Akelius säljer till Heimstaden i jätteaffär

 


Akelius aviserade för längesedan sin plan om exit på den nordiska marknaden och ev fler. Den senaste tiden har det varit lite snack om att affären är nära förestående och nu på söndagskvällen skickade de ut ett pressmeddelande om det hela.

Akelius säljer fastigheter i Norden och Tyskland till ett värde om nästan 100 miljarder kronor till Heimstaden Bostad. En mycket passande köpare och tagare till de här fastigheterna. Heimstaden som likt Akelius har fokus på just hyreslägenheter.

Heimstaden finns på börsen men det är en komplicerad bolagsstruktur där bolaget på börsen är delägare i det här Heimstaden Bostad som köper från Akelius. Andra delägare är en rad pensions och fondbolag som tex Alecta och Folksam. Om ni läser något om emission i Heimstaden med anledning av den här affären så är det som i dag ligger på bordet att Heimstaden Bostad skall genomföra en sådan och det är inte bolaget på börsen alltså. Heimstaden på börsen kommer köpa i emissionen och de har redan cash och kredit till detta. Härlig bolagsstruktur eller hur.

Transaktionen är på 599 fastigheter med nästan 29000 lägenheter. Hälften belägna i Berlin och därmed slipper Akelius tjafset med Berlinarna som bråkar om hyror. 

För oss som äger Akelius D-aktier innebär affären inga förändringar i dagsläget. Bolaget äger prima fastigheter i en rad andra storstäder runt om i världen och den verksamheten tickar vidare. Akelius har uttalat en strategi om att sälja fastigheterna i norden för att investera på andra marknader där de får bättre avkastning, i tex Kanada där de redan är verksamma. 

6 kommentarer:

 1. Får hoppas de hittar nya fastigheter att investera i snabbt då... Fastigheter för nästan 100 miljarder lär ju generera rätt bra med inkomster varje år!

  SvaraRadera
 2. Herr Akelius skulle ju skänka bort en del också så det blir inte nya köp för alla pengarna.

  SvaraRadera
 3. Akelius har ställt ett möte kl. 16.30 idag. Vi D-aktieägare får hoppas att Akelius kommer med antingen ett generös erbjudande att lösa in D-aktier över 1,85 euro eller erbjuder att vi byter till Stamaktier.
  Glöm inte att Akelius säger i sin PM igår att de ska efter försäljning bygga igen en portfölj med 50.000 bostäder. Detta innebär att de redan vet vad ska satsa på pengarna och som Akelius VD sade i senaste intervju med DI: Akelius alltid är 10 år framåt i sina planering. Det betyder de har satt och redan ritat exakt vad ska göra med pengarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hello,
   Mja du behöver nog inte hoppas allt för mycket. Det är ingen preferensaktie och de kan inte lösa in den.

   Akelius har sedan länge varit öppna med sin plan. De skall sälja kåkar här för att köpa på andra marknader med bättre avkastning.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. vid vilken kurs är det värt o köpa akelius? när är den för dyr enligt dig?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Jag tycker Akelius D är hygglig under 1,65 euro. Den introducerades till högre kurs än så och då deltog jag faktiskt inte. När den gick under 1,65 började jag köpa så smått för att sedan köpa desto mer ju längre ned den gick.

   Mvh petrusko

   Radera

Cibus står inför många förvärv och uppdaterar sitt tillväxtmål

  Fastighetsbolaget Cibus som på sistone synts i nyhetsflödet med en rad förvärv meddelar nu att de har en fasligt många förvärv i pipen och...