Har du valt rätt teknikfond?

 


De senaste åren har techbolag gått starkt på börsen och teknikfonder med dem. Backar vi fler år bak i tiden fanns det inte värst många fonder med den här inriktningen men nu finns det ett gäng att välja mellan. Flera av dem har en mäktig avkastning i närtid och man skulle kunna argumentera för att potentialen framåt är stor i denna typ av bolag som fonderna investerar i.

Ett par välkända techfonder är de från Swedbank Robur och TIN som presterat bra och ofta omtalas. När jag spanade lite på dem och liknande fonder fann jag att Lannebos fond presterat snäppet bättre. Min poäng här skall inte komma bli att just Lannebos fond är den bästa fonden framledes. Näe jag är inne på spåret att inte stirra sig blind på historisk avkastning och stjärnor från Morningstar. De fonder som presterat bäst det senaste året behöver inte vara de samma som blir bäst kommande år.

Om man bestämt sig för att investera i just en teknikfond så kan man så klart titta på historisk prestanda och ha det som utgångspunkt för vilka fonder man skall titta närmre på. Använd ditt sunda förnuft och de kunskaper du besitter till att bilda dig en uppfattning. Titta på de största innehaven, vilka länder investeringarna är i och gör så gott du kan och fundera över vad du tycker om det. Läs Förvaltarnas månadsbrev och försök bilda dig en uppfattning om dem. Läs på fondbolaget hemsida om fonden och känn hur det passar dig.

Beträffande fondavgifter så varierar de en aning mellan fonderna men för aktiva fonder är det inte lika avgörande som för passiva. Om en aktiv fond tar 1,5 eller 1,8 procent avgift kommer inte vara det som stjälper dem utan det viktiga är snarare förmågan att leverera avkastning över tid. Den avkastning du ser i kursgrafer osv är efter att avgifter dragits. Så sett är det smidigt att jämföra fonders prestanda för dig som investerare.

Ingen fond är bäst varje enskilt år men vissa är strået bättre än andra över tid. Som investerare behöver man ha insikten och uthålligheten att ta något sämre år med de goda. Har man gjort ett väl grundat val så blir det förhoppningsvis ganska bra i slutändan.

3 kommentarer:

 1. Anledningen till att jag förmodligen byter, iallafall den svenska teknikfonden, mot indexfond i teknik här i Oktober https://www.plusfonder.se/plus-teknologi-sverige

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Slowmove,
   Nice där. Det är riktigt intressanta och bra tillskott som PLUS fonder kommer med i höst. Utbudet har varit närapå obefintligt när det gäller svenska indexfonder för olika sektorer. Teknikfonden har följe utav en fastighetsfond och en med hälsovårdsinriktning.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Tråkigt att den inte går att köpa på SAVR.

  SvaraRadera

Jag har tagit hem en fin vinst i Corem pref

  I höstas tog jag in en stek Corem Property Group preferens när mycket pekade på ett förändrat ränteläge och därmed andra förutsättningar f...