H&M föreslår utdelning nu i höst

 


Styrelsen i H&M lät i morse meddela att man föreslår en utdelning om 6,5 kronor att utbetala nu i höst. Likt flera andra bolag drog de in sitt utdelningsförslag våren 2020 när pandemin slog till och de har inte delat ut något sedan dess. H&M med sin globala verksamhet inom handel dessutom har påverkats kraftigt negativt till och från i pandemin. Det har varit nedstängningar i länder och tidvis har hundratals butiker varit helt stängda. De har parerat denna motgång väl ter det sig och de har varit tålmodiga. Med en stark finansiell ställning och en stabiliserad pandemivärld ser de nu läge att åter pynta utdelning.

När de nu tar upp utdelning igen är det på en lägre nivå än tidigare och jag tycker det är bra. Utdelningen var för hög innan då de inte riktig genererade tillräckligt mycket cash för den.

Nu föreslår de en utdelning om 6,5 kronor och X-datum kommer vara 29/10.

Igår stängde H&M på cirka 185 kronor varpå den föreslagna utdelningen innebär en direktavkastning om 3,5 procent.

Så här säger styrelseordförande Karl-Johan Persson i ett pressmeddelande:

"Styrelsen anser nu att H&M-gruppens förbättrade lönsamhet, starka finansiella ställning och stabiliserade marknadsförhållanden i kombination med vår förmåga att hantera pandemins påverkan på vår verksamhet möjliggör en utdelning. Även efter utdelningen är vi finansiellt starka och kommer kunna fortsätta investera i kunderbjudandet och vår verksamhet och därmed stärka vår position ytterligare"

Utdelningsförslaget presenteras i samband med att bolaget idag rapporterar för det tredje kvartalet. Det var en stark rapport som bör tas emot väl av marknaden även om aktien repat sig hyggligt i pandemin så är den prestanda de nu visar upp klart över förväntan. Utdelningen som de aviserar är högre än analytikers estimat för vad de förväntar sig till våren egentligen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Industrivärden utdelningshistorik

  Investmentbolaget Industrivärden har ingen perfekt utdelningshistorik men de är en hygglig utdelningshöjare ändå. Ovan är siffror för en 1...