Småbolag bra på samma sätt som Investmentbolagen


Ni vet hur bra man brukar säga att våra svenska investmentbolag är. Som grupp har de avkastat lite bättre än breda börsindex över tid och det är en bra prestation. Det är inte lätt att slå index uthålligt över tid och det finns inte många grupper bolag eller så som lyckas. Framöver är det dock lite oklart om investmentbolagen kan hålla uppe prestandan i aktiekursen då de för stunden är extremt högt värderade. För att likna vid ett gummiband är det utsträckt till max nu och ni vet ju hur gummiband beter sig när de är utsträckta. Detta inlägg är dock inte ytterligare ett om investmentbolagen och dess värderingar utan faktiskt om något helt annat.

Det finns ytterligare en grupp bolag som slagit breda börsindex över tid och det är småbolag. Inte cherry pickade enstaka småbolag utan som grupp. Studerar man småbolagsindex mot breda börsindex över långa tidsperioder är det tydligt att småbolagsindex genererat en något högre avkastning än breda börsindex. Det kan man se både här i Sverige och på annat håll som i tex USA. Jag har studerat data för över 20 år kring det här och det är väldigt tydligt. Nedan lägger jag fram ett simpelt exempel som visar tydlig skillnad på 3 år mellan en småbolagsfond och en fond som följer ett brett index. Enstaka 3-års perioder kan naturligtvis se olika ut men över tid är skillnaden så här tydlig till småbolagens fördel. Den gröna grafen är PLUS Småbolag Sverige och den gula är SEB Sverige Indexnära (en bred fond).Att över tid prestera lite högre avkastning än vanliga börsindex mynnar ut i något riktigt bra. Någon futtig procentenhet bättre än index ett enstaka år låter ju som ingenting men i långa loppet gör det ofantlig skillnad.

Att investera i det här gör man enkelt via fonder. Det finns indexfonder som följer småbolagsindex och den jag nämnde ovan som exempel är den med lägst avgift. Det finns aktiva fonder som gör ett bra jobb och det finns investmentbolaget Svolder som investerar i små och medelstora bolag. Just nu är Svolder likt övriga investmentbolag väldigt högt värderat. De är värda en hög värdering men bortåt 30 procent premie är nog i högsta laget. Själv vill jag inte pynta mer än 10 procent premie i Svolder. Medan man behöver ha koll på det där med värdering i investmentbolaget Svolder är det lite annorlunda med fonder. De handlas till värdet av sina innehav och där behöver man inte ha koll på det där med värdering. Enkelt och smidigt att tex månadsspara.

Ett varningens finger i sammanhanget för att köpa enstaka småbolag. Det är väldigt svårt att pricka rätt bland småbolagen och man behöver vara en mycket skicklig investerare för att analysera och välja just de enstaka småbolagen som går allra bäst. Det finns en stor risk att man istället går på en mina och får usel avkastning. Som grupp är de förträffliga över tid.

Småbolag är bra på samma sätt som investmentbolagen. De har slagit breda börsindex över tid.

11 kommentarer:

 1. Tack för tipset om den fonden. Jag satt för någon dag sen och letade småbolagsfonder som inte hade så hög avgift men kunde inte hitta den och den enda jag har haft sen innan är AMF Aktiefond Småbolag, som går rätt bra. Har du fler exempel på bra fonder eller liknande som sysslar med småbolag till låg avgift så säg till. (Har ju sett en del andra som går bättre men tycker avgifter över 1% är för högt för min smak)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Avgiften måste ju sättas i relation till fondens avkastning. Gör de ett bra jobb så lär det ju kosta och ändå ge vinst tänker jag.

   Radera
  2. Så är det självfallet, men jag har lite svårt att lita på att det blir så i fortsättningen också. Man vet ju inte så mycket om framtiden, mer än vilka avgifter som gäller :)

   Radera
 2. Bra att du tar upp småbolag! Många utdelningsinvesterare håller sig endast till storbolag men det är en risk i sig.

  SvaraRadera
 3. En bra förvaltare som slår index efter avgift är självklart värd sin avgift men att ha en aktiv fond innebär ju att man själv måste kolla så förvaltare inte byts, att förvaltaren inte tappat det etc..

  Väljer man en indexfond är det bara att luta sig tillbaka.. Kanske kolla en gång per år att man fortfarande följer samma index etc.

  SvaraRadera
 4. Tja petrusko!
  Tips på någon global småbolagsfond till rimlig avgift?

  SvaraRadera
 5. Tackar för ett bra blogginlägg. 🤟

  SvaraRadera
 6. Kan även tipsa om Xact småbolag som har typ samma avkastning som plus småbolag till låg avgift.

  SvaraRadera
 7. Gillar småbolag. Större potential på lång sikt då dom har mera möjlighet att växa. Men tycker inte att man ska glömma att avsaknaden av utdelning medför en förhöjd risk!?

  SvaraRadera
 8. Gillar småbolag också då dessa över som grupp tid bör ha en högre tillväxt än vad storbolag har. Några andra svenska småbolagsfonder är: AMF Aktiefond Småbolag, Avanza Småbolag by Skoglund och Didner & Gerge Småbolag.

  SvaraRadera
 9. Gillar dessa Småbolag! Samtidigt så skulle jag inte kalla t ex Tele2, Castellum och Beijer ref för små som Plus-fonden innehåller. Tycker man ska vara vaksam på vad fonden innehåller och inte bara köpa på dess benämning.

  Tack för ett bra inlägg,

  Sparprinsen

  SvaraRadera

SPDR S&P US Dividend Aristocrats höjde utdelningen

  Många börshandlade fonder har krångliga namn och den här är ett bra exempel på det. SPDR är namnet på fondbolaget och resten av krumilurer...