En vanlig felaktig uppfattning om småbolag

 


När småbolagsfonder kommer på tal är det väldigt ofta folk har invändningar om bolagen i fonden. Man har en uppfattning att småbolagsfonder skall innehålla de allra minsta pluttbolagen och är förvånad över att bolag med tiotals miljarder i börsvärde ingår.

Småbolagsindex innehåller alla bolag på stockholmsbörsen förutom de 50 allra största. I runda slängar. Om du tycker det är småbolag eller inte är skit samma. Det finns en god anledning till att det är på detta viset. Historiskt har denna definitionen av "småbolag" visat sig avkasta mer än breda börsindex. Både i Sverige och på annat håll som i USA tex. Inte Sven Svenssons egna definition om pluttbolag på småbolagsbörsen utan just den här definitionen. Det är den det finns belägg för överavkastning.

Om Tele2 och Holmen är småbolag är en onödig fundering/fråga. Skit i det och var trygg i att småbolag enligt denna definition har potentialen att avkasta mer än börsen som helhet.

Fullt förståeligt dock att många tänker så här. När ordet små är med i en beskrivning av bolag tänker man nog inte på tex Tele2.

Bry dig inte om det där och fokusera istället på potentialen. Det är inte små som i små pluttbolag som har en historiskt bevisad stor potential utan det är små som i allt utom det allra största. Det finns ju siffror i definitionen för småbolag men enklast för de svenska bolagen är att komma ihåg att det bara är de allra största bolagen som räknas bort. Internationellt sett (med USA som utgångspunkt) är den vanliga definitionen för småbolag en gräns kring 10 miljarder dollar börsvärde. Om man vill ha en siffra på det. 

Så klart finns det pluttbolag med mycket stor potential men det finns också väldigt gott om pluttbolag som blir till skit och ingenting.

1 kommentar:

  1. Ja och dem kallas väl vanligen för microbolag och nanobolag(?).

    SvaraRadera

SPDR S&P US Dividend Aristocrats höjde utdelningen

  Många börshandlade fonder har krångliga namn och den här är ett bra exempel på det. SPDR är namnet på fondbolaget och resten av krumilurer...