Spanar på en fondportfölj

 


Till och från har jag haft några enstaka vanliga fonder som komplement till börsportföljen och jag spanar nu på att åter gå den vägen. Fonder är ett smart och smidigt sätt att få exponering på börsen och i specifika regioner eller sektorer. Min börsportfölj består till stor del av "gubbaktier". Stora bolag med traditionell verksamhet som tex telekom och fastighet. Kraftigt underexponerad är jag mot bla småbolag och techbolag. Just småbolag är jag väldigt förtjust i som grupp då jag studerat mycket data om dess prestanda över tid. 

Småbolag som grupp presterar högre avkastning än breda börsindex över tid. Så ser det ut för globalt index, USA och i Sverige. Sannolikt även så i många länder men dessa tre nämnda index är de jag studerat.

USA är ett fantastiskt land på många sätt och börsbolagen är absolut ett av dem. Det är också en exponering jag gott skulle kunna tänka mig via en vanlig fond. I USA väger bolag som Google och Microsoft tungt på börsen och en USA-fond ger per automatik god exponering i techbolag.

Japp jag bara nämner några sätt att se på fonder och det där småbolagsspåret är högaktuellt för mig. Just Techbolag är inget jag trånar efter specifikt utan då är jag mer intresserad av tex en USA-fond som över tid innehåller det som är stort och hett. Nu är techbolag stora och flera av dem är det nog även om 20 år medan andra sorters bolag då poppat upp och tar plats bland de största.

Normalt sett investerar jag bara i sådant som pyntar utdelning/ränta och om jag investerar i vanliga fonder så kommer jag lösa det genom att sälja av en del varje år. Jag behöver ju göra så eftersom jag lever på utdelningar.

Genom att investera i fonder kan jag få exponering utan att behöva lägga mer tid eller ta tid från något i portföljen. Jag får den exponering jag önskar samtidigt som det är bra diversifiering i en fond. Som ni kan ana är småbolagsfond given för mig i sådana fall men jag kollar på ett knippe olika fonder som blir till en liten fondportfölj.

Passivt/aktivt och avgifter är jag cool med. Jag är en stor förespråkare för indexfonder men jag gillar och tror även på aktiva fonder. I indexfonder är avgiften allt medan i en aktiv fond är det avkastning efter avgift som betyder något. Förvisso är just avgifter något som bidrar till att aktiva fonder som grupp underpresterar mot index i det långa loppet. Betydelselöst är det ej men man skall inte stirra sig blind på avgiften när man väljer aktiv fond.

14 kommentarer:

 1. AMF-småbolag har låg avgivt och fint trackrekord. Även PLUS-fonderna mikro och småbolag har ok trackord till låg avgift.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Japp jag gillar dem allihop som du nämner.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Välkommen i Klubben. :) Det är så jag hanterar min ekonomi...en blandning av utdelning och fonder specifikt i de sektorer som sällan har något att hämta just avseende utdelning...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hello,
   Nice, det är nog en rimlig strategi.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Låt oss gärna få veta mer om dina favoriter bland småbolagsfonder sedan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Min främsta favorit bland småbolagsfonder är AMF Aktiefond Småbolag vilket jag skrivit om titt som tätt. Det är en aktiv fond med mycket låg avgift. Den har presterat hyggligt historiskt och har potential att göra det även framledes. Jag har förtroende för förvaltaren och den låga avgiften är en faktor som minskar risken att underprestera mot index. Omvänt är just höga avgifter något som brukar dra ned aktiva fonders prestanda under index.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Hallå Petrusko! Säger som NLI ovan, välkommen i klubben. Jag har själv också en liten fondportfölj, bra för riskspridningen och ibland skönt att låta en del av förvaltningen ske mer per automatik.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Kalkyl,
   Ja eller hur, det är ett smidigt sätt att investera till minimal ansträngning. God riskspridning och tid över till aktier.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Hej P

  Har också valt att köra fonder inom småbolag, tech och health där jag känner att min tid/kunskap inte räcker till.

  Mvh
  Erik

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Erik,
   Mycket förnuftigt. Jag tror det är en mycket bra strategi att ha fonder parallellt med aktier. För riskspridning och tidspar bla.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Har spanat på SPP Aktiefond Global A SEK, om jag läst rätt på infot om fonden så har den sitt säte i Luxemburg. Om så är fallet, får denna fond inte tillbaka all källskatt från amerikanska bolag? Är det smartare att köra Länsförsäkringa Global Indexnära + Avanza Emerging Markets istället?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Ebbisen,
   Det är olika för och nackdelar med att ha säte i Sverige Vs Luxemburg och som jag minns det från ett samtal med en fondförvaltare är det inte så stor skillnad i slutändan på totala "kostnaden". Luxemburg har vissa fördelar Sverige inte har och tvärtom.

   Mvh petrusko

   Radera
 7. Tjena Petrusko,
  Jag har alltid månadssparat i fonder men ibland blivit otålig och sålt av en eller två för att köpa aktier istället.

  En bra fondval med månadsspara är aldrig fel och vill man ha lite kassaflöde finns det flera fina fonder som delar ut cash.

  Jag kör stora delar eller nästan allt i fonder och sedan återinvesteras all utdelning från aktierna i nya aktier. Har man även tur med lite bonus från jobbet blir det alltid aktier.

  På fond fronten är det månadsspar i följande:
  Spiltan Investmentbolag
  TIN nyteknik
  Avanza småbolag by Skoglund
  Avanza world tech by TIN
  Lannebo Teknik
  SEB Sverige Indexnära UTD

  Kanske inte världsbäst men helt ok.

  Ha en fin kväll.

  // Malte

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Malte,
   Bra strategi du har där och intressant fondportfölj. Den där portföljen bör ha avkastat bra den senaste tiden.

   Mvh petrusko

   Radera

Slopad utdelning på Heimstaden preferensaktie

  Fastighetsbolaget Heimstaden har en preferensaktie noterad men i övrigt ägs bolaget utanför börsen. Således är inte intresset för bolaget ...