McDonald´s höjer utdelningen för 45:e året i rad

 


Hamburgerjätten McDonald´s meddelade igår att de höjer sin utdelning för 45:e året i följd. Utdelningen som betalas kvartalsvis höjs med 7 procent till $1,38. I årstakt summerar den nya utdelningen till $5,52 och på en aktiekurs kring $245 är direktavkastningen 2,2 procent.

De som äger MCD när börsen stänger på onsdag den 1 december erhåller utdelningen den 15:e i samma månad. Här i Sverige får vi vänta ytterligare någon dag för att slantarna skall gå igenom våra mäklares system.

Det här är en mäktig utdelningsaktie med många år av stadiga höjningar. Kanske tänker du hög direktavkastning när du tänker utdelningsaktie men så behöver det inte vara. Faktiskt så är det just utdelningstillväxt och stadiga höjningar som karaktäriserar populära utdelningsaktier i USA och fler länder. I Sverige har vi inte så många bolag med imponerande "utdelningsstreaks" och därför har det inte pratats så mycket i de termerna här.

McDonald's ingår i indexet S&P 500 Dividend Aristocrats vilket utgörs av bolagen i S&P 500 som höjt sin utdelning minst 25 år i följd. Kring 60 bolag har en sådan mäktig utdelningshistorik och ingår i indexet. Bolag som höjt sin utdelning i minst 50 år brukar kallas för Dividend Kings och dit har alltså McDonald´s bara 5 år kvar.

I spåren av pandemin slutade MCD med sina aktieåterköp förra året. Detta för att bygga upp extra finansiell styrka i en osäker tid. Bolaget är nu trygga i utvecklingen av läget samt den finansiella ställningen varpå de meddelar om återupptagna återköp.

Det här med återköp är ett sätt att föra över kapital till ägarna precis som att pynta utdelning är ett annat sätt. Återköpen ger ett stöd till aktiekursen på börsen när de genomförs och senare makuleras de varpå vinst osv per aktie stiger. Varje enskild kvarvarande aktie blir alltså lite mer värd.

MCD har en lång historik av att överföra kapital till sina ägare och har gjort en rad återköpsprogram genom åren samt höjt sin utdelning ända sedan den första de pyntade år 1976.


2 kommentarer:

 1. En bra "sova gott om natten"-aktie. Äger sedan länge. Inget du funderar att investera i? Tack för inlägg!
  /Frösöfrasse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Frösöfrasse,
   Japp fint bolag det där. Jag ägde McDonald´s för många år sedan. Har för mig den stod kring 90 dollar när jag sålde. Många utdelningshöjningar har det blivit sedan dess och det hade varit en bra affär att fortsätta äga dem. Jag kan bara hoppas att det jag köpte istället gått minst lika bra =)

   Mvh petrusko

   Radera

SPDR S&P US Dividend Aristocrats höjde utdelningen

  Många börshandlade fonder har krångliga namn och den här är ett bra exempel på det. SPDR är namnet på fondbolaget och resten av krumilurer...