Avanza har lanserat en ny Sverigefond. Det är en indexfond med låg avgift och sådana finns det gott om tänker man ju men den här sticker faktiskt ut. Fonden följer ett index som är särskilt framtaget för den här fonden. Ja visst har den någon sorts hållbarhetskriterier som så många andra nya fonder nu för tiden men framförallt har den en metodik som medför att den ger betydligt mer exponering i medelstora och små bolag.
Avanza Zero är en annan indexfond som är helt fri från avgifter men följer ett smalt index bestående av de 30 allra största bolagen. Det finns indexfonder som innehåller alla bolag på börsen och det finns mellanting som innehåller kring 100 stycken. Nordnets indexfond Superfonden Sverige är en sådan där fond med bortåt 100 innehav. Gemensamt för dessa fonder är att de största bolagen har en väldigt tung vikt. Nordnets superfond är nice med sin bredd samtidigt som den är fri från avgift. Avanza Sverige innehåller på ett ungefär lika många aktier som Nordnets gratisfond men det är olika vikt på innehaven.
I Avanza Sverige väger inget bolag mer än cirka 4 procent. Jämförelsevis väger Atlas Copco över 10 procent i en fond som följer OMXS30 (Tex Avanza Zero). På detta vis fördelas mer pengar till alla andra bolag i fonden. Ett tydligt och enkelt sätt att visa på detta är att spana på en jättebred fond som innehåller alla bolag. OMXSGI heter ett sådant index och innehåller över 300 bolag (alla bolag på stockholmsbörsen). Över hälften av de där bolagen väger endast 0,1 procent eller mindre i en sådan fond. Detta betyder att väldigt lite pengar fördelas i de mindre bolagen och det är dessa som har störst potential. Ett exempel taget ur det blå är Mycronic som väger 0,2 procent i en jättebred fond medan den väger cirka 0,9 procent i Avanza Sverige.
Små och medelstora bolag har större potential än de största bolagen. Historisk data visar detta då de avkastat mer än breda börsindex över tid. Därför är det intressant att få mer exponering i sådana bolag, för en större potential på sikt. Om just den här fonden med sitt speciella index kommer leverera bättre än breda börsindex får framtiden utvisa. Det är ett intressant urval och man kan resonera att fonden har potential till bättre avkastning.
Produktens avgift: 0,17 procent.
Fondförmögenhet: Nystartad i september 2021.
Minsta köp man kan göra hos Avanza: 1 krona.
Antal ägare hos Avanza: Cirka 38000 st men lär öka snabbt då den är nystartad i skrivande stund.
Köp och sälj innan klockan 13 sker samma dag och syns på kontot dagen efter.
Jag gillar den här fonden och tycker den är en smidig lösning på ett enkelt långsiktigt spar. Den större exponeringen i små och medelstora bolag ger lite bättre potential utan att risken sticker iväg. Avgiften på 0,17 procent är relativt låg. En indexfond som följer småbolagsindex kostar kring 0,45 procent och storbolagsfonden Avanza Zero har ingen avgift alls. Avanza Sverige kommer in lite mitt emellan där avgiftsmässigt och det verkar ju rimligt.
Du ser inte en risk att transaktionskostnaderna blir högre än i en marknadsviktad indexfond och att det på sikt slår på avkastningen? Eller är kanske den totala avgiften så låg att fonden trots det slår alternativa bredare Sverigefonder.
SvaraRaderaTjena Storugglan,
RaderaNej det tror jag inte du behöver vara orolig för. Den här fonden kommer nå upp till ett stort förvaltat kapital och kommer således kunna agera mycket effektivt. Jag har stor tro om att Avanza Sverige kommer prestera bättre än Avanza Zero över tid. Om den även slår SIXRX det återstår att se men potentialen finns där. Det är större del småbolag och medelstora bolag i Avanza Sverige än i SIXRX.
Mvh petrusko
Gillar den här fonden och har valt den till min egen portfölj men också barnens:)
SvaraRaderaJag tycker tyvärr inte urvalet av bolag och viktningen i det indexet man hittat på som Avanza Sverige ska följa känns speciellt seriöst. Det bygger på Sustainalytics ESG-rating och många bolag där har mycket märklig rating vilket får stor effekt på fondens innehåll.
SvaraRaderaFör att ta ett exempel så har Industrivärden en väldigt bra rating. Faktiskt väldigt mycket bättre än samtliga bolag i Industrivärldens portfölj... Vilket innan gjorde att Industrivärlden var ett topp 10 innehav i fonden men flera av de underliggande innehaven som Volvo, Essity och Skanska fanns inte med alls i fonden.
Ett annat exempel är Handelsbanken som man tydligen ESG-rankar som så överlägset övriga svenska banker att det är den enda banken som är med i fonden och dessutom just nu fondens största innehav.
Vidare saknas en del bolag som brukar vara populära i ESG-sammanhang helt i fondens innehav, t.ex. Nibe, eftersom de tydligen inte får bra betyg i Sustainalytics påhittade rating.
Jag tycker därför att urvalet av bolag och viktningen beror alltför mycket på en parameter som jag närmast uppfattar som slumpartad. Det är därför ingen fond som kommer hamna bland mina innehav eller som jag kommer rekommendera till någon annan.
Jag tycker det är bättre att kombinera Avanza Zero med en ren småbolagsfond som följer ett riktigt index, t.ex. PLUS Småbolag Sverige eller XACT Svenska Småbolag. Då får man en snittavgift som ändå ligger väl i nivå med Avanza Sverige. Man kan bestämma fördelningen mellan OMXS30-bolag och mindre bolag själv samt man får fonder som följer riktiga index.
Intressant och rimligt resonerat. Rena tillgångsslag och produkter är alltid att föredra. Gör utfallet mer förutsägbart och transparent.
Radera