Brådska inte då knäcker du dig

 


När du börjar gymträna går du inte bara dit en dag och knäcker på 250 kilo på skivstången och lyfter det. Världsmästaren i korvätning Joey Chestnut vaknade inte en dag med en plötslig kapacitet att äta 76 korv med bröd på 10 minuter utan det är något som tagit tid uppnå.

Om du aldrig sprungit tidigare och ger dig ut på ett maraton i en vansinnig fart så kommer du att knäcka dig.

Många saker kräver tid för uthålliga/bestående resultat och den som brådskar mot framgången kan lätt knäcka sig. Börsen är inget undantag.

Just nu är börsen upp bortåt 30 procent på året och det verkar väldigt hett och poppis att investera. Historiskt har börsen avkastat kring 10 procent per år och det är också en rimlig förväntning på framtida avkastning. Få år blir just 10 procent upp utan det det är ett snitt som mynnar ut i det där. Vissa år går det upp 30 procent och andra går ner 20 procent.

Börsen är inte ett ställe där man kan gå in och lasta på 250 kilo och helt magiskt klara att lyfta det utan vidare. Har man rimliga förväntningar får man god belöning när man lagt tiden som krävs. Tiden som krävs för att faktiskt kunna lyfta 250 kilo. Tiden som krävs för att uthålligt få en rimlig avkastning på börsen

På gymmet märker du direkt när du får stången och 250 kilo i skallen medan på börsen kan du ha flyt ett tag innan du åker på den feta smällen. Vem som helst kan ha tur på börsen och få avkastning på korta perioder. Väldigt få lyckas uthålligt att prestera mäktig avkastning och får ofta erfara att det som snabbt går upp kan gå minst lika snabbt ned.

Ofta hör man om någon som gjort stora pengar på kort tid på börsen. Man kan läsa på obskyra forum osv tips om aktier som skall bli raketer minsann. Det är inte så börsen fungerar och ditt sunda förnuft säger dig nog det också. Lyssna på ditt sunda förnuft.

Låt det ta tid. Gör sunda investeringar i rimliga aktier och fonder och låt tiden göra sitt. Du har inte kapaciteten att äta 76 korv med bröd lika lite som du har kapaciteten att vida utklassa börsindex på lång sikt. Ja det finns de som slår börsindex i långa loppet men det är inte Benny svetsare utan det är snarare Benny superinvesterare (som alltså arbetar heltid med investeringar och är en superinvesterare). Nej du är sannolikt inte Benny superinvesterare. 

8 kommentarer:

 1. Underbart skrivet Petrusko 🙌🏼

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Caritha,
   Tack. Tack för att du tog dig tid att skriva det. Jag blev glad.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Underbart skrivet Petrusko 🙌🏼

  SvaraRadera
 3. En bra påminnelse och bra likheter! Jag hoppas (och tror) att du har rätt, eftersom jag är en av dem som låter det ta tid.

  Mvh

  Egon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Egon,
   Jag tror på dig. Ger man det bara tid och investerar med sunt förnuft så blir det ofta ganska bra.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Jag tror mycket på mikrovanor. Små steg som tillslut blir något stort!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Aktiegrubbel,
   Ja det är så med många saker. Små förändringar blir till något riktigt stort i slutändan. Man kan dra nytta av det som mindset genom att aktivt tänka på det. Inte bara låta saker bli som det blir utan medvetet tänka så.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Man behöver inte gå längre tillbaka i tiden än 2018 för att bli påmind om att börsen har negativ avkastning vissa år. Tyvärr är det mänskliga minnet väldigt kort. Och ännu kortare blir det när det pratas aktieinvesteringar på fikarasten hos Benny svetsare.

  Ha en bra dag

  //Krusse

  SvaraRadera

Justerar mina egna regler kring belåning

  Sedan 2013 har jag använt mig av belåning i portföljen vilket i långa loppet kan bidra till högre avkastning. Under nästan hela denna peri...