela lånet återbetalt. Det är absolut ingen säker investering utan det är bara en annan risk än den man tar på börsen. Jag investerar i sådant som pyntar regelbunden utdelning/ränta och attraheras av den här ränteinvesteringen för vad den är. Huvudsakligen investerar jag på börsen men har gärna en slurk i annat som tickar in ränta. Som det här Kameo.

9 kommentarer:

 1. Har kört Kameo ett tag och tyckte det var smidigt. Kände dock att det blev för mycket att ha både Tessin, Lendify och Avanza så jag valde bort Kameo då jag helt enkelt hade minst där :)

  Ska bli kul att läsa om hur du upplevt Kameo efter ett tag. Nu har man i alla fall skaffat inlogg via Bank Id, vilket man inte hade när jag började

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena KTM,
   Ja, gött att de har bank-ID. Nu får man väl istället sura lite över att de inte har Swish =)

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Det tror jag är ett bra val. Har haft lite pengar på Kameo i några år och kört samma strategi som du. 500 per lån och många olika lån. Har inte varit några problem, utom att lånen ibland blir fyllda väldigt snabbt så att man inte hinner in.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena JB,
   Jag märkte det samma, att lånen fyller upp förvånansvärt snabbt. Man får vara på hugget om man skall få bidra med sin femhunka =)

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Tycker att 30% i skatt tar lite för mycket av avkasningen, ty det gör att Du får 6% kvar. Den avkasningen kan Du få med preffar på ISK konto.

  Trevlig Kväll

  //Krusse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Krusse,
   Jag förstår dig. En sådan här investering har sina begränsningar. Det är dock en helt annan sorts investering än preffar och beter sig annorlunda. PReffar kan gå ned i pris och således får man sämre avkastning av den anledningen.

   Just det där med att de beter sig annorlunda är en anledning till den så populära 60/40-portföljen. 60 procent aktier och 40 procent obligationer. De beter sig olika och jämnar ut det hela över tid.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. På den tiden du var sponsrad av Lendify så märkte du inläggen med just..sponsrat inlägg. Det ökar förtroendet när du nu skriver inlägg om Kameo utan angivna märkning :O)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Juristen,
   Tack för din kommentar. Jag förstår dig. Även om jag alltid skriver som jag själv vill så är det ändå något annat i läsarens ögon när någon sponsrat. Jag föredrar att inte ha den där negativa faktorn och säger nej till det mesta nu för tiden.

   Ha det gott

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Hej! Vad händer med ränteavdragen på lånen man har när man plötsligt börjar få ränteintäkter? Blir ränteavdraget bara på "nettoräntan" så att säga. Då kanske det i praktiken försvinner ännu mer av avkastningen än de 30 procent som försvinner i skatt. Eller tänker jag fel?

  SvaraRadera

Sur börs igår och sur inledning väntas idag

  Det har inte varit så muntert på börsen sista tiden. Igår var det ganska mycket ned och efter att USA-börsen stängde rejält ned igår kväll...